Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa, przykryte obfitą czapą piany, za którą posłuży nam krem z mascarpone i bitej śmietany.
Piękna, głęboka barwa i pianka z mascarpone – dokładnie o taki efekt nam chodziło. Ciasto jest lekkie, ale też niesamowicie wilgotne, prawie jakby było dodatkowo nasączane. Piwo jest wyraźnie wyczuwalne w smaku, więc nie podałbym tego ciasta dzieciom! To deser zdecydowanie dla dorosłych, którzy czasem chcą przygotować coś prostego i jednocześnie zaskoczyć swoich gości.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę o średnicy 20 cm)
Ciasto
- 130 g miękkiego masła
- 1 i ¼ szklanki (250 g) cukru
- Czubata szklanka (175 g) mąki pszennej
- 4 łyżki (50 g) ciemnego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 200 ml ciemnego piwa typu stout
Przybranie
- 150 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka (ok. 20 g) cukru pudru
- Kostka ciemnej czekolady do starcia
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej 175 g mąki pszennej, 50 g ciemnego kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się grudek wymieszaj wszystko za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia składników.
- Do osobnej miski przełóż 130 g miękkiego masła i 250 g brązowego cukru. Tłuszcz z cukrem utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, dość puszystej masy.
- Dodaj do masła pozostałe składniki ciasta. Rób to naprzemiennie, dodając po jednym jajku, po kilka łyżek mąki i kilka łyżek piwa, za każdym razem starając się dokładnie połączyć ze sobą zawartość miski. Po dodaniu wszystkich składników, konsystencja ciasta może sprawiać wrażenie, że nie jest do końca gładka – to żaden problem.
- Po dodaniu wszystkich składników przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch ciasta wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 – 70 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie delikatnie wyjmij je z blaszki, pozbądź się papieru do pieczenia i odstaw ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Do dużej miski przełóż 150 g zimnego mascarpone i dodaj do niego 100 ml zimnej, 36 % śmietanki, 20 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki ubij mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnego kremu.
- Wyłóż krem na wystudzone ciasto, rozprowadź go równo po całym wierzchu i wygładź jego powierzchnię za pomocą dużej szpatułki. Ozdób ciasto odrobiną świeżo startej, ciemnej czekolady.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 366 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 339 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz