Dzisiaj zapraszam na przyjemnie słodki i orzeźwiający domowy sorbet truskawkowy.
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jeśli macie już truskawki w zamrażarce, całość zajmie Wam około 10 minut. Sorbet jest gładki i delikatnie słodki, z lekko wyczuwalną cytrusową nutą. Idealny deser na upalne dni!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na litr sorbetu)
- 600 g truskawek
- 60 g miodu
- 30 g limoncello
- 50 ml wody
- Mięta, do dekoracji
Sposób przygotowania
- 600 g dojrzałych truskawek umyj i oczyść z szypułek. Zależnie od rozmiaru, pokrój je w ćwiartki lub połówki, żeby szybciej się zmroziły. Przełóż owoce do woreczka strunowego i odłóż je do zamrażarki na około godzinę lub dwie, aż staną całkowicie zmrożone i nie będzie można ich rozgnieść palcami. Jeśli masz już w zamrażarce truskawki, możesz pominąć ten krok.
- Zmrożone truskawki przełóż do dużego kielicha robota kuchennego i krótko rozdrobnij na średnio niskich obrotach. Warto zaznaczyć, że do rozdrobnienia zmrożonych owoców potrzebujemy robota o dużej mocy – mój robot ma 1000 watów.
- Po wstępnym rozbiciu truskawek dodaj do nich 60 g płynnego miodu i 30 g limoncello. Zwiększ moc robota na średnią i blenduj tak długo, aż owoce i dodatki połączą się i utworzą w miarę jednolitą masę. W trakcie blendowania dodaj również 50 ml zimnej wody, która rozrzedzi trochę masę owocową i umożliwi uzyskanie gładkiej, puszystej konsystencji sorbetu. Na końcu sorbet powinien być w plastyczny i utrzymywać kształt nadany mu przez łyżkę do lodów.
- Tak przygotowany sorbet podaj od razu lub odłóż pod przykryciem do zamrażarki, na około godzinę, jeśli wolisz solidniejszą konsystencję. Jeśli przygotowujesz sorbet z wyprzedzeniem, wyjmij go z zamrażarki pół godziny przed podaniem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 55 kcal
- Węglowodany: 12 g
- Tłuszcze: 0 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 6 porcji)
- 63 kcal
- Węglowodany: 13 g
- Tłuszcze: 0 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz