Rolada biszkoptowa z truskawkami

Dzisiaj zapraszam na roladę biszkoptową wypełnioną nadzieniem ze śmietany, mascarpone i obowiązkowych w okresie letnim truskawek.


To ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu, a mimo zawsze wygląda imponująco. Puszysty biszkopt otula przyjemnie waniliowy krem, a soczyste truskawki sprawiają, że z każdym kęsem czujemy smak lata. Absolutny klasyk!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na roladę o długości 25 cm)

Biszkopt

  • 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka (ok. 230 g)
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki (100 g) cukru

Nadzienie

  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka (20 g) cukru pudru
  • 120 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Do średniej miski przesiej 100 g mąki pszennej i jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki suche przemieszaj krótko za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia proszku do pieczenia w mące.
  2. Do osobnej, dużej miski wlej 4 duże białka i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera, aż staną się puszyste, a łopatki zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Wtedy dodaj do nich 100 g drobnego białego cukru. Rób to powoli, po około łyżce, za każdym dokładnie ubijając zawartość naczynia na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru w białkach. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się gęste i lśniące. Zmniejsz wtedy obroty miksera na niskie i dodaj do masy pojedynczo 4 duże żółtka.
  3. Do masy jajecznej dodaj w dwóch partiach składniki suche, ostrożnie łącząc je z jajkami za pomocą sylikonowej szpatułki. Zrób to w taki sposób, żeby nie wybić zbyt wiele powietrza z białek.
  4. Ciasto przełóż na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 25 x 38 cm.  Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni blachy i wyrównaj jego wierzch.
  5. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 minut.
  6. Podczas gdy biszkopt się piecze, wyłóż na blat spory kawałek papieru do pieczenia i obficie posyp go cukrem pudrem. Po 15 minutach wyjmij biszkopt z piekarnika. Gorący biszkopt wyłóż do góry dnem, bezpośrednio na papier obsypany cukrem pudrem i odklej od niego papier do pieczenia. Zrób to dosyć ostrożnie, żeby nie uszkodzić ciasta. Gorące ciasto zwiń w ciasny rulon, pomagając sobie przy tym papierem. Zwinięty biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Do dużej miski wlej 150 ml zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Krem ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej, prawie sztywnej masy. Nie ubijaj kremu całkowicie na sztywno, bo wtedy ciężko będzie go rozprowadzić na biszkopcie.
  8. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwiń i wyłóż na niego przygotowany przed chwilą krem ze śmietany i mascarpone. Krem rozprowadź równą warstwą po prawie całej powierzchni biszkoptu, pozostawiając około dwucentymetrowy pas czystego ciasta wzdłuż jednej, krótkiej krawędzi. Na warstwę kremu wyłóż pokrojone w drobną kostkę truskawki. Zwiń roladę, ponownie pomagając sobie przy tym nadmiarem papieru do pieczenia wystającym spod ciasta. Biszkopt zwiń dosyć ciasno, żeby wypełnić kremem wszelkie szczeliny. Ciasto pozostaw w papierze do pieczenia i odstaw je do lodówki na co najmniej dwie godziny, do całkowitego zestalenia kremu.
  9. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, zdejmij z niego papier i obficie posyp cukrem pudrem.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze
100 g

  • 307 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 10 kawałków)

  • 235 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze