Sezon na borówki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do prostego i szybkiego deseru. Przygotujemy błyskawiczne, przyjemnie cytrynowe babeczki z borówkami, które pokryjemy chrupiącą kruszonką.
Muffinki wychodzą puszyste, a w smaku są lekko słodkie i przyjemnie cytrynowe. Smak cytrusów przełamywany jest przez słodycz borówek, a chrupiąca kruszonka nadaje całości charakteru. Serdecznie polecam!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (12 babeczek)
Babeczki
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g śmietany 18%
- Skórka z jednej cytryny
- Sok z jednej cytryny
- 150 g borówek
Kruszonka
- 60 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 60 g mąki pszennej oraz 30 g drobnego, białego cukru. Dodaj 30 g zimnego masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Do osobnej miski przesyp 250 g mąki pszennej i dodaj do niej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki suche przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia proszku w mące.
- Do dużej miski przełóż 125 g miękkiego masła i dodaj do niego 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji warto zebrać tłuszcz ze ścianek miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Do ciasta dodaj pojedynczo 3 duże jajka, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. Wlej do ciasta 150 g gęstej, kwaśnej śmietany i wsyp startą skórkę z jednej cytryny. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Nie przerywając miksowania, wlej świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Następne dodaj w niewielkich porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dokładnie miksując zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji.
- Dodaj do ciasta 150 g umytych i osuszonych borówek. Owoce delikatnie rozprowadź w cieście za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Rozdziel je w miarę równo, po około 2,5 łyżki na babeczkę. Postaraj się przy tym, żeby każda babeczka była wypełniona przynajmniej kilkoma borówkami. Każdą babeczkę posyp dużą ilością przygotowanej wcześniej kruszonki.
- Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru i do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i odstawiam je w blaszce na 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 345 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 babeczka
- 283 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz