Jogurtowy sernik Smerfetka

Dzisiaj zapraszam na lekkie i puszyste ciasto, które swoim wyglądem może przywodzić na myśl białe chmurki na wiosennym niebie – sernik jogurtowy o smaku borówkowym.

 

Dla takiego widoku warto kombinować z warstwami - ciasto bardzo ładnie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Warstwa borówkowa świetnie współgra z białą masą, a owoce nadają całości świeżości i sprawiają, że jest to idealny deser zarówno na świąteczny stół, jak i wiosenne popołudnia.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na tortownicę 23 cm)

Masa jogurtowa

  • 1 przezroczysta galaretka
  • 1 niebieska galaretka
  • 750 g jogurtu greckiego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)

Spód

  • 200 g ciastek
  • 60 g masła

Przybranie

  • 100 g borówek
  • 1 niebieska galaretka

Sposób przygotowania

  1. Do 125 ml gorącej wody dodaj przezroczystą galaretkę i wymieszaj ją do całkowitego rozpuszczenia. Do drugiego naczynia wlej również 125 ml gorącej wody i rozpuść w niej niebieską galaretkę. Naczynia z galaretkami odstaw do całkowitego wystudzenia. Jedno opakowanie niebieskiej galaretki rozpuść w osobnym naczyniu w 500 ml gorącej wody i również całkowicie wystudź.
  2. Do dużego woreczka strunowego włóż 200 g mlecznych herbatników i rozbij je za pomocą wałka do ciasta na drobny pył. Kiedy herbatniki są całkowicie rozbite, dodaj do nich 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka wymieszaj krótko do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciasteczkach.
  3. Ciastka wysyp na dno wysokiej formy o średnicy 23 cm, w której przygotujesz sernik. Ciasteczka rozprowadź po całym dnie i ugnieć je za pomocą szklanki do uzyskania solidnej, zwartej warstwy. Formę ze spodem odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
  4. Do miski wlej 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki i ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Podziel ubitą śmietankę na dwie równe części.
  5. Do osobnej, dużej miski włóż 750 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej. Do jogurtu dodaj 50 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki połącz ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podziel masę jogurtową na pół.
  6. Do obu części masy jogurtowej dodaj po galaretce rozpuszczonej w 125 ml wody. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, cały czas mieszając masę mikserem na niskich obrotach. Do każdej masy dodaj połowę ubitej śmietanki. Zawartość misek krótko wymieszaj za pomocą miksera.
  7. Na ciasteczkowy spód wykładaj naprzemiennie po parę łyżek gęstniejącej błękitnej i białej masy i rozprowadź ją równo po całej powierzchni. Masa może być dosyć gęsta, więc postaraj się ją delikatnie rozprowadzić szpatułką tak, żeby nie wymieszać kolorów. Na wierzchu sernika ułóż borówki. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  8. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i zalej je tężejącą niebieską galaretką. Sernik ponownie odłóż do lodówki, do stężenia galaretki.
  9. Smacznego!  

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 179 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 246 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1g

 

Komentarze