Kremowa zupa pieczarkowa z maślanymi grzankami

Dzisiaj zapraszam na idealną jesienną zupę, czyli gęsty, aksamitny krem z pieczarek. Przygotujemy do niego maślane grzanki i przyozdobimy odrobiną pietruszki.


Zupa jest aromatyczna i pełna smaku, a do tego tak gęsta, że prawie można postawić w niej łyżkę na baczność. Dodajcie do tego maślane grzaneczki i otrzymacie danie, które w jesienne wieczory ogrzeje nie tylko wasze brzuchy, ale i serca.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Zupa

  • 2 cebule (ok. 250 g)
  • 300 g ziemniaków
  • 500 g brunatnych pieczarek
  • 1 marchewka (ok. 120 g)
  • 1 pietruszka (ok. 120 g)
  • 2 łyżki (ok. 25 g) masła
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Grzanki

  • 1 bagietka (ok. 40 cm / 160 g)
  • 70 g masła
  • 3 małe ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania

  1. Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę, jedną dużą marchewkę i jeden duży korzeń pietruszki - w cienkie, około dwumilimetrowe półplasterki, 300 g ziemniaków w około półcentymetrową kostkę, a pół kilo pieczarek w około trzymilimetrowe plasterki. Odłóż kilka plasterków do podsmażenia i późniejszego udekorowania zupy. Na końcu drobno posiekaj mały pęczek pietruszki. Odłóż czubatą łyżeczkę natki do osobnego naczynia.
  2. Rozpuść w garnku dwie łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez kilka minut na średnio niskim ogniu, stale mieszając, aż cebula wyraźnie zmięknie i się zeszkli.
  3. Do gotowej cebuli dodaj pokrojone pieczarki. Smaż je przez kolejnych kilka minut, mieszając, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i oddadzą większość wilgoci.
  4. Po upływie tego czasu dodaj resztę warzyw i pietruszkę. Zawartość garnka zalej 500 ml bulionu warzywnego i 250 ml wody. Zawartość garnka przemieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i będzie można rozgnieść je widelcem.
  5. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Do niewielkiego naczynia dodaj 70 g miękkiego masła, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zachowaną wcześniej łyżeczkę pietruszki, ½ łyżeczki suszonego oregano i ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Na końcu dopraw masło dwiema małymi szczyptami soli i jedną dużą szczyptą mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski przemieszaj za pomocą widelca, do równego rozprowadzenia przypraw w maśle.
  6. Bagietkę pokrój w około półcentymetrowe kromki i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą kromkę wyłóż taką samą ilość przyprawionego masła i równo rozprowadź je po całej powierzchni. Tak przygotowane grzanki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 8 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Za pomocą widelca sprawdź, czy warzywa już odpowiednio zmiękły. Jeśli tak, wyłącz grzanie pod garnkiem i zmiksuj jego zawartość do uzyskania gładkiego kremu blenderem ręcznym z metalową końcówką lub w blenderze ze szklanym kielichem. Zupę dopraw do smaku odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu.
  8. Krem podawaj w towarzystwie grzanek czosnkowych, udekorowany podsmażonymi na oleju plasterkami pieczarek i odrobiną posiekanej pietruszki.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g zupy

  • 60 kcal
  • Węglowodany: 10 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje zupy z grzankami)

  • 435 kcal
  • Węglowodany: 54 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 8 g

Komentarze