Bakława - proste, przepyszne ciasto z miodem i orzechami

Minie jeszcze chwila, zanim będziemy mogli cieszyć się słodyczą sezonowych owoców, dlatego dzisiaj zapraszam na ciasto z drugą najlepszą rzeczą pod słońcem – miodem i orzechami. Przygotujemy bakławę, czyli banalnie prosty, popularny deser z kuchni śródziemnomorskiej.

 


Moi drodzy – cud, miód i orzeszki. Ciasto filo jest chrupiące, a orzechy skąpane w miodowym syropie po prostu rozpływają się w ustach. Czy da się jeść to ciasto bez poklejenia sobie rąk? Pewnie nie, ale ten smak absolutnie to wynagradza.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na formę 21 x 21 cm)

  • 250 g miodu
  • 250 ml wody
  • Sok z jednej cytryny (ok. 30 ml)
  • 250 g orzechów – ja użyłem pistacji
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 200 g ciasta filo
  • 200 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej 250 ml wody, 250 g miodu i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Zawartość naczynia wymieszaj do rozpuszczenia miodu w wodzie i delikatnie gotuj do zredukowania o połowę – mniej więcej 10 – 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw jego zawartość do całkowitego wystudzenia.
  2. Grubo posiekaj 250 g orzechów – łuskanych pistacji lub orzechów włoskich. Posiekane orzechy przełóż do niewielkiej miski i dodaj do nich czubatą łyżeczkę cynamonu. Zawartość naczynia przemieszaj do równego rozprowadzenia przyprawy w orzechach.
  3. Zajmij się ciastem filo. Polecam wyjąć je z lodówki na około godzinę przed robieniem ciasta, pozostawiając je w plastikowym opakowaniu, żeby nie wysychało. Po rozwinięciu płatów przyłóż do nich kwadratowe naczynie żaroodporne o boku 21 cm i dotnij płaty do jego wymiarów. Pozostałe ciasto również podziel na mniejsze prostokąty. Tak przygotowane ciasto filo przykryj zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym.
  4. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmaruj rozpuszczonym i przestudzonym masłem, a następnie na dnie ułóż pierwszy płat ciasta filo, trzymając pozostałe pod ręcznikiem. Ciasto pokryj cienką warstwą rozpuszczonego masła i ułóż na nim kolejny płat. Postępuj w ten sposób do momentu, kiedy na dnie będzie około 7-8 warstw ciasta przełożonych tłuszczem. Wykorzystuj też mniejsze docinki ciasta.
  5. Po ułożeniu spodu bakławy wyłóż na niego około połowę orzechów. Rozprowadź je w miarę równą warstwą po całej powierzchni i przykryj je kolejnymi 5-6 warstwami ciasta filo i masła. Wyłóż na nie resztę nadzienia, wyrównaj i przykrywam wszystko kolejnymi 8-10 warstwami ciasta i masła.
  6. Po ułożeniu ostatniego płata ciasta filo dokładnie posmaruj górę bakławy masłem i ostrożnie złóż do środka wystające z formy rogi ciasta, żeby nie spaliły się w trakcie pieczenia. Przed pieczeniem podziel bakławę na 16-20 zbliżonych do siebie rozmiarem kawałków w kształcie rombów lub prostokątów. Upewnij się też, że nóż przekroił także dno deseru.
  7. Tak przygotowaną bakławę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na prawie najniższą półkę, na około 35 – 40 minut, do uzyskania pięknego, pofalowanego wierzchu o złotym kolorze. Jeśli bakława będzie za szybko nabierać koloru, przykryj ją luźno folią aluminiową lub zmniejsz grzanie i odrobinę wydłuż czas pieczenia.
  8. Bezpośrednio po wyjęciu wylej na bakławę około połowę wystudzonego syropu miodowego. Płyn wlej zarówno w przestrzenie pomiędzy kawałkami deseru, jak i w wolne miejsca pomiędzy bakławą i ściankami naczynia. Tak przygotowaną bakławę odstaw do całkowitego wystudzenia.
  9. Kiedy deser wystygnie, wylej na jego powierzchnię resztę syropu i udekoruj odrobiną zachowanych pistacji. Tak przygotowane ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, do wchłonięcia syropu przez pistacje i warstwy ciasta.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 440 kcal
  • Węglowodany: 41 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 3 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 267 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz