Kremowe ciasto orzechowe bez pieczenia

Dzisiaj zapraszam Was na proste ciasto bez pieczenia: kremowy deser z serka mascarpone, Nutelli i prażonych orzechów.


Mamy tutaj naprawdę wszystko, czego moglibyśmy zapragnąć: słodycz Nutelli i czekolady, rozpływające się w ustach kremy, chrupkie orzechy i trochę równowagi w postaci lekko słonych herbatników. Nikt mu się nie oprze – sprawdźcie sami!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 20 x 20 cm)

Spód

  • 400 g herbatników (ja użyłem solonych maślanych herbatników)
  • 150 g Nutelli

Ciemna warstwa

  • Żelatyna wystarczająca do ścięcia 280 ml płynu (u mnie: 6 g żelatyny w proszku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g Nutelli
Jasna warstwa
  • 100 g orzechów laskowych
  • Żelatyna wystarczająca do ścięcia 280 ml płynu (u mnie: 6 g żelatyny w proszku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki (30 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

  1. 100 g zblanszowanych orzechów laskowych wrzuć na zimną patelnię, włącz średnio niski ogień i praż je przez kilka minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru i uwolnią swój aromat. Kiedy to nastąpi, zdejmij je z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Ułóż maślane herbatniki w cegiełkę na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy o boku 20 cm. Na herbatniki wyłóż 150 g podgrzanej Nutelli i ostrożnie rozprowadź ją po całej powierzchni ciastek, pozostawiając po około pół centymetra czystej przestrzeni przy bokach formy. Po rozprowadzeniu kremu ułóż na nim drugą warstwę herbatników, ponownie w cegiełkę, pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy.
  3. Do małej miseczki wlej 60 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej dość żelatyny, by ściąć 280 ml płynu (u mnie: 6 g żelatyny w proszku). Zawartość naczynia przemieszaj do rozpuszczenia żelatyny w płynie i odstaw je do lekkiego przestudzenia.
  4. Do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 200 ml zimnej, 36 % śmietanki. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej, ale jeszcze nie sztywnej konsystencji. Dodaj 100 g Nutelli i zmiksuj ją z resztą składników na wolnych obrotach, tylko do całkowitego połączenia. Zawartość naczynia bardzo szybko zgęstnieje po dodaniu Nutelli.
  5. Zahartuj żelatynę: dodaj do niej łyżeczkę kremu i rozprowadź go w płynie. Żelatynę połącz z kremem za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do chwili, kiedy zawartość miski utworzy jednolity krem.
  6. Tak przygotowany krem wyłóż na spód z herbatników i Nutelli. Rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch. Działaj z kremem dosyć szybko: po dodaniu żelatyny zacznie tężeć i jeśli za długo postoi na blacie, możesz mieć problem z jego rozprowadzeniem. Na wyrównanym kremie ułóż kolejną warstwę herbatników, która odetnie od siebie masy. Formę z czekoladowym kremem odstaw do lodówki.
  7. Przestudzone orzechy laskowe rozdrobnij za pomocą siekacza, noża lub blendera.
  8. Do miseczki wlej do miseczki 60 ml gorącej wody i dodaj do niej ponownie 6 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego połączenia i odstaw je na chwilę do wystudzenia.
  9. W tym czasie do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone i wlej do niego 200 ml zimnej, 36 % śmietanki. Następne dodaj 30 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubijaj mikserem na średnich obrotach tylko do momentu, w którym całość wyraźnie zgęstnieje, a łopatki miksera będą pozostawiać widoczny ślad. Dodaj do kremu ¾ posiekanych wcześniej orzechów i delikatnie rozprowadź je w kremie za pomocą sylikonowej szpatułki, przy okazji upewniając się, że na dnie naczynia nie pozostało nierozmieszane mascarpone.
  10. Zahartuj żelatynę przez rozprowadzenie w niej odrobiny kremu. Żelatynę połącz z kremem za pomocą miksera. Gotowy krem wyłóż od razu na wyciągnięte z lodówki ciasto i wyrównaj jego wierzch. Zrób to dosyć szybko, żeby żelatyna nie zdążyła ściąć kremu. Na kremie ułóż już ostatnią warstwę maślanych herbatników. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw do lodówki.
  11. Do miseczki przełóż 120 g mlecznej czekolady i dodaj do niej 60 ml śmietanki. Zawartość naczynia rozpuść w mikrofali przez 30 - 45 sekund, mieszając co 15 sekund, do całkowitego połączenia. Wylej polewę bezpośrednio na herbatniki i rozprowadź ją cienką warstwą po całej powierzchni ciasta. Na czekoladę wyłóż resztę posiekanych orzechów. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki do zestalenia kremów, najlepiej na całą noc.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 469 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 36 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 537 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 42 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze