Domowy sernik z malinami

Dzisiaj zapraszam na ciasto, które króluje na polskich stołach niezależnie od pory roku. Przygotujemy równy jak stół, solidny, lekko cytrynowy pieczony sernik, który skąpiemy w słodkim malinowym sosie. Idealny przepis na zbliżający się wielkimi krokami sezon na maliny. 

 


Taki sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga nawet miksera; wszystko można zrobić za pomocą rózgi i sylikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki. W smaku ciasto jest delikatnie cytrynowe i orzeźwiające, a słodycz sosu malinowego świetnie pasuje do cytrusowych nut.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Sernik

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 150 g masła
  • Sok z dwóch cytryn
  • Skórka z dwóch cytryn
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru lub 80 g skrobi kukurydzianej
  • 4/3 szklanki (160 g) cukru pudru
  • 2 łyżki (20 g) kaszy manny
  • 300 g malin

Sos

  • 325 g malin
  • 70 g cukru
  • 175 g świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Przełóż kilogram twarogu z wiaderka do dużej miski. Ser rozgnieć za pomocą szpatułki do uzyskania gładkiej konsystencji. Do twarogu dodaj 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła, świeżo wyciśnięty sok z dwóch dużych cytryn oraz świeżo startą skórkę z dwóch cytryn. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do połączenia składników.
  2. Dodaj do masy serowej jajka. Osiem dużych jajek dodaj pojedynczo i za każdym razem delikatnie mieszaj je z masą serową tylko do momentu, aż ślady jajka przestaną być widoczne. Cały proces przeprowadź w taki sposób, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy.
  3. Po wmieszaniu wszystkich jajek dodaj do masy serowej 80 g skrobi ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe bez cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do chwili, aż skrobia przestanie być widoczna.
  4. Następnie dodaj do ciasta 160 g cukru pudru i dwie łyżki kaszy manny. Po połączeniu składników dodaj 300 g świeżych malin i delikatnie rozprowadź je w cieście za pomocą sylikonowej szpatułki.
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm. Jej dno powinno być wyłożone papierem do pieczenia, a boki natłuszczone i obsypane kaszą manną. Ciasto rozprowadź po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch za pomocą sylikonowej szpatułki.
  6. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 60 minut.
  7. Podczas gdy sernik się piecze, przygotuj sos malinowy. Do średniej wielkości rondelka włóż 325 g świeżych malin i 70 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. W trakcie gotowania nie przerywaj mieszania, żeby uniknąć przypalenia cukru i owoców. Tak przygotowanie maliny zdejmij z ognia i przeciśnij je przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Następnie ponownie przelej sos do rondelka i gotuj przez kolejnych kilka minut, aż wyraźnie zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę. Kiedy sos zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu, zdejmij go z ognia, przelej do średniej wielkości miski i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  8. Po 60 minutach sernik powinien być już gotowy. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź w ten sposób ciasto przez około godzinę lub dwie, aż się zestali. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i studź na blacie do temperatury pokojowej; na koniec włóż je do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
  9. Następnego dnia, dodaj do wystudzonego syropu malinowego 175 g świeżych malin. Zawartość naczynia delikatnie przemieszaj, żeby owoce całkowicie pokryły się syropem. Sernik serwuj przybrany malinami w syropie.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 232 kcal
  • Węglowodany: 23 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 3 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 328 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze