Dzisiaj zapraszam
na przepis jednoznacznie kojarzący się z Wigilią. Przygotujemy kutię, czyli
słodki deser, który u mnie będzie się składać głównie z maku i kaszy jaglanej.
Oczywiście, nie zabraknie też obowiązkowych bakalii i miodu.
Zawsze słyszałem,
że kutia jest za słodka, ale w tej wersji jest po prostu idealna. Najbardziej
pasują mi w niej świeżo zblanszowane orzechy laskowe, które smakują obłędnie, a
pachną jeszcze lepiej. Możecie ją zaserwować w misce lub uformować z niej
indywidualne porcje, co Wam w duszy gra – pamiętajcie tylko, żeby podawać ją z
odrobiną słodkiej śmietanki.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 200 g niebieskiego maku
- 500 ml mleka
- Suszone owoce (u mnie: 60 g suszonych moreli, 60 g daktyli, 60 g rodzynek)
- 100 g orzechów (u mnie: świeżo zblanszowane orzechy laskowe)
- 100 g migdałów
- 3 łyżki (ok. 60 g) skórki pomarańczowej
- 100 g kaszy jaglanej
- Pół szklanki (150 g) miodu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Dodatkowe bakalie do ozdoby
- Słodka śmietanka do podania
Sposób przygotowania
- 200 g niebieskiego maku przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż mak do rondelka i zalej go 500 ml mleka. Zawartość naczynia przemieszaj, włącz średnio-niski ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Mak gotuj w mleku przez około 5 minut.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odlej mleko. Mak przełóż na drobne sitko i przemieszaj go, żeby pozbyć się nadmiaru mleka. Tak przygotowany mak odstaw do wystudzenia.
- 60 g suszonych moreli i daktyli pokrój w drobną, około półcentymetrową kostkę. Grubo posiekaj 100 g zblanszowanych migdałów i orzechów.
- 100 g kaszy przygotuj według zaleceń producenta – ja zalewam moją 200 ml wrzącej wody i gotuję na niskim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 – 15 minut. Kiedy kasza jest gotowa, odstaw ją pod przykryciem do lekkiego wystudzenia.
- Zmiel odsączony mak dwukrotnie maszynką do mielenia z najdrobniejszym sitkiem.
- Do maku dodaj posiekane migdały, orzechy, morele i daktyle oraz po 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek. Do tak przygotowanej bazy dolej 150 g płynnego miodu oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość miski krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia bakalii i płynów w maku.
- Na końcu dodaj jeszcze lekko ciepłą kaszę jaglaną i delikatnie połącz ją z masą makową tak, żeby nie uszkodzić zbytnio kaszy. Kutię ozdób dodatkowymi bakaliami i podawaj w towarzystwie słodkiej śmietanki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 335 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 7 g
1 porcja (zakładając 16 porcji)
- 257 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz