Domowe ciasto ucierane z truskawkami

Dzisiaj zapraszam na banalnie proste, szybkie w przygotowaniu ciasto – uniwersalne ciasto ucierane, którego główną gwiazdą będą soczyste truskawki. 

 

Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatnie waniliowe, a truskawki nadają całości naturalnej słodyczy, która sprawia, że chce się sięgać po kolejne kawałki. Tak naprawdę, do tego ciasta pasują do niego każde letnie owoce, więc koniecznie wypróbujcie je też z malinami albo borówkami.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

  • 2.5 szklanki (375 g) mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 6 dużych jaj
  • 1 czubata łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 g truskawek
  • Cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej 375 g mąki tortowej, 40 g skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego bez cukru i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Przemieszaj składniki do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do osobnej, dużej miski przełóż 250 g miękkiego masła i dodaj do niego 200 g drobnego, białego cukru. Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Do masy dodaj składniki suche i 6 dużych jaj. Rób to na zmianę, za każdym razem ucierając zawartość miski na średnich obrotach do całkowitego połączenia. Zacznij od jajka, następnie dodaj kilka łyżek mąki, potem znowu jajko, mąka i tak dalej, do wykorzystania wszystkich składników. Dodawanie jajek i mąki w ten sposób sprawi, że ciasto nie będzie się rozwarstwiać i wszystko połączy się tak jak należy. Po wykorzystaniu całej mąki powinniście uzyskać dosyć gęste, ale nadal płynne ciasto. Na końcu wmieszaj do ciasta jedną, czubatą łyżeczkę pasty waniliowej.
  4. Przelej ciasto do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 18 x 28 cm. Ciasto rozprowadź po całej powierzchni, a następnie wyrównaj jego wierzch. Na górze ciasta ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki lub inne letnie owoce: maliny, borówki, jagody czy jeżyny.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na drugą półkę od dołu, na około 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli Twoje ciasto będzie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. 
  6. Przed podaniem obficie posyp ciasto cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 350 kcal
  • Węglowodany: 41 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 283 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze