Dzisiaj zapraszam na jedno z tych dań, które sprawdzą się i jako pożywny deser, i jako lekki, słodki posiłek – zapiekany ryż z truskawkami.
Zapiekany ryż z truskawkami smakuje świetnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Całość jest delikatnie słodka i przyjemnie kremowa, a truskawki nadają jej przyjemnej świeżości. A jakie są Twoje ulubione słodkie dania z truskawkami?
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 25 g + 15 g masła
- 160 g ryżu (ja użyłem ryżu do risotto)
- 800 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- 30 g cukru
- 250 g truskawek
Sposób przygotowania
- W dużym rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do niego 160 g ryżu. Podsmażaj ryż przez dwie-trzy minuty na średnio niskim ogniu, aż uwolni delikatny, lekko orzechowy aromat i zacznie robić się półprzeźroczysty na obrzeżach ziaren.
- Dodaj w kilku partiach 800 ml mleka, za każdym razem dodając tylko tyle płynu, żeby przykrył ryż. Po wlaniu pierwszej partii zawartość rondelka wymieszaj, pozwól mleku się zagotować i gotuj, stale pilnując, do wchłonięcia całego płynu przez ryż. Wtedy dodaj kolejną porcję mleka i powtórz cały proces, aż zużyjesz całe mleko, a sam ryż stanie się miękki i utworzy gęstą, kremową masę. Nie spuszczaj oka z ryżu w trakcie gotowania – łatwo może przywrzeć do dna i się przypalić, a wtedy cały proces trzeba będzie powtórzyć.
- Razem z ostatnią porcją mleka dodaj niewielką szczyptę soli, 30 g drobnego, białego cukru i łyżkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj do rozpuszczenia cukru i gotuj do wchłonięcia prawie całego płynu. Wtedy zdejmij rondel z ognia.
- Natłuść 4 ramekiny o pojemności 200 ml lub jedno naczynie żaroodporne o pojemności 800 ml. Na dno każdego pojemnika wyłóż ryż. Na warstwie ryżu ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Truskawki przykryj kolejną warstwą ryżu i wyrównaj wierzch. Na wierzchu deseru ułóż niewielkie kawałki masła i posyp wszystko odrobiną drobnego, białego cukru.
- Tak przygotowany ryż wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, aż góra nabierze delikatnego, złotego koloru, a owoce wyraźnie zmiękną.
- Gotowy ryż wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło lub zimno, udekorowany bitą śmietaną lub dodatkowymi truskawkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 355 kcal
- Węglowodany: 53 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz