Zabaglione - słodki krem z żółtek

Dzisiaj zapraszam na jeden z najprostszych deserów, który można zrobić w zaledwie 20 minut. Przygotujemy zabaglione, czyli nic innego jak włoski kogel mogel, składający się z żółtek, cukru i odrobiny alkoholu. 

 
To trzy proste składniki, a efekt jest naprawdę niesamowity. Zabaglione jest puszyste, gęste i idealnie słodkie. Dodatek Limoncello sprawia, że krem jest delikatnie cytrynowy, a owoce dodają całości przyjemnej świeżości.

Do przygotowania zabaglione najlepiej użyć metalowej miski, która dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu żółtka ogrzewają się bardziej równomiernie. Mimo to, deser bez problemu można przygotować w szklanej misce.

Tradycyjnie zabaglione szykowane jest z winem Marsala, ale możecie, tak jak ja, użyć Limoncello lub innego ulubionego likieru, np. Amaretto. Kolejną opcją jest przygotowanie wersję bez alkoholu i zastąpienie go sokiem owocowym, którym nadacie deserowi odpowiedniego smaku.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Zabaglione

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru (ok. 50 g)
  • 4 łyżki likieru Limoncello (ok. 60 ml)
Dodatkowo
  • 24 borówki (ok. 80 g)
  • 12 malin (ok. 80 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski odpornej na wysokie temperatury przełóż 4 żółtka dużych jaj, 50 g cukru oraz 60 ml likieru Limoncello. Składniki krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru w płynie i delikatnego spulchnienia masy.
  2. Postaw miskę na garnku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody. Żółtka ubijaj ręcznie na parze przez około 10 – 12 minut, do osiągnięcia konsystencji gęstego, puszystego budyniu, a następnie zdejmij miskę z garnka.
  3. Do czterech małych szklanek o pojemności 120 ml włóż po kilka owoców – na przykład borówek, malin, truskawek lub kawałków pomarańczy. Rozdziel krem z żółtek pomiędzy naczynia.
  4. Przyozdób desery lekkimi dodatkami, np. płatkami migdałów, kakao lub cynamonem. Podawaj od razu.
  5. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 197 kcal
  • Węglowodany: 26 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze