Kiełbasa zapiekana z młodymi ziemniaczkami

Dzisiaj zapraszam na pyszny letni obiad: zapiekaną kiełbasę z młodymi ziemniaczkami i innymi warzywami, osnutą pikantnym sosem barbecue. 


Mięciutkie warzywa wprowadzają do posiłku całą masę różnych smaków, kiełbasa jest soczysta, a sos otula każdy element i nadaje całości przyjemnej pikantności. Polecam zrobienie własnego sosu barbecue, ale równie dobrze sprawdzi się Twój ulubiony sklepowy, co jeszcze bardziej przyspieszy cały proces. Prosto, pysznie i prawie bez zmywania!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Domowy sos barbecue

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • ¼ szklanki wody (60 g)
  • ¼ szklanki octu jabłkowego (60 g)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (50 g)
  • Szklanka ketchupu (240 g)

Przepis główny

  • 500-600 g młodych ziemniaczków
  • 2 papryki (ok. 350 g)
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 2 cebule (ok. 250 g)
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 250 g sosu barbecue
  • 6 ulubionych kiełbas (ok. 550 g)

Sposób przygotowania

  1. Opcjonalnie, przygotuj domowy sos barbecue. W średniej wielkości rondelku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wyłóż 2 przeciśnięte przez praskę, duże ząbki czosnku i podsmaż je na niskim ogniu przez około minutę, tylko do uwolnienia aromatu. Kiedy czosnek uwolni aromat, dodaj do niego jedną czubatą łyżeczkę wędzonej papryki, płaską łyżeczkę pieprzu cayenne i taką samą ilość pikantnego chili. Przyprawy smaż przez około 30 sekund, tylko do uwolnienia ich aromatów. Wtedy dodaj do rondelka 50 g brązowego cukru, 60 ml octu jabłkowego i 60 ml wody. Zawartość naczynia krótko wymieszaj do rozpuszczenia cukru w płynie. Dodaj 240 g ketchupu i mieszaj, już za pomocą rózgi, do uzyskania gęstego, jednolitego płynu. 
  2. Sos doprowadź do lekkiego wrzenia i gotuj, stale mieszając, przez około 10 minut. Po tym czasie nasz domowy sos barbecue powinien odrobinę zgęstnieć i zredukować się mniej więcej o 1/3. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij sos z ognia, przelej do czystego, wyparzonego słoika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Sos można przygotować kilka dni wcześniej – spokojnie wytrzyma w lodówce co najmniej dwa tygodnie.
  3. Do dużej miski przełóż 600 g dobrze oczyszczonych młodych ziemniaków przekrojonych na pół. Dodaj do nich dwie pokrojone w dużą kostkę papryki, jedną pokrojoną w grube pół talarki średnią cukinię, dwie małe marchewki w plasterkach, dwie rozdzielone w ósemki cebule i 225 g przygotowanego wcześniej sosu. Zawartość naczynia wymieszaj, aż sos całkowicie pokryje każdy kawałek warzyw znajdujących się misce.
  4. Tak przygotowane warzywa przełóż na wyłożoną folią aluminiową blaszkę i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Po rozłożeniu warzyw ułóż na nich 6 średniej wielkości kiełbasek. Każdą kiełbaskę posmaruj dodatkowo sosem barbecue.
  5. Blachę z warzywami i kiełbasą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 40 – 45 minut. W połowie czasu pieczenia otwórz piekarnik, przemieszaj warzywa i obróć kiełbasy. Wtedy posmaruj je sosem również z drugiej strony. Po 45 minutach wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
  6. Smacznego!  

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 126 kcal
  • Węglowodany: 12 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 416 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 20 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze