Kremowe mini-serniczki - idealne na słodki stół

Dzisiaj zapraszam Was na prosty w przygotowaniu deser, który świetnie sprawdzi się na słodkim stole podczas rodzinnych uroczystości. Przygotujemy rozpływające się w ustach mini-serniczki na chrupiącym spodzie z ciasteczek owsianych.


Serniczki wychodzą kremowe i puszyste, w konsystencji przypominają wręcz mus. W smaku są delikatne słodkie i przyjemnie waniliowe, a borówki dodają im świeżej nuty. Koniecznie przygotujcie je na następną domową imprezę!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Spody

  • 200 g ciastek owsianych
  • 80 g rozpuszczonego, przestudzonego masła

Serniczki

  • 120 ml gorącej wody
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • Pół szklanki (ok. 70 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 500 g twarogu sernikowego

Dekoracja

  • 150 ml śmietany kremówki (36%)
  • 80 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (ok. 15 g)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 80 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Do dużego woreczka strunowego przełóż 200 g ciastek owsianych. Worek prawie całkowicie zamknij – pozostaw jedynie niewielką szczelinę, przez którą będzie mogło uciekać powietrze. Ciastka rozbij za pomocą wałka do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodaj do nich 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciastkach i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Rozdziel masę równo pomiędzy 8 małych rantów, pucharków lub szklanek. Ja używam rantów o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm, które wcześniej wyłożyłem folią rantową. Polecam też dociąć na ich dno krążki z papieru do pieczenia. Ciastka rozprowadź równą warstwą i ubij do uzyskania zwartego spodu. Spody odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Do niewielkiej miski przelej 120 ml świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego rozpuszczenia żelatyny w płynie i odstaw je na kilka minut do wystudzenia.
  4. Do osobnej, dużej miski przelej 200 ml zimnej śmietanki (36 %) i dodaj do niej 70 g cukru pudru oraz solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera mniej więcej na ¾, to znaczy do momentu, w którym śmietanka stanie się puszysta i znacząco zwiększy swoją objętość, ale jeszcze nie będzie na tyle sztywna, żeby zachowywać kształt.
  5. Do śmietanki dodaj 500 g twarogu sernikowego z wiaderka. Rób to partiami, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji twarogu.
  6. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, żeby ją zahartować. Zawartość miski energicznie wymieszaj za pomocą rózgi do uzyskania gładkiego płynu. Tak przygotowaną żelatynę dodaj wąskim strumieniem do masy serowej, cały czas mieszając masę mikserem na niskich obrotach. Po dodaniu całej żelatyny upewnij się, że na dnie naczynia nie pozostał nierozmieszany twaróg.
  7. Gotową masę równo rozdziel pomiędzy przygotowane wcześniej formy z ciasteczkowymi spodami. Tak przygotowane desery odstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.
  8. Przygotuj dekorację. Do miski wlej 150 ml zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 80 g zimnego serka mascarpone, łyżkę cukru pudru oraz płaską łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera do uzyskania sztywnej, gęstej masy.
  9. Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką 1M, czyli w kształcie otwartej gwiazdy, i wyciśnij ją tuż przy brzegu serniczków, tworząc w ten sposób swego rodzaju ramkę. Na środku deserów wysyp odrobinę kakao lub ułóż kilka owoców: borówek, malin, truskawek.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 300 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 serniczek (zakładając 8 serniczków)

  • 474 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze