Owoce pod kruszonką

Dzisiaj zapraszam na przepis pozwalający przypomnieć sobie lato w środku zimy! Przygotujemy szybki deser z mrożonych owoców i kruszonki, który świetnie sprawdzi się zarówno w formie jednoporcjowej, jak i w postaci czegoś na kształt ciasta. 

 

Parę minut roboty, pół godziny w piekarniku i nasz pyszny deser jest gotowy. Jak to często bywa z mrożonkami, owoce są lekko kwaśne i mocno kontrastują ze słodką, chrupiącą kruszonką. Tak przygotowany deser smakuje najlepiej na ciepło, w towarzystwie bitej śmietany, lodów waniliowych lub, tak jak u mnie, z odrobiną płynnego budyniu.      

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Kruszonka

  • ½ szklanki (ok. 80 g) mąki
  • ½ szklanki (ok. 100 g) cukru trzcinowego
  • 4 łyżki (ok. 40 g) zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4 łyżki (ok. 40 g) płatków owsianych
  • 4 łyżki (ok. 40 g) płatków migdałowych
Owoce
  • 500 g mrożonych owoców
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g)
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (ok. 20 g)

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp 80 g mąki pszennej, 100 g cukru trzcinowego i 40 g zmielonych migdałów. Dodaj ½ łyżeczki cynamonu i niewielką szczyptę soli. Składniki suche przemieszaj rózgą do równego rozprowadzenia.
  2. Dodaj do miski 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz połącz z produktami suchymi do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Możesz to zrobić palcami, nożem lub siekaczem cukierniczym – postaraj się tylko nie ogrzać zbytnio masła.
  3. Do tak przygotowanej kruszonki dodaj jeszcze 40 g płatków owsianych i taką samą ilość płatków migdałowych. Dodatki delikatnie wymieszaj z kruszonką za pomocą drewnianej łyżki, tylko do ich równego rozprowadzenia.
  4. Do 500 g mrożonych owoców dodaj po 20 g mąki ziemniaczanej i cukru pudru. Zawartość miski delikatnie przemieszaj, tylko do całkowitego pokrycia owoców proszkiem.
  5. Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia o boku 23 cm lub podziel równo pomiędzy 6 kokilek o pojemności 200 ml. Przykryj je solidną warstwą przygotowanej przed chwilą kruszonki.
  6. Tak przygotowany deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 30 – 35 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru kruszonki i zagotowania się owoców.
  7. Gotowy deser wyjmij z piekarnika i odstaw na blat, na 5 - 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Deser podawaj w towarzystwie odrobiny bitej śmietany, gałki lodów waniliowych lub z płynnym budyniem waniliowym.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 251 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 4 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 390 kcal
  • Węglowodany: 44 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze