Dzisiaj zapraszam na szparagi zapiekane w cienkich plasterkach boczku, które podamy w towarzystwie jajka w koszulce. Wszystko to oblejemy prostym w przygotowaniu i niezawodnym sosem holenderskim.
Szparagi w boczku to pomysł na bardzo prostą, wyjątkową, a do tego sycącą kolację. Sos holenderski jest aksamitny i pełen smaku, a mięciutkie jajko w koszulce po prostu rozpływa się w ustach.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 250 g szparagów
- 8 plastrów boczku (250 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1.5 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu holenderskiego
Sos holenderski
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka zimnej wody
- 140 g masła
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos holenderski. Do niewielkiego rondelka przełóż 140 g masła. Tłuszcz rozpuść na średnio niskim ogniu i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników sosu.
- Do odpornej na wysokie temperatury, szklanej miski przełóż dwa żółtka dużych jaj. Dodaj do nich łyżeczkę białego octu winnego i łyżkę zimnej wody. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do całkowitego połączenia się składników sosu.
- Kiedy to nastąpi, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Ubijaj zawartość miski rózgą przez około 4, może 5 minut, aż żółtka staną się puszyste i co najmniej podwoją swoją objętość. Nie przerywaj ubijania; pozostawione bez opieki żółtka zetną się.
- Po około 5 minutach i osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, zdejmij miskę z rondelka i zacznij dodawać do sosu rozpuszczone masło, stale ubijając go rózgą. Masło dodawaj powoli, w kilku partiach, za każdym razem dokładnie łącząc tłuszcz z żółtkami przed dodaniem kolejnej porcji.
- Po dodaniu całego masła dopraw sos do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny – ja użyłem dwóch łyżeczek. Ostatni raz krótko przemieszaj zawartość miski i odstaw sos na czas przygotowania pozostałych elementów posiłku. Jeśli w tym czasie wystygnie za bardzo i stanie się bardzo gęsty, wystarczy go delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej.
- 250 g młodych zielonych szparagów umyj i pozbądź się ewentualnych suchych lub zdrewniałych części. Rozdziel szparagi na 8 równych paczuszek. Każdą paczkę ciasno owiń jednym plasterkiem surowego, wędzonego boczku.
- Tak przygotowane paczuszki ułóż na kratce postawionej na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Każdą roladkę posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokryj nią zarówno boczek, jak i wystające spod niego szparagi.
- Tak przygotowane szparagi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 15 – 20 minut, aż boczek się zarumieni, a szparagi zmiękną.
- Pod koniec pieczenia szparagów przygotuj jajka w koszulkach. Do rondelka z lekko gotującą się wodą dodaj ocet, w proporcji jedna łyżka na litr. Za pomocą widelca zrób w wodzie wir; wlej w niego jajko, z niewielkiej wysokości. Gotuj je na niskim ogniu przez około 3 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj wodą, żeby jajko nie przywarło do dna. Gotowe jajko powinno być miękkie w miejscu, gdzie znajduje się żółtko; cała reszta powinna być ścięta. Najprościej jest sprawdzić to ostrożnie palcem. Kiedy jajko jest gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierem, żeby odsączyć je z wody.
- Wyjmij szparagi z piekarnika. Ułóż po 4 paczuszki szparagów na porcję i obficie oblej je ciepłym sosem holenderskim. Na sosie ułóż jajko w koszulce i dopraw je odrobiną soli oraz mielonego czarnego pieprzu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 2 porcje)
- 484 kcal
- Węglowodany: 6 g
- Tłuszcze: 35 g
- Białko: 31 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz