Świąteczna kutia

Dzisiaj zapraszam na przepis jednoznacznie kojarzący się z Wigilią. Przygotujemy kutię, czyli słodki deser, który u mnie będzie się składać głównie z maku i kaszy jaglanej. Oczywiście, nie zabraknie też obowiązkowych bakalii i miodu.
 
 
Zawsze słyszałem, że kutia jest za słodka, ale w tej wersji jest po prostu idealna. Najbardziej pasują mi w niej świeżo zblanszowane orzechy laskowe, które smakują obłędnie, a pachną jeszcze lepiej. Możecie ją zaserwować w misce lub uformować z niej indywidualne porcje, co Wam w duszy gra – pamiętajcie tylko, żeby podawać ją z odrobiną słodkiej śmietanki.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 200 g niebieskiego maku
  • 500 ml mleka
  • Suszone owoce (u mnie: 60 g suszonych moreli, 60 g daktyli, 60 g rodzynek)
  • 100 g orzechów (u mnie: świeżo zblanszowane orzechy laskowe)
  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki (ok. 60 g) skórki pomarańczowej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • Pół szklanki (150 g) miodu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Dodatkowe bakalie do ozdoby
  • Słodka śmietanka do podania

Sposób przygotowania

  1. 200 g niebieskiego maku przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż mak do rondelka i zalej go 500 ml mleka. Zawartość naczynia przemieszaj, włącz średnio-niski ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Mak gotuj w mleku przez około 5 minut.
  2. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odlej mleko. Mak przełóż na drobne sitko i przemieszaj go, żeby pozbyć się nadmiaru mleka. Tak przygotowany mak odstaw do wystudzenia.
  3. 60 g suszonych moreli i daktyli pokrój w drobną, około półcentymetrową kostkę. Grubo posiekaj 100 g zblanszowanych migdałów i orzechów.
  4. 100 g kaszy przygotuj według zaleceń producenta – ja zalewam moją 200 ml wrzącej wody i gotuję na niskim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 – 15 minut. Kiedy kasza jest gotowa, odstaw ją pod przykryciem do lekkiego wystudzenia.
  5. Zmiel odsączony mak dwukrotnie maszynką do mielenia z najdrobniejszym sitkiem.
  6. Do maku dodaj posiekane migdały, orzechy, morele i daktyle oraz po 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek. Do tak przygotowanej bazy dolej 150 g płynnego miodu oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość miski krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia bakalii i płynów w maku.
  7. Na końcu dodaj jeszcze lekko ciepłą kaszę jaglaną i delikatnie połącz ją z masą makową tak, żeby nie uszkodzić zbytnio kaszy. Kutię ozdób dodatkowymi bakaliami i podawaj w towarzystwie słodkiej śmietanki.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 335 kcal
  • Węglowodany: 39 g
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 7 g

1 porcja (zakładając 16 porcji)

  • 257 kcal
  • Węglowodany: 30 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 5 g

Komentarze