Wielkanocne serniczki w czekoladowych jajkach

Dzisiaj pokażę Wam deser, który fantastycznie wpisze się w wielkanocny nastrój: waniliowe mini serniczki w połówkach czekoladowych jajek. 


Całość jest tak szybka i prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z tym absolutnie każdy. W smaku serniczki są delikatnie słodkie i przyjemnie waniliowe; do tego mamy oczywiście czekoladowe jajko i delikatnie chrupiące ciastka. Pyszny i przede wszystkim piękny, świąteczny deser!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Serniczki

  • 2 średnie jajka czekoladowe (moje jajka miały 11 cm długości i 7 cm średnicy, co dało w sumie 160 g czekolady)
  • 4 ciastka owsiane (ok. 50 g)
  • 270 g serka typu Philadelphia
  • 2 czubate łyżki (ok. 40 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Dekoracja

  • Mini jajka czekoladowe
  • 40 g czekolady
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

  1. Ostrożnie rozdziel połówki czekoladowych jajek. Przelej do dzbanka świeżo zagotowaną wodę i włóż do niej ostry nóż. Rozgrzewaj go przez około minutę, wytrzyj jego powierzchnię z wody i powoli rozetnij czekoladowe jajko w miejscu łączenia. Nie spiesz się i w razie potrzeby rozgrzewaj nóż przed kolejnymi cięciami.
  2. Rozdrobnij cztery ciastka owsiane do konsystencji okruchów za pomocą siekacza, wałka i woreczka strunowego lub robota kuchennego.
  3. Do dużej miski przełóż 270 g serka typu Philadelphia i dodaj do niego 40 g cukru pudru oraz solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach do uzyskania gładkiej serowej masy.
  4. Dodaj do sera 100 ml zimnej śmietanki (36%) i ubij zawartość naczynia mikserem do uzyskania gęstej, sztywnej masy. Nie zajmie to zbyt wiele czasu, więc uważaj, żeby jej nie przebić.
  5. Na dno czekoladowych połówek jajek wyłóż po jednej, czubatej łyżce rozdrobnionych ciastek i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Na warstwę ciastek wyłóż po dwie czubate łyżki masy serowej i wyrównaj ich wierzch. Ilość nadzienia, które zmieści się w każdej połówce, zależy od wielkości czekoladowych jajek. Jajka, których używałem ja, były długie na 11 cm i szerokie na 7 cm.
  6. Przełóż 40 g czekolady do naczynia odpornego na wysokie temperatury i dodaj do niej łyżkę śmietanki. Wstaw czekoladę do mikrofali na około 20 sekund. Po pierwszych 10 sekundach wyjmij naczynie i wymieszaj jego zawartość, żeby nie spalić czekolady.
  7. Ozdób desery. Ja posypuję szerszą część odrobiną pokruszonych ciastek i układam na nich kilka rozkruszonych, małych jajek czekoladowych. Świetnie sprawdzą się też małe czekoladowe zajączki lub inne ozdoby z wielkanocnym motywem. Na końcu, na węższej części jajka, robię niewielki szlaczek z rozpuszczonej czekolady.
  8. Serniczki podaj od razu lub wstaw do lodówki do zestalenia masy serowej.
  9. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 407 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 603 kcal
  • Węglowodany: 50 g 
  • Tłuszcze: 44 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze