Panna cotta z Prosecco i truskawkami

Dzisiaj zapraszam na deser, który będzie idealnym uzupełnieniem walentynkowej kolacji! Przygotujemy romantyczną panna cottę, której warstwy przepleciemy galaretką z truskawek i Prosecco.   

 

Śmietanka jest przyjemnie kremowa, z bardzo mile wyczuwalną nutką wanilii. Galaretka to pyszne połączenie smaku świeżych truskawek i delikatnej nutki Prosecco, która uzupełnia smak owoców. Prosty, nieskomplikowany deser, który koniecznie musicie przygotować dla Ukochanej lub Ukochanego.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (4 porcje)

Warstwa śmietankowa

  • 2.5 listka żelatyny (5 g)
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 100 ml mleka
  • 25 g cukru (2 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Warstwa truskawkowa

  • 3 listki żelatyny (6 g)
  • 200 g truskawek
  • 150 ml Prosecco
  • 20 g cukru (2 łyżki)

Dodatkowo

  • 4 ciasteczka
  • Listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wypełnionej zimną wodą włóż dwa i pół listka żelatyny. Upewnij się, że wszystkie listki są dokładnie zanurzone w wodzie, i odstaw je do namoczenia na około 5 minut.
  2. Do średniego rondelka wlej 200 ml śmietanki kremówki i 100 ml mleka. Dodaj do nich 25 g cukru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość rondelka przemieszaj do rozpuszczenia cukru i podgrzewaj, aż śmietanka zacznie się delikatnie gotować. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego dobrze odciśniętą żelatynę. Zawartość rondelka mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Tak przygotowaną śmietankę odstaw do lekkiego wystudzenia. Najlepiej jest przelać ją do osobnego naczynia i odstawić na blat, na około 10 – 15 minut.
  3. Do zimnej wody włóż trzy listki żelatyny. Naczynie odstaw na około 5 minut.
  4. 200 g świeżych truskawek rozdrobnij za pomocą blendera do uzyskania gładkiego sosu. Przelej sos truskawkowy przez drobne sitko.
  5. Do niewielkiego rondelka przelej około 100 ml wytrawnego Prosecco i dodaj do niego 20 g cukru. Zawartość naczynia przemieszaj do połączenia składników i podgrzej do lekkiego zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i, tak jak w przypadku śmietanki, dodaj do niego dobrze odciśniętą z wody żelatynę. Zawartość naczynia wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Dodaj do rondelka pozostałe 50 ml Prosecco i zblendowane truskawki, nie przerywając mieszania. Truskawkowy płyn odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  6. Opcjonalnie, wylej kilka łyżek galaretki do sylikonowej formy o kształcie małych serduszek. Wstaw formę do zamrażarki.
  7. Na dno czterech szklanek o pojemności 220 ml wylej po około 3 łyżki śmietanki. Żeby przyśpieszyć ścinanie śmietanki, wstaw naczynia do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie, na ściętą śmietankę wylej 3 łyżki galaretki truskawkowej i ponownie odstaw szklanki do zamrażarki, tym razem na około 15 minut. Powtórz przygotowanie warstw do utworzenia w sumie trzech warstw śmietanki i dwóch warstw galaretki. Po wylaniu ostatniej warstwy odstaw deser na około pół godziny do lodówki.
  8. Udekoruj panna cottę. Ułóż po dwa serduszka na wierzchu deseru i wypełnij przestrzeń wokół nich pokruszonymi ciastkami owsianymi. Delikatnie omieć je pędzelkiem z okruchów i ozdób desery niewielkimi listkami mięty.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja

  • 363 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze