Karnawałowe pączki z różą - pączki na kefirze

Jak karnawał to karnawał! Internet zapełnił się przepisami na wszelkiego rodzaju pączki oraz faworki – i ja również zapraszam Was na puszyste pączki wypełnione dżemem z róży i oprószone cukrem pudrem. 


Skorzystałem ze swojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe na kefirze, wzbogaconego o parę żółtek. Wyszły idealnie wysmażone i puszyste, a odrobina rumu sprawiła, że ciasto nie nasiąknęło tłuszczem. Dodajcie do tego ulubiony dżemik, a pączki znikną w trymiga.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 3 i 1/3 szklanki (500 g) mąki plus trochę do podsypania
  • 2 łyżki (30 g) cukru
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki (ok. 3 g) soli
  • 250 g kefiru w temperaturze ciała
  • 3 żółtka
  • 30 g rumu
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • Tłuszcz do smażenia (ja użyłem 1.5 l oleju słonecznikowego)
  • Konfitura do nadziewania (u mnie: 400 g dżemu z róży)
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Do misy robota kuchennego wsyp 500 g mąki pszennej, 30 g drobnego białego cukru, 7 g drożdży instant oraz 3 g soli. Składniki przemieszaj za pomocą rózgi do ich równego rozprowadzenia.
  2. Następnie dodaj do nich 250 g lekko podgrzanego kefiru i 3 żółtka. Kefir powinien mieć mniej więcej temperaturę ciała. Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, dodaj je do ciepłego kefiru razem z cukrem, wymieszaj i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. W robocie zamontuj hak do ciasta drożdżowego, włącz niskie obroty i powoli zacznij mieszać składniki ciasta. Następnie dodaj do niego 30 g rumu i 60 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Kiedy ciasto wchłonie całą mąkę i utworzy w miarę jednolitą, miękką masę, zwiększ obroty robota na średnie. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, aż stanie się lśniące i prawie przestanie się kleić do rąk. Od czasu do czasu warto zatrzymać pracę robota i zebrać ciasto ze ścianek misy.
  4. Po około 15 minutach sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Odpowiednio wyrobione ciasto, powinno być mokre w dotyku, ale nie kleić się do dłoni. Uformuj wyrobione ciasto w kulę i przełóż je do lekko naoliwionej miski. Miskę szczelnie zamknij folią spożywczą i odstaw ją w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości ciasta.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko podsypany mąką blat i delikatnie wybij z niego powietrze, rozprowadzając ciasto w płat o grubości około 2 cm. Z tak przygotowanego ciasta wytnij krążki o średnicy 7 cm i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Blaszkę z uformowanymi pączkami przykryj folią spożywczą, żeby nie wysychały w trakcie rozgrzewania oleju.
  6. Rozgrzej olej roślinny do 175 stopni Celsjusza. Warto wspomóc się przy tym termometrem, żeby kontrolować jego temperaturę. Jeśli olej będzie za gorący, pączki się bardzo szybko się spalą, jeśli za zimny, będą mocno nasiąkać tłuszczem. U mnie rozgrzewanie półtora litra oleju zajęło 12 minut na średnim ogniu. Po rozgrzaniu przestawiłem garnek na najmniejszy palnik i ustawiłem niski ogień.
  7. Do garnka wkładaj po tyle pączków, żeby miały miejsce na wyrośnięcie, i smaż je po 3 minuty na stronę, stale kontrolując temperaturę. Gotowe pączki wyjmij z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz do odsączenia z tłuszczu i wystudzenia.
  8. Wystudzone pączki nadziej ulubionym dżemem, konfiturą lub kremem. Możesz użyć specjalnej tylki lub zrobić w pączkach niewielki otwór za pomocą patyczka do szaszłyków i nadziać je przy pomocy rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego.
  9. Oblej pączki lukrem, póki są jeszcze ciepłe, lub oprósz je cukrem pudrem po całkowitym wystudzeniu.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 345 kcal
  • Węglowodany: 46 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 pączek (zakładając 16 pączków)

  • 259 kcal
  • Węglowodany: 34 g
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze