Szybka sałatka z makaronem orzo

Dzisiaj zapraszam na sałatkę, która świetnie sprawdzi się i na imprezie, i jako lekki obiad do zjedzenia w pracy. Przygotujemy błyskawiczną sałatkę z makaronem orzo, szynką i warzywami.


Pół godziny roboty i sałatka gotowa! Najlepiej smakuje tego samego dnia, ale jeśli wolicie przygotować ją zawczasu, żaden problem – po prostu wyjmijcie ją z lodówki przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby zdążyła dojść do temperatury pokojowej. Szybka, pyszna, pożywna i kolorowa – mój ulubiony rodzaj sałatki!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu (orzo)
  • 1 czerwona papryka (ok. 180 g)
  • 4 – 5 ogórków konserwowych (ok. 180 g)
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 130 g szynki z indyka
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 180 g po odsączeniu)
  • 3 czubate łyżki majonezu (ok. 100 g, u mnie Light)
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (ok. 100 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj 250 g makaronu orzo według zaleceń producenta. Ja wrzuciłem mój go wrzącej, osolonej wody i ugotowałem do miękkości, przez 10 – 12 minut. Po tym czasie zdjąłem go z ognia, odcedziłem i przelałem zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Przygotowany makaron odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Usuń gniazdo nasienne z jednej małej papryki i pokrój ją w drobną, około półcentymetrową kostkę. Podobnie pokrój 5 średnich ogórków konserwowych. 130 g szynki w plastrach pokrój w około centymetrowe kwadraty. Na końcu drobno posiekaj niewielki pęczek szczypiorku.
  3. Do dużej miski przełóż makaron, paprykę, jedną małą puszkę kukurydzy, ogórki, szynkę i czubatą łyżkę szczypiorku. Następnie dodaj po 100 g majonezu i jogurtu greckiego. Sałatkę dopraw solidną szczyptą mielonego czarnego pieprzu i wymieszaj do równego rozprowadzenia składników. Przełóż sałatkę do miski, w której ją podasz, i posyp jej wierzch odrobiną pokrojonego wcześniej szczypiorku.
  4. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 106 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 255 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze