Dzisiaj zapraszam na banalnie proste, szybkie w przygotowaniu ciasto – uniwersalne ciasto ucierane, którego główną gwiazdą będą soczyste truskawki.
Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatnie waniliowe, a truskawki nadają całości naturalnej słodyczy, która sprawia, że chce się sięgać po kolejne kawałki. Tak naprawdę, do tego ciasta pasują do niego każde letnie owoce, więc koniecznie wypróbujcie je też z malinami albo borówkami.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
- 2.5 szklanki (375 g) mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 6 dużych jaj
- 1 czubata łyżeczka pasty waniliowej
- 250 g truskawek
- Cukier puder
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej 375 g mąki tortowej, 40 g skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego bez cukru i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Przemieszaj składniki do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do osobnej, dużej miski przełóż 250 g miękkiego masła i dodaj do niego 200 g drobnego, białego cukru. Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do masy dodaj składniki suche i 6 dużych jaj. Rób to na zmianę, za każdym razem ucierając zawartość miski na średnich obrotach do całkowitego połączenia. Zacznij od jajka, następnie dodaj kilka łyżek mąki, potem znowu jajko, mąka i tak dalej, do wykorzystania wszystkich składników. Dodawanie jajek i mąki w ten sposób sprawi, że ciasto nie będzie się rozwarstwiać i wszystko połączy się tak jak należy. Po wykorzystaniu całej mąki powinniście uzyskać dosyć gęste, ale nadal płynne ciasto. Na końcu wmieszaj do ciasta jedną, czubatą łyżeczkę pasty waniliowej.
- Przelej ciasto do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 18 x 28 cm. Ciasto rozprowadź po całej powierzchni, a następnie wyrównaj jego wierzch. Na górze ciasta ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki lub inne letnie owoce: maliny, borówki, jagody czy jeżyny.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na drugą półkę od dołu, na około 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli Twoje ciasto będzie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem obficie posyp ciasto cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 350 kcal
- Węglowodany: 41 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 283 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz