Puszyste mleczne bułeczki z kawałkami czekolady

Dzisiaj zapraszam na puszyste mleczne bułeczki z kawałkami czekolady.


Bułeczki wychodzą piękne, rumiane i niesamowicie pachną. Do tego są puszyste, mięciutkie i, co ciekawe, nie za słodkie. Drożdże bez problemu poradzą sobie z całym cukrem, a smak bułeczek podkreśla głównie czekolada. Będą dobrą opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek, szczególnie w towarzystwie filiżanki kawy. Najlepsze są oczywiście zaraz po zrobieniu, ale w razie czego wystarczy je chwilę podgrzać w mikrofali albo piekarniku.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 3 szklanki (500 g) mąki
  • 2 łyżki (30 g) cukru
  • 7 g drożdży instant
  • Niewielka szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 75 g mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 100 g groszków czekoladowych

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesyp 500 g mąki pszennej i dodaj do niej 30 g cukru, 7 g drożdży instant oraz niewielką szczyptę soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Następnie dodaj do mąki 250 ml lekko podgrzanego mleka, 75 g mleka skondensowanego oraz jedno duże jajko. Zawartość miski przemieszaj za pomocą drewnianej łyżki, tylko do wstępnego połączenia się składników.
  3. Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez mąkę, dodaj do ciasta 50 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Ponownie krótko wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Na początku polecam robić to w misce, tylko do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Przełóż wtedy ciasto na podsypany blat, posyp jego wierzch odrobiną mąki i wyrabiaj przez 15 – 20 minut, aż przestanie kleić się do rąk. Ciasto na początku będzie bardzo mokre i może Cię korcić, żeby dodać więcej mąki. Nie rób tego; ciasto zacznie nabierać struktury w trakcie wyrabiania i dodatkowa mąka nie jest potrzebna.
  4. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, ciasto uformuj w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Całość szczelnie zamknij za pomocą folii spożywczej i odstaw na około godzinę lub dwie w ciepłe miejsce, do podwojenia się objętości ciasta. 
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na czysty blat, delikatnie rozgnieć je dłońmi w celu odpowietrzenia i uformuj je w dysk. Tak przygotowane ciasto podziel na pół, a następnie każdą połówkę podziel na sześć w miarę równych porcji. Każdą porcję ciasta zagnieć i uformuj w niewielką kulkę, wybijając przy tym resztę powietrza, które pozostało w cieście po fermentacji.
  6. Tak przygotowane porcje ciasta ułóż na blaszce do pieczenia i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Ciasto odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło, co ułatwi formowanie bułeczek.
  7. Po 30 minutach zacznij formować bułeczki. Każdą kulkę ciasta wyłóż na blat i delikatnie rozgnieć dłońmi, a następnie rozwałkuj je do uzyskania niewielkich płatów o grubości około 0.5 cm.
  8. Ciasto uformuj w niewielki prostokąt. Z jednej strony delikatnie naciągnij je do uzyskania odpowiedniego kształtu i przyklej je do blatu. Odklej je od powierzchni roboczej z drugiej strony  i naciągnj do uzyskania kształtu prostokąta. Na tak przygotowane ciasto wyłóż kilka groszków z ciemnej czekolady (ja na 12 bułeczek użyłem około 100 g). Po wyłożeniu czekolady zwiń ciasto w ciasny rulon, delikatnie zamknij go w miejscu łączenia i wyrównaj.
  9. Gotowe bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w około dwu- lub trzycentymetrowych odstępach. Ponownie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.
  10. Kiedy bułeczki podrosną, zdejmij z nich folię spożywczą i delikatnie natnij je ostrym nożem w dwóch miejscach. Posmaruj je również jajkiem rozkłóconym z dwiema łyżkami mleka.
  11. Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 20 - 25 minut.
  12. Gotowe bułeczki odstaw je na blaszce na około 5 minut do delikatnego przestudzenia. Następnie przełóż je na kratkę i studź tak długo, aż będę tylko delikatnie ciepłe.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 326 kcal
  • Węglowodany: 51 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 1 g

1 bułeczka (zakładając 12 bułeczek)

  • 267 kcal
  • Węglowodany: 41 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze