Cytrynowe babeczki z borówkami

Sezon na borówki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do prostego i szybkiego deseru. Przygotujemy błyskawiczne, przyjemnie cytrynowe babeczki z borówkami, które pokryjemy chrupiącą kruszonką. 

 

Muffinki wychodzą puszyste, a w smaku są lekko słodkie i przyjemnie cytrynowe. Smak cytrusów przełamywany jest przez słodycz borówek, a chrupiąca kruszonka nadaje całości charakteru. Serdecznie polecam!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (12 babeczek)

Babeczki

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • Skórka z jednej cytryny
  • Sok z jednej cytryny
  • 150 g borówek

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 60 g mąki pszennej oraz 30 g drobnego, białego cukru. Dodaj 30 g zimnego masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Do osobnej miski przesyp 250 g mąki pszennej i dodaj do niej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki suche przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia proszku w mące.
  3. Do dużej miski przełóż 125 g miękkiego masła i dodaj do niego 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji warto zebrać tłuszcz ze ścianek miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
  4. Do ciasta dodaj pojedynczo 3 duże jajka, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. Wlej do ciasta 150 g gęstej, kwaśnej śmietany i wsyp startą skórkę z jednej cytryny. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Nie przerywając miksowania, wlej świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Następne dodaj w niewielkich porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dokładnie miksując zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji.
  5. Dodaj do ciasta 150 g umytych i osuszonych borówek. Owoce delikatnie rozprowadź w cieście za pomocą sylikonowej szpatułki.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Rozdziel je w miarę równo, po około 2,5 łyżki na babeczkę. Postaraj się przy tym, żeby każda babeczka była wypełniona przynajmniej kilkoma borówkami. Każdą babeczkę posyp dużą ilością przygotowanej wcześniej kruszonki.
  7. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru i do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i odstawiam je w blaszce na 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 345 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 babeczka

  • 283 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze