Prosta sałatka z paluszkami krabowymi

Dzisiaj zapraszam na kolejną błyskawiczną sałatkę, która świetnie sprawdzi się i na imprezie, i jako kolacja po długim dniu w pracy. Przygotujemy sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem i całą masą chrupiących warzyw.

 


To jedna z moich ulubionych sałatek – kolorowa, chrupiąca i przede wszystkim smaczna! Mamy tutaj całą paletę wyrazistych smaków, które dodatkowo są podkreślone prostym jogurtowo – majonezowym sosem. Całość zajmie Wam niewiele więcej niż gotowanie ryżu, co już samo w sobie jest ogromnym plusem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 150 g ryżu
  • 250 g paluszków krabowych (surimi)
  • 1 średnia papryka (ok. 160 g)
  • 4 ogórki konserwowe (ok. 160 g)
  • 1 średnia czerwona cebula (ok. 110 g)
  • Średni pęczek koperku
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 180 g po odsączeniu)
  • 4 łyżki (ok. 100 g) majonezu (u mnie Light)
  • 4 łyżki (ok. 100 g) jogurtu greckiego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj 150 g białego ryżu długoziarnistego według zaleceń producenta. Ja przelałem mój zimną, bieżącą wodą, a następnie wrzuciłem do osolonego wrzątku. Ogień pod rondelkiem zmniejszyłem na niski i gotowałem całość przez około 15 – 20 minut, tylko do chwili, aż ryż zrobił się miękki, ale nie rozpadający się.
  2. 250 g paluszków krabowych pokrój w półcentymetrowe talarki. Oczyść jedną paprykę gniazda nasiennego i pokrój ją w około półcentymetrową kostkę. Cztery średniej wielkości ogórki konserwowe również pokrój w półcentrymetrową kostkę. Jedną średnią czerwoną cebula poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Drobno posiekaj średni pęczek koperku.
  3. Po przygotowaniu wszystkich składników powróć do ryżu. Na tym etapie powinien być już gotowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać go co jakiś czas w trakcie krojenia pozostałych składników i w razie potrzeby zdjąć go wcześniej z ognia.
  4. Ugotowany ryż odcedź i pozostaw go w rondelku na około 5 minut do lekkiego wystudzenia. Następnie przełóż go do miski i dodaj do niego pokrojone wcześniej składniki: paluszki surimi, paprykę, ogórki konserwowe i cebulę. Następnie dorzuć małą puszkę kukurydzy, 100 g majonezu i 100 g jogurtu naturalnego. Na końcu dodaj dwie łyżki posiekanego wcześniej koperku i dokładnie wymieszaj zawartość miski. Dopraw sałatkę do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Odłóż ją do lodówki na około godzinę, żeby wszystkie smaki odpowiednio się ze sobą zapoznały.
  5. Tuż przed postawieniem na stół ozdób sałatkę odrobiną posiekanego koperku.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 108 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 3 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 3 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 255 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 6 g 

Komentarze