Dzisiaj zapraszam na kolejną błyskawiczną sałatkę, która świetnie sprawdzi się i na imprezie, i jako kolacja po długim dniu w pracy. Przygotujemy sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem i całą masą chrupiących warzyw.
To jedna z moich ulubionych sałatek – kolorowa, chrupiąca i przede wszystkim smaczna! Mamy tutaj całą paletę wyrazistych smaków, które dodatkowo są podkreślone prostym jogurtowo – majonezowym sosem. Całość zajmie Wam niewiele więcej niż gotowanie ryżu, co już samo w sobie jest ogromnym plusem.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 150 g ryżu
- 250 g paluszków krabowych (surimi)
- 1 średnia papryka (ok. 160 g)
- 4 ogórki konserwowe (ok. 160 g)
- 1 średnia czerwona cebula (ok. 110 g)
- Średni pęczek koperku
- 1 mała puszka kukurydzy (ok. 180 g po odsączeniu)
- 4 łyżki (ok. 100 g) majonezu (u mnie Light)
- 4 łyżki (ok. 100 g) jogurtu greckiego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj 150 g białego ryżu długoziarnistego według zaleceń producenta. Ja przelałem mój zimną, bieżącą wodą, a następnie wrzuciłem do osolonego wrzątku. Ogień pod rondelkiem zmniejszyłem na niski i gotowałem całość przez około 15 – 20 minut, tylko do chwili, aż ryż zrobił się miękki, ale nie rozpadający się.
- 250 g paluszków krabowych pokrój w półcentymetrowe talarki. Oczyść jedną paprykę gniazda nasiennego i pokrój ją w około półcentymetrową kostkę. Cztery średniej wielkości ogórki konserwowe również pokrój w półcentrymetrową kostkę. Jedną średnią czerwoną cebula poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Drobno posiekaj średni pęczek koperku.
- Po przygotowaniu wszystkich składników powróć do ryżu. Na tym etapie powinien być już gotowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać go co jakiś czas w trakcie krojenia pozostałych składników i w razie potrzeby zdjąć go wcześniej z ognia.
- Ugotowany ryż odcedź i pozostaw go w rondelku na około 5 minut do lekkiego wystudzenia. Następnie przełóż go do miski i dodaj do niego pokrojone wcześniej składniki: paluszki surimi, paprykę, ogórki konserwowe i cebulę. Następnie dorzuć małą puszkę kukurydzy, 100 g majonezu i 100 g jogurtu naturalnego. Na końcu dodaj dwie łyżki posiekanego wcześniej koperku i dokładnie wymieszaj zawartość miski. Dopraw sałatkę do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Odłóż ją do lodówki na około godzinę, żeby wszystkie smaki odpowiednio się ze sobą zapoznały.
- Tuż przed postawieniem na stół ozdób sałatkę odrobiną posiekanego koperku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 108 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 3 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 3 g
1 porcja (zakładając 6 porcji)
- 255 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz