Dzisiaj zapraszam na kolejną pyszną, kremową zupę. Przygotujemy aksamitny krem z brokułów, przyozdobiony blanszowanymi warzywami i odrobiną świeżo startego sera.
Od samego patrzenia na tę zupę czuję się zdrowszy! Zupa jest gęsta, aksamitna i rozgrzewająca, a parmezan przyjemnie podbija jej smak. Podajcie ją z ulubionym pieczywem i otrzymacie pyszną, całkiem szybką kolację.
By danie było wegetariańskie, zastąp parmezan na przykład serem z podpuszczki mikrobiologicznej.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 cebula (ok. 170 g)
- 3 łodygi selera naciowego (ok. 100 g)
- 1 por (ok. 220 g)
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki (ok. 250 g)
- 1 główka brokułu (ok. 500 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g masła
- 750 ml bulionu warzywnego
- 50 g startego parmezanu lub sera z podpuszczki mikrobiologicznej,
plus trochę do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pokrój jedną dużą cebulę w niewielką kostkę, a 3 łodygi selera naciowego w cienkie plasterki. Ostrożnie natnij wzdłuż jednego pora do mniej więcej do połowy grubości i wypłucz piasek, który mógł na nim pozostać pomiędzy warstwami. Po oczyszczeniu przetnij go całkowicie na pół i pokrój w około 2 milimetrowe paski. Pokrój w około centymetrową kostkę jednego dużego ziemniaka. Oddziel różyczki od łodyg brokułów i dokładnie wypłucz je z piasku.
- W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną cebulkę i smaż ją na średnio niskim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmięknie i stanie się półprzezroczysta. Dodaj do niej seler, pora, ziemniaka oraz 50 g masła. Zawartość garnka przemieszaj krótko do rozpuszczenia masła i duś pod przykryciem na niskim ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa, żeby uniknąć ich przypalenia.
- Po uduszeniu pozostałych warzyw dodaj do garnka różyczki brokułów, zachowując parę różyczek do dekoracji. Po dodaniu brokułów zalewam warzywa 750 ml bulionu warzywnego i upewnij się, że warzywa znajdują się pod powierzchnią płynu. Tak przygotowaną zupę gotuj na niskim ogniu pod przykryciem przez około 10 – 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Wyłącz grzanie pod garnkiem i zmiksuj jego zawartość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego z metalową końcówką lub w blenderze ze szklanym kielichem. Dodaj do zupy 50 g świeżo startego parmezanu lub sera z podpuszczki mikrobiologicznej i wymieszaj ją krótko do rozpuszczenia sera. Dopraw zupę do smaku mielonym czarnym pieprzem i, opcjonalnie, solą.
- Zblanszuj brokuły do dekoracji. W niewielkim garnku doprowadź do wrzenia około pół litra wody i wrzuć do niej zachowane różyczki brokułów. Upewnij się, że są całkowicie przykryte płynem i gotuj je przez około minutę. Po tym czasie odcedź je z wrzątku i zalej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
- Podawaj zupę w towarzystwie maślanych grzanek, odrobiny oliwy z oliwek, jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja: z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, zblanszowanymi różyczkami brokułów oraz odrobiną startego parmezanu i grubo mielonego czarnego pieprzu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 78 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 335 kcal
- Węglowodany: 31 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 7 g
Komentarze
Prześlij komentarz