Letni deser z owocami

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu, a mimo to przepyszny letni deser. Przygotujemy klasyczny brytyjski przysmak z bitej śmietany, jogurtu greckiego i orzeźwiających jeżyn, które możecie podmienić na inne, lekko kwaskowe owoce.


Deser jest orzeźwiający i idealnie nadaje się do podania w ciepłe dni. Smak lekko kwaskowych jeżyn przyjemnie przenika waniliową masę śmietanową, a całość jest lekka, świeża i błyskawicznie znika.   

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 450 g jeżyn, plus kilka do dekoracji
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 2 łyżki (20 g) soku z cytryny
  • 2 łyżki (20 g) ginu
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 czubata łyżka (20 g) cukru pudru
  • 300 g jogurtu greckiego
  • Listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do dużego rondelka przełóż 450 g jeżyn i dodaj do nich 50 g drobnego, białego cukru oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Włącz średnio niski ogień i mieszaj zawartość naczynia do rozpuszczenia cukru i uwolnienia soku przez owoce. Od tego momentu gotuj sos na niskim ogniu przez około 10 minut, aż trochę zgęstnieje.
  2. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do osobnego naczynia. Opcjonalnie, dodaj do niego dwie łyżki ginu, krótko przemieszaj do rozprowadzenia alkoholu w sosie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Do dużej miski przelej 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki i dodaj do niej 20 g cukru pudru oraz solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Śmietankę ubij, aż stanie gęsta i puszysta, ale jeszcze nie sztywna. Wtedy dodaj do niej 300 g dobrze schłodzonego jogurtu greckiego. Jogurt i śmietanę zmiksuj na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia składników.
  4. Do masy jogurtowo – śmietanowej dodaj mniej więcej 1/3 sosu jeżynowego i ostrożnie przemieszaj, aż w misce będzie widać przenikające się wzajemnie biel śmietany i różne odcienie różu pochodzące z sosu.
  5. Poporcjuj deser. Ja robię to w czterech szklankach o pojemności 330 ml. Na dno każdej szklanki wyłóż czubatą łyżkę masy śmietanowej i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni. Na masę jogurtową wyłóż półtora łyżki sosu jeżynowego, nabierając przy tym kilka jeżyn. Warstwy powtarzaj do wyczerpania składników. Na górę każdego deseru wyłóż po jednym listku mięty i jedną, zachowaną wcześniej jeżynę. Tak przygotowane desery podaj od razu lub odstaw do lodówki do schłodzenia.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 479 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 7 g

Komentarze