Miodownik z kremem grysikowym, powidłami i kajmakiem

Dzisiaj zapraszam na miodownik na tradycyjnych, kruchych blatach.  Przełożymy je kremem grysikowym i powidłami, a górę udekorujemy kajmakiem i orzechami.


Przepiękne ciasto, składające się z wielu pysznych elementów. Żaden z nich nie jest dominujący, ale razem tworzą całkiem zgrabną kompozycję. Miodownik oczywiście smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy ciasto skruszeje pod wpływem kremu, ale to daje nam czas na pozostałe świąteczne przygotowania.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 26 x 26 cm)

Blaty

  • 80 g masła
  • 4 szklanki (600 g) mąki pszennej
  • Pół szklanki (150 g) miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 3 czubate łyżki (120 g) kwaśnej śmietany

Krem

  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 6 łyżek (90 g) kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • Słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
  • Pół puszki kajmaku (ok. 200 g)
  • Garść orzechów włoskich (ok. 60 g)
  • Łyżka płatków migdałowych (ok. 15 g)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj miodowe blaty. Do średniej wielkości rondelka wlej 150 g miodu. Dodaj do niego 80 g masła i 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia podgrzej na wolnym ogniu, stale mieszając, tylko do połączenia się składników. Odstaw syrop do całkowitego wystudzenia.
  2. Do dużej miski przesiej 600 g mąki pszennej i jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Przemieszaj zawartość miski za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia sody w mące. Dodaj do naczynia wystudzony syrop miodowy, 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany i jedno duże jajko. Zawartość naczynia krótko wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do wchłonięcia wilgoci przez mąkę.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce, do wstępnego połączenia się składników, a następnie na blacie, do uzyskania w miarę gładkiego i jednolitego ciasta miodowego. Nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. Uformuję ciasto w kulę i podziel je na cztery równe części. Trzy części ciasta przełóż z powrotem do miski i odstaw pod przykryciem, aż przyjdzie na nie pora.
  4. Blat uformuj bezpośrednio na wyłożonym papierem do pieczenia dnie kwadratowej formy o boku 26 cm. Ciasto delikatnie rozgnieć palcami tak żeby przykleiło się do papieru, a następnie rozwałkuj je do uzyskania cienkiego blatu, pokrywającego całą powierzchnię blaszki. Nakłuj widelcem całą powierzchnię blatu.
  5. Tak przygotowany blat wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na dwanaście minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na około 5 minut do lekkiego wystudzenia, a następnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie. Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta. Po wypieczeniu i wystudzeniu wszystkich czterech blatów ułóż je w blaszce jeden na drugim i odstaw do lodówki na całą noc.
  6. Następnego dnia przygotuj krem grysikowy. Do rondelka wlej 750 ml mleka i dodaj do niego 100 g cukru. Zawartość naczynia podgrzej, stale mieszając, do rozpuszczenia cukru w mleku i lekkiego zagotowania. Kiedy płyn zaczyna delikatnie bulgotać, dodaj do niego 90 g kaszy manny i energicznie wmieszaj ją w mleko za pomocą rózgi. Zawartość rondelka gotuj przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania gęstej kaszki.
  7. Zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do osobnego naczynia. Gotową kaszkę przykryj folią spożywczą w taki sposób, żeby dokładnie pokrywała jej wierzch, i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  8. Do dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i utrzyj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do utartego masła dodaj partami grysik, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą kaszę z masłem przed dodaniem kolejnej porcji. Na koniec wmieszaj w krem łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  9. Blaszkę, w której były wypiekane miodowe blaty, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na jej dnie pierwszy placek. Na blat wyłóż około 100 g konfitury śliwkowej i rozprowadź ją cienką warstwą po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wyłóż 1/3 kremu grysikowego i również rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni, a następnie przykryj kolejnym, miodowym blatem. Kroki powtarzaj do wyczerpania wszystkich części ciasta, żeby przełożyć blaty trzema cienkimi warstwami konfitury i kremu. Na ostatni blat wyłóż około 200 g kajmaku i rozprowadź go po całej powierzchni ciasta. Wierzch ciasta udekoruj orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.  Odstaw ciasto na kolejny dzień lub dwa do lodówki, żeby skruszało.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 334 kcal
  • Węglowodany: 46 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 25 kawałków)

  • 313 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze