Dzisiaj zapraszam na jeden z najprostszych deserów, który można zrobić w zaledwie 20 minut. Przygotujemy zabaglione, czyli nic innego jak włoski kogel mogel, składający się z żółtek, cukru i odrobiny alkoholu.
Do przygotowania zabaglione najlepiej użyć metalowej miski, która dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu żółtka ogrzewają się bardziej równomiernie. Mimo to, deser bez problemu można przygotować w szklanej misce.
Tradycyjnie zabaglione szykowane jest z winem Marsala, ale możecie, tak jak ja, użyć Limoncello lub innego ulubionego likieru, np. Amaretto. Kolejną opcją jest przygotowanie wersję bez alkoholu i zastąpienie go sokiem owocowym, którym nadacie deserowi odpowiedniego smaku.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Zabaglione
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru (ok. 50 g)
- 4 łyżki likieru Limoncello (ok. 60 ml)
- 24 borówki (ok. 80 g)
- 12 malin (ok. 80 g)
- 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Do dużej miski odpornej na wysokie temperatury przełóż 4 żółtka dużych jaj, 50 g cukru oraz 60 ml likieru Limoncello. Składniki krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru w płynie i delikatnego spulchnienia masy.
- Postaw miskę na garnku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody. Żółtka ubijaj ręcznie na parze przez około 10 – 12 minut, do osiągnięcia konsystencji gęstego, puszystego budyniu, a następnie zdejmij miskę z garnka.
- Do czterech małych szklanek o pojemności 120 ml włóż po kilka owoców – na przykład borówek, malin, truskawek lub kawałków pomarańczy. Rozdziel krem z żółtek pomiędzy naczynia.
- Przyozdób desery lekkimi dodatkami, np. płatkami migdałów, kakao lub cynamonem. Podawaj od razu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 197 kcal
- Węglowodany: 26 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz