Kruche babeczki z kremem mango (mango curd) i truskawkami

Dzisiaj zapraszam na prosty, a mimo to elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na letnich imprezach. Przygotujemy kruche babeczki wypełnione kremem z mango, które ozdobimy odrobiną bitej śmietany i truskawek.

 

Kruche babeczki są chrupiące i naprawdę dają błyszczeć kremowi. Curd stanowi idealne połączenie smaku mango i lekko gorzkiej pomarańczy. Słodycz kremu przyjemnie równoważy śmietanka, a truskawka nadaje wszystkiemu świeżości. Zarówno korpusy, jak i krem możemy przygotować z wyprzedzeniem i wypełnić je w wygodnym momencie. Przede wszystkim jednak babeczki są piękne i pyszne – to świetny pomysł na letnie imprezy.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki
  • 2 łyżki (30 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

Mango curd

  • 200 g mango
  • 4 żółtka (ok. 65 g)
  • 50 g cukru
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Sok z 1 pomarańczy (ok. 120 ml)
  • 80 g masła

Dekoracja

  • 150 ml zimnej śmietanki (36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Truskawki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj korpusy babeczek. Do dużej miski wsyp 200 g mąki pszennej, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę cukru waniliowego. Zawartość miski krótko przemieszaj trzepaczką do równego rozprowadzenia składników.
  2. Do mąki dodaj 100 g bardzo zimnego masła, prosto z lodówki. Tłuszcz połącz ze składnikami suchymi do uzyskania konsystencji mokrego piasku za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub palców. Jeśli używasz dłoni, działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła.
  3. Kiedy zawartość miski zacznie przypominać ciasto na kruszonkę, dodaj 2 żółtka i zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Ciasto wyrabiaj najpierw przez chwilę w misce, aż mąka wchłonie wilgoć pochodzącą z żółtek; następnie wyłóż ciasto na blat. Wyrabiaj je tylko do połączenia się składników i utworzenia przez nie zwartego, niezbyt gładkiego ciasta. Powinno to zająć nie dłużej niż 2 - 3 minuty.
  4. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 60 minut do całkowitego schłodzenia.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i rozwałkuj w płat o grubości około 3-4 milimetrów. Z ciasta wytnij krążki o średnicy odrobinę większej niż średnica foremek do babeczek. Tak przygotowanymi krążkami wyklej natłuszczone i wysypane kaszą manną foremki.
  6. Korpusy delikatnie nakłuj widelcem i ponownie odstaw je do lodówki na kolejnych 30 minut.
  7. Po upływie pół godziny wyjmij babeczki z lodówki. Każdą formę z ciastem wyłóż kawałkiem pogniecionego papieru do pieczenia i obciąż łyżką ryżu, suszonej fasoli lub grochu ceramicznego.
  8. Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i delikatnie pozbądź się ryżu wraz z papierem do pieczenia. Dopiecz babeczki przez kolejnych 10 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru.
  9. Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw na około 20 minut do lekkiego przestudzenia i zestalenia. Kiedy korpusy stwardnieją, wyjmij je z foremek i przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia.
  10. Przygotuj mango curd. Zblenduj 200 g mango na puree. Do miski odpornej na wysokie temperatury dodaj puree z mango, 4 żółtka, 50 g drobnego białego cukru, startą skórkę z jednej limonki i świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki. Składniki kremu wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej trzepaczki, do rozpuszczenia się cukru.
  11. Kiedy składniki się połączą, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski podgrzewaj w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Osiągnięcie odpowiedniej konsystencji może zająć około 10 minut.
  12. Kiedy krem jest już gęsty, zdejmij miskę z kąpieli wodnej. Do kremu dodaj w dwóch lub trzech partiach około 80 g pokrojonego w kostkę masła i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mango curd przelej do osobnego, chłodnego naczynia, dokładnie przykryj jego wierzch folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  13. Do dużej miski wlej 150 ml zimnej, 36 % śmietanki i dodaj do niej łyżkę cukru pudru. Śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera, przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i odstaw na chwilę do lodówki.
  14. Kruche korpusy wyjmij z foremek i ułóż je na kratce. Każdą babeczkę wypełnij dobrze schłodzonym curdem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Górę babeczek udekoruj niewielkim kleksem ubitej przed chwilą śmietanki. Na każdej babeczce ułóż po ćwiartce truskawki. Gotowe babeczki podaj od razu lub odstaw je na około godzinę do lodówki, żeby curd mógł się całkowicie zestalić.
  15. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
1 babeczka (zakładając 16 babeczek o średnicy 6 cm)
  • 164 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze