Dzisiaj zapraszam na wyjątkowe ciasto na specjalne okazje w rodzinnym gronie! Przygotujemy seromakowiec na kruchym spodzie, a ponieważ zbliża się akurat świętego Marcina, użyjemy białego maku. Będzie podwójnie świątecznie!
Jest to ciasto, w które trzeba włożyć trochę serca, ale właśnie dlatego jest takie wyjątkowe. Własnoręcznie przygotowana masa makowa ma niepowtarzalny smak i aromat, który można dostosować do swoich upodobań, a kremowa warstwa serowa po prostu rozpływa się w ustach. Dodajcie do tego czekoladową polewę i otrzymacie ciasto idealne.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Spód
- Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- Szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
Masa makowa
- 250 g białego maku
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 100 g masła
- 50 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- Aromat migdałowy
- 100 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 4 białka
- Szczypta soli
Masa serowa
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 budyń waniliowy
- 4 białka
- Szczypta soli
Polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g śmietany kremówki (36%)
Sposób przygotowania
- 250 g białego maku przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Wypłukane nasiona przełóż do garnka i zalej je sporą ilością wrzącej wody. Tak przygotowany mak odstaw pod przykryciem do wystudzenia, na około godzinę.
- Do miski wsyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia cukru w mące. Dodaj do nich 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz połącz z mąką za pomocą noża, siekacza cukierniczego lub palców do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Dodaj do ciasta 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej i jajko. Ciasto wyrabiaj dłonią, najpierw w misce do wchłonięcia całej wilgoci przez mąkę, a następnie na blacie do uzyskania gładkiego ciasta. Działaj dosyć szybko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu. Odpowiednio wyrobione ciasto uformuj w kulę i szczelnie owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na około 60 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim kwadratową, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o boku 26 cm. Kruchy spód nakłuj widelcem na całej powierzchni i odstaw blaszkę do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 10 – 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Odcedź mak i odciśnij z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mielenia z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Po pierwszym mieleniu przepuść przez maszynkę również 100 g migdałów.
- Do osobnej miski dodaj 100 g miękkiego masła i 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość miski utrzyj mikserem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj po jednym cztery żółtka, całkowicie łącząc zawartość miski przed wlaniem kolejnego żółtka.
- Dodaj zmielony mak i migdały po jednej łyżce na raz, również za każdym razem dokładnie miksując zawartość miski przed kolejną porcją maku. Wlej do masy niewielką ilość aromatu migdałowego i przemieszaj mikserem do równego rozprowadzenia aromatu. Dodaj 100 g rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Masę przemieszaj łyżką do równego rozprowadzenia dodatków.
- Do osobnej, czystej i suchej miski wlej cztery białka jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę. Warto zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększać je wraz z powiększaniem się objętości białek. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj białka w trzech partiach do masy makowej, delikatnie łącząc zawartość miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Przygotuj masę serową. Do miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj partiami do masła 200 g cukru pudru. Następnie wmiksuj do masy żółtka jaj.
- Dodaj partiami kilogram zmielonego twarogu sernikowego, miksując masę na niskich obrotach. Po dodaniu całego sera dodaj opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. Połącz go krótko z masą serową mikserem na niskich obrotach, tylko do równego rozprowadzenia proszku w masie serowej.
- Cztery białka jaj przelej do czystej, suchej miski i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij je mikserem, na sztywno, stopniowo zwiększając moc miksera wraz ze zwiększaniem się objętości białek. Gotowe białka dodaj w trzech partiach do masy serowej. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, starając się przy tym nie wybić powietrza z białek.
- Na podpieczony spód wyłóż masę makową i równo rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta za pomocą sylikonowej szpatułki. Na tę warstwę wylej masę serową i również rozprowadź ją po całej powierzchni.
- Seromakowca piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Kiedy seromakowiec wystygnie, odstaw go do lodówki na całą noc, do całkowitego zestalenia.
- Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową. 150 g 72% czekolady przełóż do miski i dodaj do niej 150 g 36% śmietanki. Naczynie wstaw do mikrofali na w sumie około 90 sekund, na pełną moc, mieszając jego zawartość co 15, 20 sekund, żeby uniknąć przypalenia. Gotową polewę odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Polewę czekoladową wylej bezpośrednio na ciasto i równo rozprowadź ją po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto odstaw na kolejną godzinę do zestalenia się polewy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 340 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 30 kawałków)
- 380 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz