Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Dzisiaj zaprezentuję piękną i pełną smaku sałatkę, która świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Szuba, czyli śledź pod pierzynką, to wspaniałe połączenie słonych śledzi i pełnych słodyczy buraków, które uzupełnimy lekko kwaskowym sosem na bazie majonezu.

 

Wymoczone w mleku śledzie nabierają delikatnego, ale nadal charakterystycznego smaku. Pokrojone w kostkę ziemniaki i buraki sprawiają, że mamy się w co wgryźć, a sosik z dodatkiem octu pięknie uzupełnia wszystkie smaki. Pyszna, pożywna i wyjątkowa sałatka.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 1 opakowanie śledzi w oleju (250 - 300 g po odsączeniu)
  • 200 ml mleka
  • 4 buraki (ok. 450 g po upieczeniu i obraniu)
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 2 marchewki (ok. 250 g)
  • 4 duże jajka (ok. 250 g)
  • 1 cebula (ok. 135 g)
  • Natka pietruszki

Sos

  • 5 łyżek (ok. 100 g) majonezu (u mnie Light)
  • 3 łyżki (ok. 40 g) białego octu winnego
  • 2 łyżki (ok. 20 g) oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki (ok. 20 g) musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka (ok. 10 g) miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 6 płatów śledziowych odsącz z oliwy i zalej 200 ml mleka. Śledzie odstaw do namoczenia na około 2 godziny.
  2. Cztery średniej wielkości buraki dokładnie umyj i osusz. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i szczelnie zamknij je folią aluminiową lub zamknij pokrywką. Buraki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 60 – 90 minut, zależnie od rozmiaru warzyw.
  3. Włóż 300 g ziemniaków w mundurkach do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je około 20 minut, aż bez problemu będzie można wbić w nie widelec. Dwie duże marchewki również włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj tylko do chwili, w której widelec wchodzi w nie bez większego wysiłku. U mnie zajęło to około 25 minut. Ugotowane warzywa odcedź z gorącej wody i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. 4 duże jaja włóż do garnka z zimną, osoloną wodą. Ugotuj je na twardo, 10 minut od zagotowania wody, a następnie zalej jajka zimną wodą z kranu.
  5. Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kostkę, przełóż ją na drobne sitko i rozłóż równą warstwą po całej powierzchni. Cebulę polej wrzącą wodą prosto z czajnika, a następnie odsącz z pozostałej wody i odstaw do wystudzenia.
  6. Do niewielkiego naczynia przełóż 100 g majonezu, 40 g octu z białego wina, 20 g oliwy z oliwek, 20 g musztardy Dijon i 10 g płynnego miodu. Sos dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi do uzyskania gładkiego sosu.
  7. Po około dwóch godzinach moczenia śledzi w mleku wyjmij je z naczynia i ułóż na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Delikatnie osusz je drugim kawałkiem ręcznika i pokrój w około centymetrową kostkę. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a jajka i buraki obierz i pokrój w kostkę.
  8. Do szklanej miski włóż pokrojone w kostkę śledzie i dodaj do nich wystudzoną cebulkę. Krótko przemieszaj je ze sobą, wyrównaj i delikatnie dociśnij do dna, tworząc równą podstawę naszej szuby. Na śledzia i cebulę wyłóż około 2 – 3 łyżki sosu i rozprowadź go cienką warstwą po ich powierzchni. Na tak przygotowaną bazę wyłóż pokrojone w kostkę ziemniaki i delikatnie je wyrównaj. Rozprowadź na nich kolejne dwie łyżki sosu. Buraki delikatnie wyłóż na ziemniaki za pomocą łyżki, wyrównaj, polej kolejną porcją sosu i rozprowadź sos po powierzchni. Marchewkę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na buraki. Marchewkę wyrównaj i pokryj resztą sosu majonezowego. Na górze sałatki rozłóż równą warstwę pokrojonych w kostkę jajek.
  9. Tak przygotowaną sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmij sałatkę z lodówki i posyp ją odrobiną drobno posiekanej pietruszki. Pozwól jej się trochę ocieplić i podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 104 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 8 porcji)

  • 240 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze