Łódeczki z krewetkami

Dzisiaj zapraszam na łódeczki z tortilli wypełnione nadzieniem z krewetek, papryki i pomidorów. Nie zabraknie też jalapeño i łagodzącej to wszystko kwaśnej śmietany.


Krewetki są jędrne i chrupiące, a gęsty sos z papryki, pomidorów i cebulki sprawia, że całość przyjemnie rozgrzewa. Takie łódeczki można podać i jako lekki obiad, i jako przekąskę na zimno – przyszykujcie sobie tylko serwetki, bo to jedno z tych dań, przy których można się troszkę pobrudzić!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (8 łódeczek)

  • 2 cebule (ok. 200 g)
  • 1 papryka (ok. 120 g)
  • Pęczek kolendry
  • 3 małe pomidory (ok. 230 g)
  • 2 łyżki oleju (ok. 30 g)
  • 500 g surowych krewetek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 4 małe ząbki czosnku
  • Sałata
  • 8 łódeczek z tortilli lub muszli do taco
  • 8 łyżeczek (ok. 120 g) gęstej kwaśnej śmietany
  • 80 g marynowanych papryczek jalapeño
  • Limonki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Pokrój dwie średnie cebule w niewielką, około półcentymetrową kostkę. Oczyść z gniazda nasiennego jedną paprykę i również pokrój ją w kostkę. Dosyć grubo posiekaj pęczek kolendry. Pokrój w około centymetrową kostkę 3 niewielkie pomidory.
  2. Rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego na dużej patelni. Na gorący tłuszcz wyłóż 500 g dokładnie oczyszczonych i osuszonych ręcznikiem papierowym krewetek. Rozłóż je równą warstwą na całej powierzchni patelni i smażę na średnim ogniu przez około minutę na stronę. Kiedy krewetki nabiorą odpowiedniego koloru, zdejmij je z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Na czystej patelni rozgrzej resztę oleju i wyłóż na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją przez 4 – 5 minut, na średnio-niskim ogniu, aż stanie się półprzezroczysta, ale jeszcze nie skarmelizowana. Zmniejsz ogień na niski i dodaj do cebuli 4 małe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną wcześniej paprykę. Zawartość patelni smaż przez kolejną minutę lub dwie, stale mieszając, aż papryka wyraźnie zmięknie, a czosnek uwolni swój aromat. Kiedy papryka jest już miękka, dodaj łyżeczkę suszonej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne i pół łyżeczki kminu rzymskiego. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, delikatnie zwiększ grzanie i smaż wszystko przez kolejne 4 – 5 minut, aż pomidory zmiękną i uwolnią całą zawartą w nich wilgoć, a całość utworzy gęsty sos.
  4. Kiedy pomidory są już miękkie, ponownie wrzuć na patelnię przysmażone wcześniej krewetki i dodaj dwie łyżki posiekanej kolendry. Zawartość patelni przemieszaj, tylko do pokrycia krewetek sosem i ich lekkiego podgrzania a następnie wyłącz grzanie. Ten krok nie powinien zająć dłużej niż 30 sekund. Dopraw wszystko odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu, i zdejmij patelnię z kuchenki.
  5. W międzyczasie, podgrzej łódeczki z tortilli. Może to zrobić w mikrofali lub, tak jak ja, w piekarniku. 8 łódeczek rozdzielam na dwie równe części. Każdą część dokładnie owijam folią aluminiową i układam na niewielkiej blaszce do pieczenia. Tak przygotowane paczuszki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 7 minut. Po tym czasie wyjmuję je z piekarnika i odstawiam zawinięte do momentu, aż nadzienie jest gotowe.
  6. Na dno każdej łódeczki wyłóż kilka listków sałaty. Tortille wypełnij równą ilością nadzienia z warzyw i krewetek. U mnie wyszło po około 1 ½ łyżki na porcję. Na górze ułóż po kilka plasterków marynowanych papryczek jalapeño, wyłóż po łyżeczce gęstej, kwaśnej śmietany i posyp wszystko odrobiną posiekanej wcześniej kolendry. Podawaj z dwiema ćwiartkami limonki.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 łódeczka (zakładając 8 łódeczek)

  • 228 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 13 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze