Aksamitny krem z brokułów

Dzisiaj zapraszam na kolejną pyszną, kremową zupę. Przygotujemy aksamitny krem z brokułów, przyozdobiony blanszowanymi warzywami i odrobiną świeżo startego sera. 


Od samego patrzenia na tę zupę czuję się zdrowszy! Zupa jest gęsta, aksamitna i rozgrzewająca, a parmezan przyjemnie podbija jej smak. Podajcie ją z ulubionym pieczywem i otrzymacie pyszną, całkiem szybką kolację.

By danie było wegetariańskie, zastąp parmezan na przykład serem z podpuszczki mikrobiologicznej.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 1 cebula (ok. 170 g)
  • 3 łodygi selera naciowego (ok. 100 g)
  • 1 por (ok. 220 g)
  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki (ok. 250 g)
  • 1 główka brokułu (ok. 500 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g masła
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu lub sera z podpuszczki mikrobiologicznej, plus trochę do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pokrój jedną dużą cebulę w niewielką kostkę, a 3 łodygi selera naciowego w cienkie plasterki. Ostrożnie natnij wzdłuż jednego pora do mniej więcej do połowy grubości i wypłucz piasek, który mógł na nim pozostać pomiędzy warstwami. Po oczyszczeniu przetnij go całkowicie na pół i pokrój w około 2 milimetrowe paski. Pokrój w około centymetrową kostkę jednego dużego ziemniaka. Oddziel różyczki od łodyg brokułów i dokładnie wypłucz je z piasku.
  2. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną cebulkę i smaż ją na średnio niskim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmięknie i stanie się półprzezroczysta. Dodaj do niej seler, pora, ziemniaka oraz 50 g masła. Zawartość garnka przemieszaj krótko do rozpuszczenia masła i duś pod przykryciem na niskim ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa, żeby uniknąć ich przypalenia.
  3. Po uduszeniu pozostałych warzyw dodaj do garnka różyczki brokułów, zachowując parę różyczek do dekoracji. Po dodaniu brokułów zalewam warzywa 750 ml bulionu warzywnego i upewnij się, że warzywa znajdują się pod powierzchnią płynu. Tak przygotowaną zupę gotuj na niskim ogniu pod przykryciem przez około 10 – 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Wyłącz grzanie pod garnkiem i zmiksuj jego zawartość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego z metalową końcówką lub w blenderze ze szklanym kielichem. Dodaj do zupy 50 g świeżo startego parmezanu lub sera z podpuszczki mikrobiologicznej i wymieszaj ją krótko do rozpuszczenia sera. Dopraw zupę do smaku mielonym czarnym pieprzem i, opcjonalnie, solą.
  5. Zblanszuj brokuły do dekoracji. W niewielkim garnku doprowadź do wrzenia około pół litra wody i wrzuć do niej zachowane różyczki brokułów. Upewnij się, że są całkowicie przykryte płynem i gotuj je przez około minutę. Po tym czasie odcedź je z wrzątku i zalej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  6. Podawaj zupę w towarzystwie maślanych grzanek, odrobiny oliwy z oliwek, jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja: z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, zblanszowanymi różyczkami brokułów oraz odrobiną startego parmezanu i grubo mielonego czarnego pieprzu.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 78 kcal
  • Węglowodany: 7 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 335 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 7 g

Komentarze