Mięciutki piernik - gotowy w kilka chwil!

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Tym razem przygotujemy niesamowicie aromatyczny piernik, pokryty równie prostą polewą czekoladową. 

 

Sam piernik nie jest za słodki i wyraźnie czuć w nim przyprawy, których aromat zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Prosta polewa nie tylko pozostaje miękka po zastygnięciu, ale też przyjemnie współgra z czekoladowymi nutami wyczuwalnymi w cieście. Jak na 10 minut roboty, całkiem dużo się tutaj dzieje! 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Piernik

  • 280 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po 2 łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej)
  • 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
  • 250 g kefiru
  • 2 duże jajka
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 100 g kwaskowej konfitury

Polewa i dekoracja

  • 150 g ciemnej czekolady (72%)
  • 150 g śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie, płatki migdałów lub kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Do przygotowania piernika potrzebujemy 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dwóch czubatych łyżek przyprawy do piernika. Ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po dwie łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.Składniki suche przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, i dodaj do nich 200 g drobnego białego cukru. Całość krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g kefiru, dwa duże jajka, 125 g oleju rzepakowego i 100 g lekko kwaśnej konfitury. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i kefiru z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek.
  3. Masę przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Spod formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche. Ułatwi to wyrastanie ciastu i zapobiegnie jego opadaniu w trakcie studzenia. Po przelaniu rozprowadź ciasto równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie wyrównaj jego wierzch.
  4. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie sucha. Jeśli piernik zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzina lub dwie powinny wystarczyć.
  5. Kiedy piernik jest już chłodny, przygotuj polewę czekoladową. Do niewielkiej miseczki przełóż 150 g ciemnej czekolady (72%) i dodaję do niej 150 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 60-75 sekund. Mniej więcej co 15 sekund wyjmij je z mikrofali, dokładnie wymieszaj zawartość i odstaw ponownie do zagrzania. Kroki te powtarzaj do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Jeśli nie masz mikrofali, przygotuj polewę w kąpieli wodnej.
  6. Gotową polewę wylej na wystudzone ciasto. Na końcu posyp wierzch ciasta grubo posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczy.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 414 kcal
  • Węglowodany: 40 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 360 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze