Ciasto pleśniak ze śliwkami

Dzisiaj zapraszam na pyszny deser, który znane jest pod dosyć mało apetyczną nazwą. Przygotujemy pleśniaka, czyli popularne połączenie ciasta kruchego, owoców lub dżemu, w tym wypadku śliwek, i bezy.

 

Przyjemnie maślany smak spodu idealnie łączy się z lekko kwaskowymi śliwkami i wyrazistym ciastem kakaowym. Do tego mamy słodką bezę, która nie tylko zdobi ciasto, ale też nadaje mu lekkości. Klasyczny deser w pysznym, letnim wydaniu!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki (100 g) cukru
  • Szczypta soli
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżki kakao

Beza

  • 4 białka 
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 1 łyżka (10 g) cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 15 g)

Dodatkowo

  • 450 g śliwek
  • Cukier puder, do posypania

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej, 100 g drobnego białego cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do mąki dodaj 250 g bardzo zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku za pomocą dłoni, siekacza cukierniczego, zwykłego noża lub robota kuchennego. Jeśli używasz dłoni, zrób to dosyć szybko, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta.
  3. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj 4 żółtka dużych jaj i półtora łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia połącz ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, tylko do wchłonięcia wilgoci przez ciasto, a następnie zacznij wyrabiać je dłonią. Zrób to najpierw krótko w misce, aż ciasto utworzy w miarę zwartą masę, a następnie przełóż je na blat i wyrabiaj przez kolejne dwie, trzy minuty, aż stanie się gładkie.
  4. Tak przygotowane ciasto uformuj w walec o długości mniej więcej 30 centymetrów i podziel go na trzy części: jedną dużą, składającą się z około połowy ciasta, i dwie mniejsze. Jedną mniejszą część przełóż z powrotem do miski, a pozostałe kawałki szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż do zamrażarki na około godzinę.
  5. Do ciasta w misce dodaj dwie łyżki ciemnego kakao i cierpliwie wgnieć je w ciasto: najpierw w misce, a następnie na blacie. Po uzyskaniu gładkiego ciasta kakaowego uformuj je w lekko podłużny kształt, owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do zamrażarki na 60 minut.
  6. Po tym czasie na dno natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki zetrzyj dużą, jasną część ciasta. Rozprowadź je równą warstwą po dnie blaszki i ugnieć do uzyskania równego blatu. Na tak przygotowane ciasto wyłóż 400 - 500 g śliwek pokrojonych w ćwiartki. Bezpośrednio na owoce zetrzyj ciasto kakaowe, delikatnie rozprowadź je po owocach i wyrównaj. Tak przygotowane ciacho odstaw do lodówki na czas przygotowania bezy.
  7. Do dużej miski wlej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera do uzyskania puszystej, ale jeszcze nie sztywnej piany. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je do wysokich, wraz z wzrostem objętości białek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do białek cukier: 1 łyżkę cukru z wanilią i 150 g drobnego, białego cukru. Cukier dodawaj partiami, za każdym razem dokładnie ubijając białka do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaj do białek łyżkę skrobi ziemniaczanej. Zawartość naczynia połącz ze sobą mikserem na niskich obrotach, tylko do całkowitego rozprowadzenia skrobi w bezie.
  8. Tak przygotowane białka wyłóż na kakaową część ciasta i delikatnie rozprowadź je za pomocą sylikonowej szpatułki, do uzyskania w miarę równej warstwy piany. Na białka zetrzyj ostatnią część jasnego ciasta i rozprowadź ją równo na pianie.
  9. Tak złożone ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 50 minut. Jeśli góra ciasta zacznie zbyt szybko nabierać koloru, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej. Po upływie 50 minut wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostawiam w nim ciasto na około 30 minut, do przestudzenia. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto obficie posyp cukrem pudrem.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 323 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 300 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze