Dzisiaj przychodzę do Was z prostym i szybkim pomysłem na lekki obiad. Przygotujemy placuszki z cukinii i marchewki, które podamy w towarzystwie błyskawicznego sosu czosnkowego.
Placuszki wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Słodycz marchewki przyjemnie łączy się z ciepłem papryczki chili, a neutralna w smaku cukinia idealnie wręcz pasuje do wyrazistego sosu czosnkowego. Idealne danie do przygotowania w trakcie sezonu na cukinie!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Placuszki
- 2 cukinie (ok. 400-500 g)
- 1 mała papryczka chili
- 1 pęczek zielonej cebulki (ok. 30 g)
- 2 średnie marchewki (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g (ok. ½ szklanki) mąki
- 2 duże jajka
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia (ja użyłem 3 łyżek)
Sos czosnkowy
- 120 g jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 2-4 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Zetrzyj dwie średnie cukinie na tarce o grubych oczkach. Posyp je obficie solą i krótko przegnieć, żeby rozprowadzić sól. Tak przygotowaną cukinię odstaw na około 30 minut, aż puści soki.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do niewielkiej miski wlej 120 g jogurtu naturalnego i dodaj do niego 60 g majonezu, 2-4 średnie ząbki czosnku, 1 łyżkę świeżo posiekanego koperku i 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Składniki krótko ze sobą przemieszaj i dopraw sos do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Odstaw sos pod przykryciem do lodówki na czas przygotowania placuszków.
- Oczyść jedną małą papryczkę chili z gniazda nasiennego i pokrój ją w niewielką kostkę. Posiekaj niewielki pęczek zielonej cebulki w cienkie talarki. Obierz ze skórki dwie średnie marchewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Startą cukinię przełóż na drobne sitko i mocno odciśnij. Do cukinii dodaj dwa przeciśnięte przez praskę średnie ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili, dwie łyżki zielonej cebulki, dwa duże jajka, 80 g mąki pszennej, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, niewielką szczyptę soli i dwie szczypty mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski krótko przemieszaj, aż warzywa będą równomiernie pokryte ciastem utworzonym z mąki i jajek.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż łyżkę ciasta i rozprowadź je w taki sposób, żeby utworzyło cienki, w miarę okrągły placuszek. W ten sam sposób uformuj tyle placuszków, ile zmieści się na Twojej patelni. Smaż je przez 3 minuty, do uzyskania pięknego złotego koloru. Następnie ostrożnie je obróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Gotowe placuszki zdejmij z patelni i ułóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placuszki przykryj kolejnym kawałkiem ręcznika na czas smażenia pozostałych. Gotowe placuszki podaj w towarzystwie przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego i pokrojonej zielonej cebulki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 146 kcal
- Węglowodany: 17 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 placuszek (zakładając 10 placuszków)
- 88 kcal
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz