Dzisiaj zapraszam na sałatkę, która świetnie sprawdzi się i na imprezie, i jako lekki obiad do zjedzenia w pracy. Przygotujemy błyskawiczną sałatkę z makaronem orzo, szynką i warzywami.
Pół godziny roboty i sałatka gotowa! Najlepiej smakuje tego samego dnia, ale jeśli wolicie przygotować ją zawczasu, żaden problem – po prostu wyjmijcie ją z lodówki przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby zdążyła dojść do temperatury pokojowej. Szybka, pyszna, pożywna i kolorowa – mój ulubiony rodzaj sałatki!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 250 g makaronu w kształcie ryżu (orzo)
- 1 czerwona papryka (ok. 180 g)
- 4 – 5 ogórków konserwowych (ok. 180 g)
- Mały pęczek szczypiorku
- 130 g szynki z indyka
- 1 mała puszka kukurydzy (ok. 180 g po odsączeniu)
- 3 czubate łyżki majonezu (ok. 100 g, u mnie Light)
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (ok. 100 g)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj 250 g makaronu orzo według zaleceń producenta. Ja wrzuciłem mój go wrzącej, osolonej wody i ugotowałem do miękkości, przez 10 – 12 minut. Po tym czasie zdjąłem go z ognia, odcedziłem i przelałem zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Przygotowany makaron odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Usuń gniazdo nasienne z jednej małej papryki i pokrój ją w drobną, około półcentymetrową kostkę. Podobnie pokrój 5 średnich ogórków konserwowych. 130 g szynki w plastrach pokrój w około centymetrowe kwadraty. Na końcu drobno posiekaj niewielki pęczek szczypiorku.
- Do dużej miski przełóż makaron, paprykę, jedną małą puszkę kukurydzy, ogórki, szynkę i czubatą łyżkę szczypiorku. Następnie dodaj po 100 g majonezu i jogurtu greckiego. Sałatkę dopraw solidną szczyptą mielonego czarnego pieprzu i wymieszaj do równego rozprowadzenia składników. Przełóż sałatkę do miski, w której ją podasz, i posyp jej wierzch odrobiną pokrojonego wcześniej szczypiorku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 106 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 6 porcji)
- 255 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 15 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz