Dzisiaj zapraszam na ciasto, które króluje na polskich stołach niezależnie od pory roku. Przygotujemy równy jak stół, solidny, lekko cytrynowy pieczony sernik, który skąpiemy w słodkim malinowym sosie. Idealny przepis na zbliżający się wielkimi krokami sezon na maliny.
Taki sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga nawet miksera; wszystko można zrobić za pomocą rózgi i sylikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki. W smaku ciasto jest delikatnie cytrynowe i orzeźwiające, a słodycz sosu malinowego świetnie pasuje do cytrusowych nut.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Sernik
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 150 g masła
- Sok z dwóch cytryn
- Skórka z dwóch cytryn
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe bez cukru lub 80 g skrobi kukurydzianej
- 4/3 szklanki (160 g) cukru pudru
- 2 łyżki (20 g) kaszy manny
- 300 g malin
Sos
- 325 g malin
- 70 g cukru
- 175 g świeżych malin
Sposób przygotowania
- Przełóż kilogram twarogu z wiaderka do dużej miski. Ser rozgnieć za pomocą szpatułki do uzyskania gładkiej konsystencji. Do twarogu dodaj 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła, świeżo wyciśnięty sok z dwóch dużych cytryn oraz świeżo startą skórkę z dwóch cytryn. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do połączenia składników.
- Dodaj do masy serowej jajka. Osiem dużych jajek dodaj pojedynczo i za każdym razem delikatnie mieszaj je z masą serową tylko do momentu, aż ślady jajka przestaną być widoczne. Cały proces przeprowadź w taki sposób, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy.
- Po wmieszaniu wszystkich jajek dodaj do masy serowej 80 g skrobi ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe bez cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do chwili, aż skrobia przestanie być widoczna.
- Następnie dodaj do ciasta 160 g cukru pudru i dwie łyżki kaszy manny. Po połączeniu składników dodaj 300 g świeżych malin i delikatnie rozprowadź je w cieście za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm. Jej dno powinno być wyłożone papierem do pieczenia, a boki natłuszczone i obsypane kaszą manną. Ciasto rozprowadź po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 60 minut.
- Podczas gdy sernik się piecze, przygotuj sos malinowy. Do średniej wielkości rondelka włóż 325 g świeżych malin i 70 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. W trakcie gotowania nie przerywaj mieszania, żeby uniknąć przypalenia cukru i owoców. Tak przygotowanie maliny zdejmij z ognia i przeciśnij je przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Następnie ponownie przelej sos do rondelka i gotuj przez kolejnych kilka minut, aż wyraźnie zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę. Kiedy sos zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu, zdejmij go z ognia, przelej do średniej wielkości miski i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Po 60 minutach sernik powinien być już gotowy. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź w ten sposób ciasto przez około godzinę lub dwie, aż się zestali. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i studź na blacie do temperatury pokojowej; na koniec włóż je do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
- Następnego dnia, dodaj do wystudzonego syropu malinowego 175 g świeżych malin. Zawartość naczynia delikatnie przemieszaj, żeby owoce całkowicie pokryły się syropem. Sernik serwuj przybrany malinami w syropie.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 232 kcal
- Węglowodany: 23 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 3 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 328 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz