Dzisiaj zapraszam na mięciutkie, puszyste pierniczki oblane polewą czekoladową.
To przepis, który pozwoli nam zamknąć magię świąt w formie małego ciasteczka. Pierniczki są mięciutkie od razu, puszyste i bardzo korzenne w smaku. Esy – floresy z czekolady prezentują się całkiem elegancko, ale oczywiście możecie je całkowicie pokryć czekoladą. Prosty przepis, który koniecznie musicie wypróbować.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 600 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki (10 g) sody oczyszczonej
- 60 ml mleka
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Polewa
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Sposób przygotowania
- Do średniego rondelka przełóż 125 g masła, 300 g miodu oraz 200 g cukru. Zawartość rondelka podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przesiej 600 g mąki pszennej i po dwie łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanego ziela angielskiego i goździków. Dodaj również dwie łyżeczki sody oczyszczonej i solidną szczyptę soli. Po przesianiu składników przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
- Do mąki dodaj 60 ml mleka i 2 jajka. Krótko przemieszaj zawartość miski, do wstępnego połączenia i wchłonięcia wilgoci przez mąkę.
- Do miski wlej wystudzony syrop miodowy. Ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez płyn, a samo ciasto stanie się jednolite. NA tym etapie powinno być już gęste, ale nadal zbyt płynne, żeby pracować z nim od razu.
- Po połączeniu składników, zbierz resztki mąki ze ścianek miski za pomocą sylikonowej szpatułki. Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto zestali się i nabierze struktury, która pozwoli nam je wałkować bez większych problemów.
- Następnego dnia zabierz się za wycinanie i wypiekanie pierniczków. Ciasto podziel na kilka części i pracuj z nim partiami. Każdą partię ciasta wyłóż na solidnie podsypany mąką blat. Posyp mąką też wałek i wierzch ciasta na pierniczki. Resztę ciasta trzymaj w tym czasie w lodówce. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj w duży płat o grubości około 3 milimetrów.
- Po osiągnięciu odpowiedniej grubości ciasta wytnij pierniczki. Za każdym razem zanurzaj krawędź foremki w mące, żeby uniknąć przyklejenia się do nich ciasta. Jeśli tak jak ja, używasz różnych kształtów, zwróć uwagę na to, żeby foremki były zbliżonych rozmiarów, dzięki czemu unikniesz problemów w trakcie pieczenia. Wycięte pierniczki omieć delikatnie pędzelkiem z nadmiaru mąki, a resztę ciasta zagnieć w kulę i odstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia. Gotowe pierniczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ułóż je w około 2 cm odstępach.
- Blaszkę z pierniczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 9 minut. Dokładny czas pieczenia będzie zależeć od rozmiarów pierniczków. Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia i zestalenia, po czym przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
- Przygotuj polewę. 100 g ciemnej czekolady (72%) zalej 50 ml mleka i dodaj do niej 50 g masła. Naczynie wstaw do mikrofali na około 90 sekund, na pełną moc, aż jego zawartość utworzy jednolity płyn. Czekoladę wraz z dodatkami mieszaj co 15, 20 sekund, żeby się nie przypaliła.
- Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z obciętym rożkiem i udekoruj nią pierniczki. Udekorowane pierniczki odstaw na godzinę lub dwie do zastygnięcia polewy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 pierniczek (z przepisu wyszło 130 pierniczków)
- 46 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz