Krem kataloński pod warstwą chrupiącego karmelu

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowy deser z żółtek: delikatny i aksamitny krem kataloński, który pokryjemy chrupiącą warstwą skarmelizowanego cukru. 


To prosty w przygotowaniu deser, który świetnie komponuje się z letnimi owocami. Wyraźnie wyczuwalny cynamon jest dopełniony przez smak cytrusów i idealnie pasuje do chrupiącego karmelu oraz naturalnie słodkich owoców.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 600 ml pełnego mleka
  • 3 pięciocentymetrowe paski skórki z pomarańczy
  • 3 pięciocentymetrowe paski skórki z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 5 żółtek
  • ¼ szklanki (50 g) drobnego cukru + 8 łyżeczek cukru (~40 g) do skarmelizowania
  • 1 łyżka (15 g) skrobi kukurydzianej
  • Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyj i osusz jedną średnią pomarańczę i jedną dużą cytrynę, pozbywając się w ten sposób wszelkich pestycydów i wosku, który znajduje się na powierzchni owoców. Z każdego owocu wytnij trzy duże, około pięciocentymetrowe paski skórki i dokładnie oczyść je z białej części. Dzięki temu zawarta w niej gorycz nie przeniknie do deseru.
  2. Do dużego rondelka wlej 600 ml pełnotłustego mleka. Dodaj do niego jedną laskę cynamonu i skórki cytrusów. Zawartość naczynia podgrzej, stale mieszając, tylko do momentu, aż mleko będzie gorące, ale jeszcze nie wrzące. Wtedy zdejmij rondelek z ognia i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
  3. Do miski przełóż 5 żółtek dużych jaj i dodaj do nich 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość miski ubij ręcznie, aż cukier się rozpuści, a żółtka staną się jasne i puszyste. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji żółtek dodaj do nich 15 g skrobi kukurydzianej i krótko wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
  4. Przelej mleko je przez drobne sitko, pozbywając się w ten sposób skórek cytrusowych i cynamonu. Tak przygotowane mleko dodaj do masy z żółtek. Na początku rób to powoli, stale mieszając, w niewielkich ilościach, żeby zahartować żółtka, Po dodaniu mniej więcej połowy płynu zacznij wlewać mleko stałą, wąską strużką, dokładnie łącząc ze sobą zawartość miski.
  5. Przelej masę do rondelka i gotuj do uzyskania gęstego, ale nadal płynnego budyniu, nie przerywając mieszania. Rozdziel krem równo pomiędzy cztery ramekiny lub miseczki i pozostaw na blacie na około 20 minut do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie szczelnie zamknij desery za pomocą folii spożywczej i odstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby krem się zestalił, a smak cynamonu i cytrusów odpowiednio rozwinął.
  6. Tuż przed podaniem posyp każdą porcję około dwiema łyżeczkami cukru i przypal je za pomocą palnika kuchennego do uzyskania warstwy chrupiącego karmelu. Udekoruj każdy deser sezonowymi owocami – ja tym razem wybieram maliny i borówki.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 260 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze