Świąteczny makowiec z domową masą makową

 Dzisiaj zapraszam na roladę z domowej masy makowej.  


 

Przy okazji wypróbowałem parę trików, o których słyszałem, żeby makowiec wyszedł piękny i bez pęknięć. Jestem zadowolony z efektu – rolady wyszły puszyste i bardzo przystojne, a w smaku są słodkie, pyszne i z charakterem dzięki dobranym bakaliom i Amaretto. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem. 



Lista składników 

Ciasto

  • 550 g mąki 
  • 300 ml maślanki 
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 60 g masła 
  • 4 żółtka 

 

Nadzienie 

  • 300 g suchego maku 
  • 120 g miodu 
  • 60 g masła 
  • 120 g ulubionych orzechów (ja użyłem 60 g orzechów włoskich i 60 g migdałów) 
  • 180 g suszonych owoców (ja użyłem 60 g rodzynek, 60 g suszonych moreli i 60 g suszonej żurawiny) 
  • 3 łyżki (ok. 60 g) kandyzowanej skórki pomarańczy 
  • 2 łyżki Amaretto 
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży 
  • 4 białka 

 

Lukier 

  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 200 g cukru pudru 
  • 3 łyżki (ok. 60 g) kandyzowanej skórki pomarańczy 

 

Sposób przygotowania

    1. 300 g niebieskiego maku opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do dużego garnka. Zalej mak wrzącą wodą prosto z czajnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. 60 g migdałów i 60 g orzechów włoskich grubo posiekaj. 60 g suszonych moreli pokrój w 0.5 cm kostkę. Można też namoczyć rodzynki i żurawinę, ja ten krok pomijam.  
    2. Wystudzony mak przełóż na drobne sitko i odsącz najlepiej jak to tylko możliwe. Następnie dwukrotnie zmiel go maszynką z sitkiem o najdrobniejszych oczkach.  
    3. Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy i morele, 60 g rodzynek, 60 g żurawiny i 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy. Następnie dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, miód i amaretto. Składniki dokładnie połącz za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki. Jeśli chcesz piec ciasto następnego dnia, przechowuj masę pod przykryciem, w lodówce.
    4. Przygotuj ciasto drożdżowe. Do 550 g mąki pszennej dodaj 30 g cukru, ½ łyżeczki soli i 7 g suchych drożdży. Składniki suche wymieszaj do równego rozprowadzenia.  
    5. Dodaj 300 ml lekko podgrzanej maślanki, 4 żółtka i wstępnie wymieszaj. Dodaj 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Mieszaj zawartość miski tylko do wchłonięcia tłuszczu.  
    6. Wyrabiaj ciasto dłonią, najpierw w misce, następnie na lekko podsypanym mąką blacie, do momentu kiedy przestanie się kleić do blatu i dłoni. Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, lub do podwojenia objętości.  
    7. Pod koniec wyrastania ciasta ubij białka na sztywno z niewielką ilością soli. Do masy makowej dodaj 7 g suchych drożdży i delikatnie wmieszaj w nią białka. Na chwilę odstaw.  
    8. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj w płat o wymiarach 35 x 25 cm. Na każdy płat wyłóż połowę masy makowej, pozostawiając 2 cm pas czystego ciasta wzdłuż długiego boku i ciasno zwiń w rulon. Szczelnie zamknij boki i miejsce łączenia na spodzie.  
    9. Rolady przełóż na natłuszczony papier do pieczenia. Nakłuj je wykałaczką w kilku miejscach i luźno owiń papierem, pozostawiając im około 2 cm miejsca na wyrastanie w trakcie pieczenia.  
    10. Przełóż je na odpowiednio długą blachę do pieczenia w odstępach umożliwiających wyrastanie i piecz przez 30 – 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół. 
    11. Upieczone rolady odstaw do lekkiego wystudzenia na blaszce, a następnie odwiń papier i przełóż je na kratkę. Wystudź całkowicie.  
    12. Przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru dodaj 3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i mieszaj do uzyskania gęstego, pół płynnego lukru.  
    13. Wystudzone makowce polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy. Pozostaw je do zastygnięcia lukru.  
    14. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze 

100 g:

  • 335 kcal 
  • Węglowodany: 45 g   
  • Tłuszcze: 14 g 
  • Białko: 8 g 
  • Błonnik: 4 g 

1 kawałek (zakładając 30 kawałków) 

  • 252 kcal 
  • Węglowodany: 34 g   
  • Tłuszcze: 11 g 
  • Białko: 6 g 
  • Błonnik: 3 g

Komentarze