Dzisiaj zapraszam na prosty deser dla wszystkich, którzy z warzyw i owoców najbardziej cenią sobie whisky! Cranachan, tradycyjny szkocki deser, to pyszna kombinację białego sera, malin, miodu oraz whisky właśnie.
Tradycyjnie cranachan podawano na przykład na wiejskich uroczystościach, które mniej więcej odpowiadają naszym dożynkom. Ludzie zasiadali przy stole zastawionym naczyniami z poszczególnymi składnikami; każdy składał swój cranachan sam, używając ilości, które najbardziej im odpowiadały. Było nie tylko pysznie, ale i wesoło!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 75 g płatków owsianych
- 230 g malin + parę do dekoracji
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
-
150 g twarogu pełnotłustego - lub szkockiego sera crowdie
- 50 g miodu
- 15 ml whisky
Sposób przygotowania
- 75 g płatków wyłóż na rozgrzaną patelnię i praż je przez kilka minut, stale mieszając, do uwolnienia przyjemnego, lekko orzechowego aromatu. Gotowe płatki zdejmij z patelni i przełóż na talerz, żeby zatrzymać proces prażenia i lekko je ostudzić.
- Rozgnieć 230 g malin za pomocą widelca do uzyskania sosu z dużymi kawałkami owoców.
- Do dużego naczynia wlej 200 ml zimnej, 36 % śmietanki i dodaj do niej 150 g pokruszonego, pełnotłustego twarogu, 50 g miodu i łyżkę whisky. Całość zmiksuj do uzyskania gęstej masy serowej. W razie potrzeby dodaj więcej miodu lub whisky do smaku.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 80 procent prażonych płatków i dokładnie rozprowadź je w masie za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Na dno 4 szklanek o pojemności 200 ml wyłóż po czubatej łyżce masy serowej. Na ser wyłóż łyżkę pogniecionych malin, przykryj ją kolejną łyżką masy śmietanowo – serowej, i tak do wypełnienia szklanek.
- Ostatnią warstwę masy serowej posyp odrobiną zachowanych wcześniej płatków owsianych. Udekoruj desery świeżymi malinami i dodatkowym miodem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 411 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz