Sałatka siedmiowarstwowa

Dzisiaj zapraszam na klasyczną sałatkę siedmiowarstwową, która, jak sama nazwa wskazuje, składa się z ośmiu warstw – mnie nie pytajcie! Połączymy ze sobą chrupiące warzywa, wyrazisty w smaku dip i bekon, a całość będzie piękna, prosta i pyszna.

 


Jeśli chcesz przygotować sałatkę siedmiowarstwową w wersji bezmięsnej, podmień bekon na smażoną cebulkę. 

Do złożenia sałatki używam naczynia z płaskim dnem o średnicy 21 cm i wysokości 16 cm.

Sama sałatka może być gwiazdą imprezy, chrupiącą kolacją lub dodatkiem do dań z grilla czy pieczonych mięs. Serdecznie polecam!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Sałatka

  • 250 g wędzonego bekonu
  • 3 małe, czerwone cebule (ok. 200 g)
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej (ok. 200 g)
  • 2-3 papryki (ok. 300-400 g)
  • 300 g groszku
  • 4 duże jajka
  • 70 g świeżo tartego żółtego sera

Dressing

  • 100 g majonezu (ja używam Light)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 45 g świeżo tartego parmezanu
  • Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj bekon. 250 g wędzonego bekonu wyłóż na rozgrzaną patelnie i smaż na średnim ogniu, po około 2 minuty na stronę. Zdejmij bekon z patelni, kiedy jest jeszcze trochę miękki, i przełóż go na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  2. Ugotuj na twardo cztery duże jajka.
  3. Trzy małe, czerwone cebule pokrój w około półcentymetrową kostkę, przełóż do małej miseczki i zalej zimną wodą. Zalaną cebulę odstaw na około 20 minut.
  4. Przygotuj sos. Do niewielkiej miski przełóż 100 g majonezu, 200 g jogurtu greckiego, pół łyżeczki białego cukru oraz 45 g świeżo startego parmezanu. Zawartość naczynia przemieszaj do równego rozprowadzenia sera i rozpuszczenia cukru. Sos dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
  5. Usuń gniazda nasienne z trzech papryk i pokrój je w około centymetrową kostkę. Jedną małą główkę sałaty rzymskiej rozdziel w osobne listki i pokrój w paski o szerokości około jednego centymetra. Plasterki bekonu przekrój wzdłuż na pół i pokrój go w niewielką kostkę. W ten sposób nie tylko udekoruje sałatkę, ale też zachowa swoją chrupkość. Pokrój jajka w dużą kostkę. Wymoczoną cebulę odsącz z wody na drobnym sitku i lekko osusz kawałkiem ręcznika papierowego.
  6.  Na dno płaskiego naczynia wyłóż kolejno pokrojoną w paski sałatę, paprykę, czerwoną cebulę, 300 g groszku i pokrojone w kostkę jajka. Jajka przykryj sosem i rozprowadź go równą warstwą. Na sos wysypuje świeżo starty żółty ser oraz chipsy z bekonu. Sałatkę podaj od razu lub odstaw na godzinę do lodówki, żeby sos lekko stężał.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 144 kcal
  • Węglowodany: 5 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 8 porcji)

  • 317 kcal
  • Węglowodany: 11 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 19 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze