Dzisiaj zapraszam na zupę, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole – delikatnie rozgrzewającą, kremową zupę chrzanową z białą kiełbasą.
Jest to chyba jedna z prostszych zup, jakie można przygotować na świąteczny stół. Smak chrzanu jest przyjemnie wyczuwalny, ale jego ilość będzie oczywiście kwestią Waszych preferencji. Dodajcie do tego jajko, kiełbasę, i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Świetna alternatywa dla osób, które przeraża nastawianie zakwasu na barszcz lub żurek!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 2 średnie cebule (ok. 200 g)
- 1 por (ok. 100 g)
- 1 seler (ok. 200 g)
- 1 korzeń pietruszki (ok. 170 g)
- 2 średnie marchewki (ok. 200 g)
- 300 g ziemniaków
- 3 duże, surowe białe kiełbasy (ok. 500 g)
- 200 g boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 100 g tartego chrzanu
- 100 ml śmietany (18%)
- Sól i pieprz do smaku
Do podania
- 8 jajek na twardo
- Posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Dwie średnie cebule pokrój w około półcentymetrową kostkę. Natnij wzdłuż małego pora, oczyść go z piachu pod bieżącą wodą i pokrój w drobne, około 2 milimetrowe paski. 200 g selera i 300 g ziemniaków pokrój w grubą, centymetrową kostkę, a dwa niewielkie korzenie pietruszki i dwie średnie marchewki – w wąskie półtalarki.
- Nakłuj czubkiem noża trzy duże, białe surowe kiełbasy, w sumie około 500 g. 200 g wędzonego boczku pokrój w około półcentymetrową kostkę.
- Przełóż pokrojony w kostkę boczek do dużego garnka i podsmażaj go przez kilka minut, na średnio niskim ogniu, do uzyskania pięknego, złotego koloru i znacznego wytopienia tłuszczu. Mieszaj boczek w trakcie smażenia, żeby uniknąć przypalenia. Kiedy nabierze odpowiedniego koloru, wyjmij go z garnka i przełóż na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Z samego garnka odlej nadmiar wytopionego tłuszczu, pozostawiając na jego dnie około jedną łyżkę.
- Na wytopiony tłuszcz wyłóż pokrojoną cebulę i pora. Warzywa smaż na średnio niskim ogniu, stale mieszając, przez około 5 minut, aż wyraźnie zmiękną i staną się półprzezroczyste.
- Wtedy dodaj do nich 4 średnie, rozgniecione ząbki czosnku i pokrojony wcześniej seler, pietruszkę i marchewki. Zawartość garnka przemieszaj, żeby uniknąć przypalenia warzyw, i dodaj trzy duże kulki ziela angielskiego oraz dwa średnie liście laurowe. Warzywa zalej sporą ilością zimnej wody, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia na średnio niskim ogniu.
- Kiedy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz grzanie na niskie i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, nakłute białe kiełbaski i łyżkę majeranku. Krótko przemieszaj zupę do równego rozprowadzenia składników i pozwól jej delikatnie pyrkać przez około 30 – 40 minut, aż kiełbasa będzie gotowa.
- Po 40 minutach parzenia wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w grube, około centymetrowe plastry. Pozbądź się ziela angielskiego i liści laurowych. Dodaj 100 g tartego chrzanu i wymieszaj zawartość garnka. 100 g gęstej, kwaśnej, 18 % śmietany przełóż do średniej wielkości dzbanka i dodaj do niej dwie chochelki gorącej zupy, energicznie mieszając zawartość dzbanka, żeby uniknąć zwarzenia śmietany. Rozprowadzoną śmietanę dodaj do garnka z zupą chrzanową, na niskim ogniu, stale mieszając zawartość naczynia.
- Zblenduj zupę, używając blendera z metalową końcówką lub ze szklanym kielichem. Do gładkiej zupy przełóż podsmażony boczek i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Dopraw ją do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Zupę podawaj w towarzystwie jajek ugotowanych na twardo i świeżej, grubo posiekanej pietruszki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 95 kcal
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 8 porcji)
- 352 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 16 g
- Błonnik: 3g
Komentarze
Prześlij komentarz