Domowe krokiety z pieczarkami i serem

Dzisiaj zapraszam na pełne smaku, domowe krokiety nadziane farszem z pieczarek i sera.


Prosta rzecz, a sprawia, że kolędy same zaczynają grać w głowie. Farsz jest wyrazisty w smaku, a niesamowicie elastyczne naleśniki sprawiają, że zawijanie takich krokietów to czysta przyjemność. Dodajcie do tego kubek barszczu na popicie i dostajecie połączenie idealne.  

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Naleśniki

  • Niepełna szklanka (120 g) mąki
  • 4 duże jajka (ok. 240 g)
  • ½ szklanki (120 ml) mleka
  • ½ szklanki (120 ml) wody
  • Sól
  • Olej do smażenia

Farsz

  • 1.3 kg pieczarek
  • 300 g ulubionego sera, np. edamskiego, goudy lub cheddara
  • 2 cebule (ok. 240 g)
  • 2 łyżki oleju (ok. 30 g)
Panierka
  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki (80 g) bułki tartej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski wsyp 120 g mąki pszennej i dodaj do niej 4 duże jajka, 120 ml mleka i 120 ml wody. Na końcu dopraw wszystko solidną szczyptą soli i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto odstawiam do lodówki na około godzinę, co umożliwi mące odpowiednie nawodnienie.
  2. Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę. 1300 g pieczarek delikatnie oczyść za pomocą pędzelka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. W szerokim rondlu rozgrzej mniej więcej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, tylko do momentu aż wyraźnie zmięknie i się zeszkli. Zwiększ delikatnie grzanie i dodaj do cebuli starte pieczarki. Smaż grzyby wraz z cebulą przez około 10 minut, aż wilgoć z dna naczynia odparuje. Kiedy grzyby są prawie gotowe, dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
  4. Wylej odrobinę oleju na patelnię o średnicy 20 cm i rozetrzyj go po całej powierzchni za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzany tłuszcz wylej tylko tyle ciasta, żeby pokryć dno patelni cienką warstwą. Naleśniki smaż na średnio niskim ogniu po 2 minuty z każdej strony, przełóż je na talerz i przykryj ręcznikiem papierowym.
  5. Złóż krokiety. Na każdy naleśnik wyłóż równą porcję farszu pieczarkowego i rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni. Na jednej połowie ułóż łyżkę świeżo startego sera. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zwiń w ciasny rulon.
  6. Dwa duże jajka rozkłóć za pomocą widelca. Każdego krokieta najpierw namocz w jajku ze wszystkich stron, tak żeby dokładnie pokryło powierzchnię, i strzep nadmiar jajka. Następnie obtaczaj krokiety w bułce tartej i również dokładnie pokryj nią wszystkie strony, strzepując nadmiar.
  7. Rozgrzej na patelni tyle oleju, żeby przykrywał krokiety mniej więcej w ¼ ich wysokości. Krokiety smaż po około 2 minuty na stronę, tylko do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gotowe krokiety wyjmij z patelni i na chwilę wyłóż na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krokiety podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie czerwonego barszczu.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 198 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

1 krokiet (zakładając 10 krokietów)

  • 300 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze