Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

Dzisiaj zapraszam na krucho-drożdżowe paszteciki nadziane klasycznym, świątecznym farszem, czyli kapustą i grzybami.


Pyszna sprawa, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto zrobione z tego przepisu stoi zdecydowanie po kruchej stronie barykady, a do tego jest leciutkie i chrupiące. Nadzienie jest dobrze wyważone pomiędzy kiszoną kapustą i grzybami. Dodajcie do tego koniecznie kubek barszczu, i niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto krucho-drożdżowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (ok. 40 g)
  • 1 jajko

Farsz

  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 cebula (ok. 130 g)
  • 30 g masła
  • Sól i pieprz mielony do smaku

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Sezam, mak, kminek lub czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania

  1. Do średniej wielkości rondelka przełóż 100 g suszonych grzybów. Zalej je zimną wodą w taki sposób, żeby całkowicie przykryła grzyby, i odstaw je pod przykryciem do namoczenia na całą noc, lub przynajmniej dwie godziny.
  2. Po upływie kilku godzin, garnek z grzybami wstaw na średnio-niski ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Grzyby gotuj do miękkości, przez około 30 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyłów je łyżką cedzakową i odstaw do wystudzenia. Płyn, który pozostał po gotowaniu grzybów, ostrożnie przelej przez drobne sitko w celu pozbycia się ewentualnego piasku.
  3. Do dużego rondelka przełóż 500 g odciśniętej kapusty kiszonej i dodaj do niej 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i taką samą ilość pieprzu. Zawartość naczynia zalej wywarem grzybowym i uzupełnij wodą, tylko do przykrycia kapusty. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Następnie dokładnie odcedź i odciśnij kapustę z wody, i odstaw ją do lekkiego wystudzenia. 
  4. Wystudzone grzyby i kapustę zmiel w maszynce ze średnim sitkiem.
  5. Jedną średnią cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozpuść dwie łyżki masła na dużej patelni, wyłóż na nie cebulę i smaż ją na średnio-niskim ogniu przez kilka minut, aż zdecydowanie zmięknie i się zeszkli.
  6. Dodaj do cebuli zmieloną kapustę i grzyby. Zawartość patelni smaż przez kilka minut, stale mieszając, do pozbycia się nadmiaru wilgoci z farszu. Dopraw farsz do smaku odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu. Ostatni raz przemieszaj farsz do równego rozprowadzenia przypraw i odstaw patelnię do całkowitego wystudzenia.
  7. Przygotuj ciasto krucho-drożdżowe. Do miski przesyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 7 g drożdży instant i około ½ łyżeczki soli. Zawartość miski przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Następnie dodaj do niej 150 g zimnego, drobno pokrojonego masła. Tłuszcz połącz z mąką za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub palców, do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę.
  8. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do miski czubatą łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany i jedno jajko. Ciasto krótko przemieszaj drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia wilgoci przez mąkę. Zacznij wyrabiać je dłonią – na początku w misce, do wstępnego połączenia się składników, a następnie na blacie do uzyskania zwartego ciasta. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń je szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
  9. Wyjmij ciasto na delikatnie podsypany mąką blat i podziel je na cztery w miarę równe części. Pozostaw na blacie jedną ćwiartkę ciasta, a pozostałe ponownie zawiń w folię, żeby nie wysychały. Część pozostałą na blacie rozwałkuj do uzyskania płatu ciasta, z którego można wyciąć długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Po wycięciu odpowiednio szerokiego płatu delikatnie omieć go pędzelkiem w celu pozbycia się nadmiaru mąki.
  10. Wyłóż wystudzony farsz wzdłuż dłuższego boku płatu. Powoli i dokładnie zwiń ciasto w ciasny rulon; działaj na tyle delikatnie, żeby nie uszkodzić ciasta, ponieważ zachowuje się ono jak ciasto kruche i łatwo je przerwać. Z gotowego rulonu wytnij paszteciki o długości około 3 cm i ułóż je wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W trakcie formowania kolejnych pasztecików przykryj blaszkę z już gotowymi, żeby nie wysychały.
  11. Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Ozdób je w dowolny, ulubiony sposób: sezamem, czarnuszką, makiem, płatkami soli, kminkiem, siemieniem lnianym.
  12. Paszteciki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru. Kiedy są gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia. Podaj od razu, jeszcze ciepłe, lub wystudź całkowicie na kratce i przechowaj w chłodnym miejscu do następnego dnia.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 268 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 8 g

1 pasztecik (zakładając 40 pasztecików)

  • 73 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze