Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa

Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa, przykryte obfitą czapą piany, za którą posłuży nam krem z mascarpone i bitej śmietany.  


Piękna, głęboka barwa i pianka z mascarpone – dokładnie o taki efekt nam chodziło. Ciasto jest lekkie, ale też niesamowicie wilgotne, prawie jakby było dodatkowo nasączane. Piwo jest wyraźnie wyczuwalne w smaku, więc nie podałbym tego ciasta dzieciom! To deser zdecydowanie dla dorosłych, którzy czasem chcą przygotować coś prostego i jednocześnie zaskoczyć swoich gości. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę o średnicy 20 cm)

Ciasto

  • 130 g miękkiego masła
  • 1 i ¼ szklanki (250 g) cukru
  • Czubata szklanka (175 g) mąki pszennej
  • 4 łyżki (50 g) ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 200 ml ciemnego piwa typu stout

Przybranie

  • 150 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka (ok. 20 g) cukru pudru
  • Kostka ciemnej czekolady do starcia

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej 175 g mąki pszennej, 50 g ciemnego kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się grudek wymieszaj wszystko za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia składników.
  2. Do osobnej miski przełóż 130 g miękkiego masła i 250 g brązowego cukru. Tłuszcz z cukrem utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, dość puszystej masy.
  3. Dodaj do masła pozostałe składniki ciasta. Rób to naprzemiennie, dodając po jednym jajku, po kilka łyżek mąki i kilka łyżek piwa, za każdym razem starając się dokładnie połączyć ze sobą zawartość miski. Po dodaniu wszystkich składników, konsystencja ciasta może sprawiać wrażenie, że nie jest do końca gładka – to żaden problem.
  4. Po dodaniu wszystkich składników przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch ciasta wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 – 70 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie delikatnie wyjmij je z blaszki, pozbądź się papieru do pieczenia i odstaw ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia.   
  7. Do dużej miski przełóż 150 g zimnego mascarpone i dodaj do niego 100 ml zimnej, 36 % śmietanki, 20 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki ubij mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnego kremu.
  8. Wyłóż krem na wystudzone ciasto, rozprowadź go równo po całym wierzchu i wygładź jego powierzchnię za pomocą dużej szpatułki. Ozdób ciasto odrobiną świeżo startej, ciemnej czekolady.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 366 kcal
  • Węglowodany: 37 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 12 kawałków)

  • 339 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze