Dzisiaj zapraszam na roladę biszkoptową wypełnioną nadzieniem ze śmietany, mascarpone i obowiązkowych w okresie letnim truskawek.
To ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu, a mimo zawsze wygląda imponująco. Puszysty biszkopt otula przyjemnie waniliowy krem, a soczyste truskawki sprawiają, że z każdym kęsem czujemy smak lata. Absolutny klasyk!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na roladę o długości 25 cm)
Biszkopt
- 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka (ok. 230 g)
- Szczypta soli
- ½ szklanki (100 g) cukru
Nadzienie
- 150 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka (20 g) cukru pudru
- 120 g truskawek
Sposób przygotowania
- Do średniej miski przesiej 100 g mąki pszennej i jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki suche przemieszaj krótko za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia proszku do pieczenia w mące.
- Do osobnej, dużej miski wlej 4 duże białka i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera, aż staną się puszyste, a łopatki zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Wtedy dodaj do nich 100 g drobnego białego cukru. Rób to powoli, po około łyżce, za każdym dokładnie ubijając zawartość naczynia na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru w białkach. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się gęste i lśniące. Zmniejsz wtedy obroty miksera na niskie i dodaj do masy pojedynczo 4 duże żółtka.
- Do masy jajecznej dodaj w dwóch partiach składniki suche, ostrożnie łącząc je z jajkami za pomocą sylikonowej szpatułki. Zrób to w taki sposób, żeby nie wybić zbyt wiele powietrza z białek.
- Ciasto przełóż na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 25 x 38 cm. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni blachy i wyrównaj jego wierzch.
- Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 minut.
- Podczas gdy biszkopt się piecze, wyłóż na blat spory kawałek papieru do pieczenia i obficie posyp go cukrem pudrem. Po 15 minutach wyjmij biszkopt z piekarnika. Gorący biszkopt wyłóż do góry dnem, bezpośrednio na papier obsypany cukrem pudrem i odklej od niego papier do pieczenia. Zrób to dosyć ostrożnie, żeby nie uszkodzić ciasta. Gorące ciasto zwiń w ciasny rulon, pomagając sobie przy tym papierem. Zwinięty biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do dużej miski wlej 150 ml zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Krem ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej, prawie sztywnej masy. Nie ubijaj kremu całkowicie na sztywno, bo wtedy ciężko będzie go rozprowadzić na biszkopcie.
- Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwiń i wyłóż na niego przygotowany przed chwilą krem ze śmietany i mascarpone. Krem rozprowadź równą warstwą po prawie całej powierzchni biszkoptu, pozostawiając około dwucentymetrowy pas czystego ciasta wzdłuż jednej, krótkiej krawędzi. Na warstwę kremu wyłóż pokrojone w drobną kostkę truskawki. Zwiń roladę, ponownie pomagając sobie przy tym nadmiarem papieru do pieczenia wystającym spod ciasta. Biszkopt zwiń dosyć ciasno, żeby wypełnić kremem wszelkie szczeliny. Ciasto pozostaw w papierze do pieczenia i odstaw je do lodówki na co najmniej dwie godziny, do całkowitego zestalenia kremu.
- Po tym czasie wyjmij je z lodówki, zdejmij z niego papier i obficie posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 307 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 10 kawałków)
- 235 kcal
- Węglowodany: 21 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz