Dzisiaj zapraszam Was na proste ciasto bez pieczenia: kremowy deser z serka mascarpone, Nutelli i prażonych orzechów.
Mamy tutaj naprawdę wszystko, czego moglibyśmy zapragnąć: słodycz Nutelli i czekolady, rozpływające się w ustach kremy, chrupkie orzechy i trochę równowagi w postaci lekko słonych herbatników. Nikt mu się nie oprze – sprawdźcie sami!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 20 x 20 cm)
Spód
- 400 g herbatników (ja użyłem solonych maślanych herbatników)
- 150 g Nutelli
Ciemna warstwa
- Żelatyna wystarczająca do ścięcia 280 ml płynu (u mnie: 6 g żelatyny w proszku)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g Nutelli
- 100 g orzechów laskowych
- Żelatyna wystarczająca do ścięcia 280 ml płynu (u mnie: 6 g żelatyny w proszku)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki (30 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa
- 120 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
- 100 g zblanszowanych orzechów laskowych wrzuć na zimną patelnię, włącz średnio niski ogień i praż je przez kilka minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru i uwolnią swój aromat. Kiedy to nastąpi, zdejmij je z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ułóż maślane herbatniki w cegiełkę na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy o boku 20 cm. Na herbatniki wyłóż 150 g podgrzanej Nutelli i ostrożnie rozprowadź ją po całej powierzchni ciastek, pozostawiając po około pół centymetra czystej przestrzeni przy bokach formy. Po rozprowadzeniu kremu ułóż na nim drugą warstwę herbatników, ponownie w cegiełkę, pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy.
- Do małej miseczki wlej 60 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej dość żelatyny, by ściąć 280 ml płynu (u mnie: 6 g żelatyny w proszku). Zawartość naczynia przemieszaj do rozpuszczenia żelatyny w płynie i odstaw je do lekkiego przestudzenia.
- Do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 200 ml zimnej, 36 % śmietanki. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej, ale jeszcze nie sztywnej konsystencji. Dodaj 100 g Nutelli i zmiksuj ją z resztą składników na wolnych obrotach, tylko do całkowitego połączenia. Zawartość naczynia bardzo szybko zgęstnieje po dodaniu Nutelli.
- Zahartuj żelatynę: dodaj do niej łyżeczkę kremu i rozprowadź go w płynie. Żelatynę połącz z kremem za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do chwili, kiedy zawartość miski utworzy jednolity krem.
- Tak przygotowany krem wyłóż na spód z herbatników i Nutelli. Rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch. Działaj z kremem dosyć szybko: po dodaniu żelatyny zacznie tężeć i jeśli za długo postoi na blacie, możesz mieć problem z jego rozprowadzeniem. Na wyrównanym kremie ułóż kolejną warstwę herbatników, która odetnie od siebie masy. Formę z czekoladowym kremem odstaw do lodówki.
- Przestudzone orzechy laskowe rozdrobnij za pomocą siekacza, noża lub blendera.
- Do miseczki wlej do miseczki 60 ml gorącej wody i dodaj do niej ponownie 6 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego połączenia i odstaw je na chwilę do wystudzenia.
- W tym czasie do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone i wlej do niego 200 ml zimnej, 36 % śmietanki. Następne dodaj 30 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubijaj mikserem na średnich obrotach tylko do momentu, w którym całość wyraźnie zgęstnieje, a łopatki miksera będą pozostawiać widoczny ślad. Dodaj do kremu ¾ posiekanych wcześniej orzechów i delikatnie rozprowadź je w kremie za pomocą sylikonowej szpatułki, przy okazji upewniając się, że na dnie naczynia nie pozostało nierozmieszane mascarpone.
- Zahartuj żelatynę przez rozprowadzenie w niej odrobiny kremu. Żelatynę połącz z kremem za pomocą miksera. Gotowy krem wyłóż od razu na wyciągnięte z lodówki ciasto i wyrównaj jego wierzch. Zrób to dosyć szybko, żeby żelatyna nie zdążyła ściąć kremu. Na kremie ułóż już ostatnią warstwę maślanych herbatników. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw do lodówki.
- Do miseczki przełóż 120 g mlecznej czekolady i dodaj do niej 60 ml śmietanki. Zawartość naczynia rozpuść w mikrofali przez 30 - 45 sekund, mieszając co 15 sekund, do całkowitego połączenia. Wylej polewę bezpośrednio na herbatniki i rozprowadź ją cienką warstwą po całej powierzchni ciasta. Na czekoladę wyłóż resztę posiekanych orzechów. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki do zestalenia kremów, najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 469 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 36 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 537 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 42 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz