Clafoutis - lekkie ciasto z owocami

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu deser, który kusi nie tylko subtelnym smakiem, ale i delikatną konsystencją. Przygotujemy clafoutis, tradycyjny francuski przysmak, który jest czymś pomiędzy plackiem z owocami a zapiekanym budyniem.

 


Nasz clafoutis wychodzi gładki, lekko słodki i subtelnie waniliowy. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, a czereśnie przyjemnie przełamują jego konsystencję. Na dodatek całość można przygotować w zaledwie kilka chwil, i to bez użycia miksera.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na deser o średnicy 23 cm)

  • 60 g (ok. 5 łyżek) cukru + 1 łyżeczka
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g (ok. 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • 350 g wydrylowanych czereśni

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej 3 jajka i dodaj do nich 60 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą rózgi, tylko do rozpuszczenia cukru w jajkach i uzyskania jednolitego płynu. Kiedy jajka i cukier są ze sobą połączone, dodaj do nich 50 g mąki pszennej i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, wlej powoli 300 ml mleka, nie przerywając mieszania. Na koniec dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego i rozprowadź go w płynie.
  2. 350 g wydrylowanych czereśni wyłóż na dno natłuszczonego, żaroodpornego naczynia o średnicy 23 cm. Rozłóż je równą warstwą i zalej ciastem.
  3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 45 minut, do chwili, aż boki będą puszyste, środek ścięty, a całość nabierze pięknego, złotego koloru. Mniej więcej w połowie czasu łyżeczką, kiedy góra jest ścięta, możesz otworzyć piekarnik i posypać wierzch ciasta odrobiną drobnego cukru. Po 45 minutach wyjmij clafoutis z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia, na około godzinę.
  4. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 129 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 3 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 6 kawałków)

  • 177 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze