Podwójnie świąteczny seromakowiec z białego maku

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowe ciasto na specjalne okazje w rodzinnym gronie! Przygotujemy seromakowiec na kruchym spodzie, a ponieważ zbliża się akurat świętego Marcina, użyjemy białego maku. Będzie podwójnie świątecznie!


Jest to ciasto, w które trzeba włożyć trochę serca, ale właśnie dlatego jest takie wyjątkowe. Własnoręcznie przygotowana masa makowa ma niepowtarzalny smak i aromat, który można dostosować do swoich upodobań, a kremowa warstwa serowa po prostu rozpływa się w ustach. Dodajcie do tego czekoladową polewę i otrzymacie ciasto idealne.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Spód

  • Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej

Masa makowa

  • 250 g białego maku
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • Aromat migdałowy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 4 białka
  • Szczypta soli

Masa serowa

  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 białka
  • Szczypta soli 

Polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki (36%)

Sposób przygotowania

  1. 250 g białego maku przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Wypłukane nasiona przełóż do garnka i zalej je sporą ilością wrzącej wody. Tak przygotowany mak odstaw pod przykryciem do wystudzenia, na około godzinę.
  2. Do miski wsyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia cukru w mące. Dodaj do nich 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz połącz z mąką za pomocą noża, siekacza cukierniczego lub palców do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Dodaj do ciasta 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej i jajko. Ciasto wyrabiaj dłonią, najpierw w misce do wchłonięcia całej wilgoci przez mąkę, a następnie na blacie do uzyskania gładkiego ciasta. Działaj dosyć szybko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu. Odpowiednio wyrobione ciasto uformuj w kulę i szczelnie owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na około 60 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim kwadratową, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o boku 26 cm. Kruchy spód nakłuj widelcem na całej powierzchni i odstaw blaszkę do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 10 – 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Odcedź mak i odciśnij z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mielenia z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Po pierwszym mieleniu przepuść przez maszynkę również 100 g migdałów.
  6. Do osobnej miski dodaj 100 g miękkiego masła i 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość miski utrzyj mikserem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj po jednym cztery żółtka, całkowicie łącząc zawartość miski przed wlaniem kolejnego żółtka.
  7. Dodaj zmielony mak i migdały po jednej łyżce na raz, również za każdym razem dokładnie miksując zawartość miski przed kolejną porcją maku. Wlej do masy niewielką ilość aromatu migdałowego i przemieszaj mikserem do równego rozprowadzenia aromatu. Dodaj 100 g rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Masę przemieszaj łyżką do równego rozprowadzenia dodatków.
  8. Do osobnej, czystej i suchej miski wlej cztery białka jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę. Warto zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększać je wraz z powiększaniem się objętości białek. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj białka w trzech partiach do masy makowej, delikatnie łącząc zawartość miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
  9. Przygotuj masę serową. Do miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj partiami do masła 200 g cukru pudru. Następnie wmiksuj do masy żółtka jaj.
  10. Dodaj partiami kilogram zmielonego twarogu sernikowego, miksując masę na niskich obrotach. Po dodaniu całego sera dodaj opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. Połącz go krótko z masą serową mikserem na niskich obrotach, tylko do równego rozprowadzenia proszku w masie serowej.
  11. Cztery białka jaj przelej do czystej, suchej miski i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij je mikserem, na sztywno, stopniowo zwiększając moc miksera wraz ze zwiększaniem się objętości białek. Gotowe białka dodaj w trzech partiach do masy serowej. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, starając się przy tym nie wybić powietrza z białek.
  12. Na podpieczony spód wyłóż masę makową i równo rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta za pomocą sylikonowej szpatułki. Na tę warstwę wylej masę serową i również rozprowadź ją po całej powierzchni.
  13. Seromakowca piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Kiedy seromakowiec wystygnie, odstaw go do lodówki na całą noc, do całkowitego zestalenia.
  14. Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową. 150 g 72% czekolady przełóż do miski i dodaj do niej 150 g 36% śmietanki. Naczynie wstaw do mikrofali na w sumie około 90 sekund, na pełną moc, mieszając jego zawartość co 15, 20 sekund, żeby uniknąć przypalenia. Gotową polewę odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Polewę czekoladową wylej bezpośrednio na ciasto i równo rozprowadź ją po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto odstaw na kolejną godzinę do zestalenia się polewy.
  15. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 340 kcal
  • Węglowodany: 30 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 30 kawałków)

  • 380 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze