Świąteczny sernik z rodzynkami z makutry

Dzisiaj zapraszam na ręcznie ucierany sernik z makutry. To świąteczny sernik z rodzynkami, na który przepis dostałem od swojej Teściowej, a który zawsze pojawia się na jej stole przy specjalnych okazjach.

 

Trochę trzeba włożyć w to ciasto serca, ale absolutnie jest tego warte. Sernik jest delikatny, kruchutki, a do tego pełno w nim mięciutkich rodzynek. W smaku jest lekko waniliowy i słodki, a całość balansuje polewa z gorzkiej czekolady. Jeśli nie macie pod ręką makutry, możecie przygotować to ciasto przy pomocy miksera – poszczególne kroki będą dokładnie takie same, a smak równie bajeczny.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 22 x 22 cm)

Sernik

  • 1 szklanka (130 g) rodzynek
  • 160 g masła
  • 4/3 szklanki (160 g) cukru pudru
  • 8 żółtek
  • Budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 łyżki (20 g) kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 8 białek
  • Szczypta soli

Polewa

  • 100 g czekolady 72%
  • 100 g śmietany kremówki (36%)

Sposób przygotowania

  1. Szklankę rodzynek zalej gorącą wodą. Naczynie z rodzynkami odstaw na czas przygotowania masy serowej.
  2. Do makutry przełóż 160 g miękkiego masła. Tłuszcz utrzyj drewnianą pałką do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Dodaj w kilku partiach 160 g cukru pudru, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem następnej części. Następnie tak samo wetrzyj w masę 8 żółtek. Dodaj do masy jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Ponownie utrzyj zawartość naczynia do całkowitego połączenia składników.
  3. Kilogram twarogu sernikowego z wiaderka, twarogu śmietankowego lub dwukrotnie zmielonego tradycyjnego twarogu dodaj do masy w kilku partiach, w ilościach mniej więcej odpowiadających wielkości kostce sera, i dokładnie rozetrzyj go w masie przed dodaniem kolejnej porcji.
  4. Na koniec dodaj do masy 20 g kaszy manny. Zawartość makutry przemieszaj za pomocą drewnianej łyżki, do równego rozprowadzenia grysiku w masie serowej.
  5. Namoczone rodzynki delikatnie odciśnij z nadmiaru wody i wyłóż je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Za pomocą drugiego kawałka ręcznika osusz ich powierzchnię i przełóż je do głębokiego naczynia. Dodaj do nich łyżkę mąki pszennej i przemieszaj, żeby mąka dokładnie pokryła każdą rodzynkę. Tak przygotowane rodzynki dodaj do masy serowej  wymieszaj zawartość makutry do ich równego rozprowadzenia.
  6. 8 białek jaj przelej do dużej miski i dodaj do nich solidną szczyptę soli. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Zacznij od niskich obrotów i zwiększaj je w raz z powiększaniem się objętości piany. Sztywne białka dodaj do masy serowej w trzech porcjach, za każdym razem delikatnie łącząc zawartość makutry za pomocą sylikonowej szpatułki.
  7. Gotową masę sernikową delikatnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy o boku 22 cm i wyrównaj jej górę. Tak przygotowany serniczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia; kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wyjmij go z piekarnika i odstaw na czas przygotowania polewy.
  8. Do szklanej miski przełóż 100 g 72%, ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 g 36% śmietanki. Naczynie włóż do mikrofali na pełną moc na w sumie minutę, mieszając jego zawartość co 20 sekund, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  9. Delikatnie przestudzoną polewą pokryj wierzch wyjętego z blaszki sernika. Równo rozprowadź ją po całej powierzchni, po czym odstaw sernik do zastygnięcia polewy lub na całą noc do lodówki.
  10. Smacznego!  

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 259 kcal
  • Węglowodany: 24 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 315 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze