Wilgotna babka łaciata

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Przygotujemy prostą, wilgotną babkę łaciatą, która gościła na stole w moim rodzinnym domu niemal w każdy weekend.

 

 

Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Ciemna część jest przyjemnie kakaowa i nie za słodka. Idealnie pasuje do jasnego ciasta, które bardzo miło pachnie migdałami. Wiem, że podchodzę do tego bardzo nostalgicznie, ale dla mnie jest to najlepsze ciasto na świecie. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 2.5 szklanki (ok. 375 g) mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki (ok. 150 g) cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka + 1 łyżka
  • Olejek migdałowy
  • 1 czubata łyżka kakao (ok. 15 g)
  • Cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej 375 g mąki tortowej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek, dodaj niewielką szczyptę soli i wymieszaj zawartość miski za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do osobnej miski przełóż 200 g miękkiego masła i dodaj do niego 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Kiedy masło jest już puszyste, zacznij dodawać do niego 3 jajka, mąkę oraz 150 ml mleka. Produkty dodawaj na przemian, w niewielkich ilościach, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnej porcji. Dzięki temu ciasto nie będzie rozwarstwiać i cały czas pozostanie jednolite. Ważne jest też, żeby jajka i mleko były w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Na koniec wmieszaj około łyżeczki ekstraktu migdałowego.
  4. Przełóż około 1/3 ciasta do osobnego naczynia. Przesiej do niego 15 g ciemnego, gorzkiego kakao i wymieszaj do uzyskania gęstego, w miarę gładkiego ciasta. Do tak przygotowanego ciasta dodaj łyżkę mleka i wymieszaj do całkowitego połączenia. Postaraj się uzyskać ciasta o takiej samej konsystencji, jak w przypadku jasnej części.
  5. Na dno natłuszczonej i solidnie oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy 22 cm przełóż połowę jasnego ciasta. Na migdałową część wyłóż ciasto kakaowe i przykryj resztą jasnej masy. Ciasto wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki i delikatnie wygładź jego wierzch. Jeśli chcesz, możesz je delikatnie przemieszać, na przykład drewnianym patyczkiem.
  6. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół na około 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyjmij gotową babkę z piekarnika i odstaw ją w formie na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij babkę na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
  8. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 378 kcal
  • Węglowodany: 47 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 233 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze