Domowy sorbet truskawkowy - idealny na upały!

Dzisiaj zapraszam na przyjemnie słodki i orzeźwiający domowy sorbet truskawkowy.


Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jeśli macie już truskawki w zamrażarce, całość zajmie Wam około 10 minut. Sorbet jest gładki i delikatnie słodki, z lekko wyczuwalną cytrusową nutą. Idealny deser na upalne dni!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na litr sorbetu)

  • 600 g truskawek
  • 60 g miodu
  • 30 g limoncello
  • 50 ml wody
  • Mięta, do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 600 g dojrzałych truskawek umyj i oczyść z szypułek. Zależnie od rozmiaru, pokrój je w ćwiartki lub połówki, żeby szybciej się zmroziły. Przełóż owoce do woreczka strunowego i odłóż je do zamrażarki na około godzinę lub dwie, aż staną całkowicie zmrożone i nie będzie można ich rozgnieść palcami. Jeśli masz już w zamrażarce truskawki, możesz pominąć ten krok.
  2. Zmrożone truskawki przełóż do dużego kielicha robota kuchennego i krótko rozdrobnij na średnio niskich obrotach. Warto zaznaczyć, że do rozdrobnienia zmrożonych owoców potrzebujemy robota o dużej mocy – mój robot ma 1000 watów.
  3. Po wstępnym rozbiciu truskawek dodaj do nich 60 g płynnego miodu i 30 g limoncello. Zwiększ moc robota na średnią i blenduj tak długo, aż owoce i dodatki połączą się i utworzą w miarę jednolitą masę. W trakcie blendowania dodaj również 50 ml zimnej wody, która rozrzedzi trochę masę owocową i umożliwi uzyskanie gładkiej, puszystej konsystencji sorbetu. Na końcu sorbet powinien być w plastyczny i utrzymywać kształt nadany mu przez łyżkę do lodów.
  4. Tak przygotowany sorbet podaj od razu lub odłóż pod przykryciem do zamrażarki, na około godzinę, jeśli wolisz solidniejszą konsystencję. Jeśli przygotowujesz sorbet z wyprzedzeniem, wyjmij go z zamrażarki pół godziny przed podaniem.
  5. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 55 kcal
  • Węglowodany: 12 g 
  • Tłuszcze: 0 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 63 kcal
  • Węglowodany: 13 g 
  • Tłuszcze: 0 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze