Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Tym razem przygotujemy niesamowicie aromatyczny piernik, pokryty równie prostą polewą czekoladową.
Sam piernik nie jest za słodki i wyraźnie czuć w nim przyprawy, których aromat zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Prosta polewa nie tylko pozostaje miękka po zastygnięciu, ale też przyjemnie współgra z czekoladowymi nutami wyczuwalnymi w cieście. Jak na 10 minut roboty, całkiem dużo się tutaj dzieje!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Piernik
- 280 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po 2 łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej)
- 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
- 250 g kefiru
- 2 duże jajka
- 125 g oleju rzepakowego
- 100 g kwaskowej konfitury
Polewa i dekoracja
- 150 g ciemnej czekolady (72%)
- 150 g śmietanki kremówki
- Orzechy włoskie, płatki migdałów lub kandyzowana skórka pomarańczy
Sposób przygotowania
- Do przygotowania piernika potrzebujemy 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dwóch czubatych łyżek przyprawy do piernika. Ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po dwie łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.Składniki suche przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, i dodaj do nich 200 g drobnego białego cukru. Całość krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g kefiru, dwa duże jajka, 125 g oleju rzepakowego i 100 g lekko kwaśnej konfitury. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i kefiru z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek.
- Masę przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Spod formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche. Ułatwi to wyrastanie ciastu i zapobiegnie jego opadaniu w trakcie studzenia. Po przelaniu rozprowadź ciasto równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie wyrównaj jego wierzch.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie sucha. Jeśli piernik zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzina lub dwie powinny wystarczyć.
- Kiedy piernik jest już chłodny, przygotuj polewę czekoladową. Do niewielkiej miseczki przełóż 150 g ciemnej czekolady (72%) i dodaję do niej 150 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 60-75 sekund. Mniej więcej co 15 sekund wyjmij je z mikrofali, dokładnie wymieszaj zawartość i odstaw ponownie do zagrzania. Kroki te powtarzaj do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Jeśli nie masz mikrofali, przygotuj polewę w kąpieli wodnej.
- Gotową polewę wylej na wystudzone ciasto. Na końcu posyp wierzch ciasta grubo posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 414 kcal
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 360 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz