Dzisiaj pokażę Wam deser, który fantastycznie wpisze się w wielkanocny nastrój: waniliowe mini serniczki w połówkach czekoladowych jajek.
Całość jest tak szybka i prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z tym absolutnie każdy. W smaku serniczki są delikatnie słodkie i przyjemnie waniliowe; do tego mamy oczywiście czekoladowe jajko i delikatnie chrupiące ciastka. Pyszny i przede wszystkim piękny, świąteczny deser!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Serniczki
- 2 średnie jajka czekoladowe (moje jajka miały 11 cm długości i 7 cm średnicy, co dało w sumie 160 g czekolady)
- 4 ciastka owsiane (ok. 50 g)
- 270 g serka typu Philadelphia
- 2 czubate łyżki (ok. 40 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 100 ml śmietanki kremówki
Dekoracja
- Mini jajka czekoladowe
- 40 g czekolady
- 1 łyżka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
- Ostrożnie rozdziel połówki czekoladowych jajek. Przelej do dzbanka świeżo zagotowaną wodę i włóż do niej ostry nóż. Rozgrzewaj go przez około minutę, wytrzyj jego powierzchnię z wody i powoli rozetnij czekoladowe jajko w miejscu łączenia. Nie spiesz się i w razie potrzeby rozgrzewaj nóż przed kolejnymi cięciami.
- Rozdrobnij cztery ciastka owsiane do konsystencji okruchów za pomocą siekacza, wałka i woreczka strunowego lub robota kuchennego.
- Do dużej miski przełóż 270 g serka typu Philadelphia i dodaj do niego 40 g cukru pudru oraz solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach do uzyskania gładkiej serowej masy.
- Dodaj do sera 100 ml zimnej śmietanki (36%) i ubij zawartość naczynia mikserem do uzyskania gęstej, sztywnej masy. Nie zajmie to zbyt wiele czasu, więc uważaj, żeby jej nie przebić.
- Na dno czekoladowych połówek jajek wyłóż po jednej, czubatej łyżce rozdrobnionych ciastek i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Na warstwę ciastek wyłóż po dwie czubate łyżki masy serowej i wyrównaj ich wierzch. Ilość nadzienia, które zmieści się w każdej połówce, zależy od wielkości czekoladowych jajek. Jajka, których używałem ja, były długie na 11 cm i szerokie na 7 cm.
- Przełóż 40 g czekolady do naczynia odpornego na wysokie temperatury i dodaj do niej łyżkę śmietanki. Wstaw czekoladę do mikrofali na około 20 sekund. Po pierwszych 10 sekundach wyjmij naczynie i wymieszaj jego zawartość, żeby nie spalić czekolady.
- Ozdób desery. Ja posypuję szerszą część odrobiną pokruszonych ciastek i układam na nich kilka rozkruszonych, małych jajek czekoladowych. Świetnie sprawdzą się też małe czekoladowe zajączki lub inne ozdoby z wielkanocnym motywem. Na końcu, na węższej części jajka, robię niewielki szlaczek z rozpuszczonej czekolady.
- Serniczki podaj od razu lub wstaw do lodówki do zestalenia masy serowej.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 407 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 29 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 603 kcal
- Węglowodany: 50 g
- Tłuszcze: 44 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz