Dzisiaj zapraszam na pełne smaku, domowe krokiety nadziane farszem z pieczarek i sera.
Prosta rzecz, a sprawia, że kolędy same zaczynają grać w głowie. Farsz jest wyrazisty w smaku, a niesamowicie elastyczne naleśniki sprawiają, że zawijanie takich krokietów to czysta przyjemność. Dodajcie do tego kubek barszczu na popicie i dostajecie połączenie idealne.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Naleśniki
- Niepełna szklanka (120 g) mąki
- 4 duże jajka (ok. 240 g)
- ½ szklanki (120 ml) mleka
- ½ szklanki (120 ml) wody
- Sól
- Olej do smażenia
Farsz
- 1.3 kg pieczarek
- 300 g ulubionego sera, np.
edamskiego, goudy lub cheddara
- 2 cebule (ok. 240 g)
- 2 łyżki oleju (ok. 30 g)
- 2 duże jajka
- ¾ szklanki (80 g) bułki tartej
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski wsyp 120 g mąki pszennej i dodaj do niej 4 duże jajka, 120 ml mleka i 120 ml wody. Na końcu dopraw wszystko solidną szczyptą soli i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto odstawiam do lodówki na około godzinę, co umożliwi mące odpowiednie nawodnienie.
- Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę. 1300 g pieczarek delikatnie oczyść za pomocą pędzelka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W szerokim rondlu rozgrzej mniej więcej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, tylko do momentu aż wyraźnie zmięknie i się zeszkli. Zwiększ delikatnie grzanie i dodaj do cebuli starte pieczarki. Smaż grzyby wraz z cebulą przez około 10 minut, aż wilgoć z dna naczynia odparuje. Kiedy grzyby są prawie gotowe, dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Wylej odrobinę oleju na patelnię o średnicy 20 cm i rozetrzyj go po całej powierzchni za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzany tłuszcz wylej tylko tyle ciasta, żeby pokryć dno patelni cienką warstwą. Naleśniki smaż na średnio niskim ogniu po 2 minuty z każdej strony, przełóż je na talerz i przykryj ręcznikiem papierowym.
- Złóż krokiety. Na każdy naleśnik wyłóż równą porcję farszu pieczarkowego i rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni. Na jednej połowie ułóż łyżkę świeżo startego sera. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zwiń w ciasny rulon.
- Dwa duże jajka rozkłóć za pomocą widelca. Każdego krokieta najpierw namocz w jajku ze wszystkich stron, tak żeby dokładnie pokryło powierzchnię, i strzep nadmiar jajka. Następnie obtaczaj krokiety w bułce tartej i również dokładnie pokryj nią wszystkie strony, strzepując nadmiar.
- Rozgrzej na patelni tyle oleju, żeby przykrywał krokiety mniej więcej w ¼ ich wysokości. Krokiety smaż po około 2 minuty na stronę, tylko do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gotowe krokiety wyjmij z patelni i na chwilę wyłóż na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krokiety podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie czerwonego barszczu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 198 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 1 g
1 krokiet (zakładając 10 krokietów)
- 300 kcal
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 15 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz