Dzisiaj zapraszam na roladę z domowej masy makowej.
Przy okazji wypróbowałem parę trików, o których słyszałem, żeby makowiec wyszedł piękny i bez pęknięć. Jestem zadowolony z efektu – rolady wyszły puszyste i bardzo przystojne, a w smaku są słodkie, pyszne i z charakterem dzięki dobranym bakaliom i Amaretto.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- 550 g mąki
- 300 ml maślanki
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 60 g masła
- 4 żółtka
Nadzienie
- 300 g suchego maku
- 120 g miodu
- 60 g masła
- 120 g ulubionych orzechów (ja użyłem 60 g orzechów włoskich i 60 g migdałów)
- 180 g suszonych owoców (ja użyłem 60 g rodzynek, 60 g suszonych moreli i 60 g suszonej żurawiny)
- 3 łyżki (ok. 60 g) kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 łyżki Amaretto
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
- 4 białka
Lukier
- 4 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki (ok. 60 g) kandyzowanej skórki pomarańczy
Sposób przygotowania
- 300 g niebieskiego maku opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do dużego garnka. Zalej mak wrzącą wodą prosto z czajnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. 60 g migdałów i 60 g orzechów włoskich grubo posiekaj. 60 g suszonych moreli pokrój w 0.5 cm kostkę. Można też namoczyć rodzynki i żurawinę, ja ten krok pomijam.
- Wystudzony mak przełóż na drobne sitko i odsącz najlepiej jak to tylko możliwe. Następnie dwukrotnie zmiel go maszynką z sitkiem o najdrobniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy i morele, 60 g rodzynek, 60 g żurawiny i 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy. Następnie dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, miód i amaretto. Składniki dokładnie połącz za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki. Jeśli chcesz piec ciasto następnego dnia, przechowuj masę pod przykryciem, w lodówce.
- Przygotuj ciasto drożdżowe. Do 550 g mąki pszennej dodaj 30 g cukru, ½ łyżeczki soli i 7 g suchych drożdży. Składniki suche wymieszaj do równego rozprowadzenia.
- Dodaj 300 ml lekko podgrzanej maślanki, 4 żółtka i wstępnie wymieszaj. Dodaj 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Mieszaj zawartość miski tylko do wchłonięcia tłuszczu.
- Wyrabiaj ciasto dłonią, najpierw w misce, następnie na lekko podsypanym mąką blacie, do momentu kiedy przestanie się kleić do blatu i dłoni. Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, lub do podwojenia objętości.
- Pod koniec wyrastania ciasta ubij białka na sztywno z niewielką ilością soli. Do masy makowej dodaj 7 g suchych drożdży i delikatnie wmieszaj w nią białka. Na chwilę odstaw.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj w płat o wymiarach 35 x 25 cm. Na każdy płat wyłóż połowę masy makowej, pozostawiając 2 cm pas czystego ciasta wzdłuż długiego boku i ciasno zwiń w rulon. Szczelnie zamknij boki i miejsce łączenia na spodzie.
- Rolady przełóż na natłuszczony papier do pieczenia. Nakłuj je wykałaczką w kilku miejscach i luźno owiń papierem, pozostawiając im około 2 cm miejsca na wyrastanie w trakcie pieczenia.
- Przełóż je na odpowiednio długą blachę do pieczenia w odstępach umożliwiających wyrastanie i piecz przez 30 – 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół.
- Upieczone rolady odstaw do lekkiego wystudzenia na blaszce, a następnie odwiń papier i przełóż je na kratkę. Wystudź całkowicie.
- Przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru dodaj 3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i mieszaj do uzyskania gęstego, pół płynnego lukru.
- Wystudzone makowce polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy. Pozostaw je do zastygnięcia lukru.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g:
- 335 kcal
- Węglowodany: 45 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 4 g
1 kawałek (zakładając 30 kawałków)
- 252 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz