Dzisiaj zapraszam na idealną jesienną zupę, czyli gęsty, aksamitny krem z pieczarek. Przygotujemy do niego maślane grzanki i przyozdobimy odrobiną pietruszki.
Zupa jest aromatyczna i pełna smaku, a do tego tak gęsta, że prawie można postawić w niej łyżkę na baczność. Dodajcie do tego maślane grzaneczki i otrzymacie danie, które w jesienne wieczory ogrzeje nie tylko wasze brzuchy, ale i serca.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Zupa
- 2 cebule (ok. 250 g)
- 300 g ziemniaków
- 500 g brunatnych pieczarek
- 1 marchewka (ok. 120 g)
- 1 pietruszka (ok. 120 g)
- 2 łyżki (ok. 25 g) masła
- 500 ml bulionu
- 250 ml wody
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki
Grzanki
- 1 bagietka (ok. 40 cm / 160 g)
- 70 g masła
- 3 małe ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Sposób przygotowania
- Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę, jedną dużą marchewkę i jeden duży korzeń pietruszki - w cienkie, około dwumilimetrowe półplasterki, 300 g ziemniaków w około półcentymetrową kostkę, a pół kilo pieczarek w około trzymilimetrowe plasterki. Odłóż kilka plasterków do podsmażenia i późniejszego udekorowania zupy. Na końcu drobno posiekaj mały pęczek pietruszki. Odłóż czubatą łyżeczkę natki do osobnego naczynia.
- Rozpuść w garnku dwie łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez kilka minut na średnio niskim ogniu, stale mieszając, aż cebula wyraźnie zmięknie i się zeszkli.
- Do gotowej cebuli dodaj pokrojone pieczarki. Smaż je przez kolejnych kilka minut, mieszając, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i oddadzą większość wilgoci.
- Po upływie tego czasu dodaj resztę warzyw i pietruszkę. Zawartość garnka zalej 500 ml bulionu warzywnego i 250 ml wody. Zawartość garnka przemieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i będzie można rozgnieść je widelcem.
- Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Do niewielkiego naczynia dodaj 70 g miękkiego masła, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zachowaną wcześniej łyżeczkę pietruszki, ½ łyżeczki suszonego oregano i ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Na końcu dopraw masło dwiema małymi szczyptami soli i jedną dużą szczyptą mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski przemieszaj za pomocą widelca, do równego rozprowadzenia przypraw w maśle.
- Bagietkę pokrój w około półcentymetrowe kromki i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą kromkę wyłóż taką samą ilość przyprawionego masła i równo rozprowadź je po całej powierzchni. Tak przygotowane grzanki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 8 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Za pomocą widelca sprawdź, czy warzywa już odpowiednio zmiękły. Jeśli tak, wyłącz grzanie pod garnkiem i zmiksuj jego zawartość do uzyskania gładkiego kremu blenderem ręcznym z metalową końcówką lub w blenderze ze szklanym kielichem. Zupę dopraw do smaku odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu.
- Krem podawaj w towarzystwie grzanek czosnkowych, udekorowany podsmażonymi na oleju plasterkami pieczarek i odrobiną posiekanej pietruszki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g zupy
- 60 kcal
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje zupy z grzankami)
- 435 kcal
- Węglowodany: 54 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 8 g
Komentarze
Prześlij komentarz