Faszerowanie cukinie

Dzisiaj zapraszam na idealny letni obiad - cukinie faszerowane nadzieniem z indyka.

 

Cukinie są mięciutkie, a zapieczony ser dodaje całości niepowtarzalnego uroku i smaku. Soczyste nadzienie jest lekko pikantne, z subtelnie wyczuwalnym wędzonym aromatem. Bardzo proste, sycące, a przy tym całkiem zdrowe danie, z którą poradzi sobie absolutnie każdy!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na 6 łódeczek z cukinii)

  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 1 papryka (ok. 160 g)
  • 3 średnie cukinie (ok. 800 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400 g passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz
  • 50 g świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Jedną średnią cebulę pokrój w niewielką kostkę. Usuń szypułkę i gniazdo nasienne z jednej dużej papryki, a następnie rozdrobnij ją w około centymetrową kostkę. Trzy średnie cukinie przetnij wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż z nich miąższ oraz gniazda nasienne. Jeśli cukinie są wodniste, odrzuć nasiona, żeby nie rozwadniały farszu. Pokrój miąższ w niewielką kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną cebulę i smaż ją przez kilka minut na średnio niskim ogniu, aż wyraźnie zmięknie i stanie się szklista. Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojony miąższ cukinii i paprykę. Zawartość patelni smaż przez kolejne 4 – 5 minut, aż papryka również wyraźnie zmięknie, a miąższ uwolni swoją wilgoć i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Dodaj do farszu 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażaj przez kolejną minutę, do uwolnienia aromatu.
  3. Do warzyw dodaj 500 g mielonego mięsa – ja tym razem używam mielonych udek indyka. Mięso rozdrobnij drewnianą łyżką i smaż przez kolejnych 5 minut, aż całkowicie straci surowość.
  4. Dopraw farsz łyżeczką słodkiej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczką suszonej bazylii i łyżeczką suszonego oregano. Przemieszaj farsz do równego rozprowadzenia przypraw i wlej 400 g passaty pomidorowej. Rozprowadź sos w farszu i pozwól mu się zredukować. Dopraw farsz do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
  5. W międzyczasie – mniej więcej w połowie szykowania farszu – zajmij się łódeczkami z cukinii. Wydrążone cukinie przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj z obu stron niewielką ilością oleju. Posyp łódeczki je odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu. Wstaw cukinie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 20 minut.
  6. Po 20 minutach wyjmij cukinie z piekarnika. Nadziej je równymi porcjami farszu i posyp startym parmezanem. Wypełnione cukinie ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 15 minut lub do chwili, kiedy ser się rozpuści i nabierze pięknego, złotego koloru.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 119 kcal
  • Węglowodany: 5 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

1 łódeczka

  • 232 kcal
  • Węglowodany: 11 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 19 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze