Dzisiaj zapraszam na klasyczną sałatkę siedmiowarstwową, która, jak sama nazwa wskazuje, składa się z ośmiu warstw – mnie nie pytajcie! Połączymy ze sobą chrupiące warzywa, wyrazisty w smaku dip i bekon, a całość będzie piękna, prosta i pyszna.
Jeśli chcesz przygotować sałatkę siedmiowarstwową w wersji bezmięsnej, podmień bekon na smażoną cebulkę.
Do złożenia sałatki używam naczynia z płaskim dnem o średnicy 21 cm i wysokości 16 cm.
Sama sałatka może być gwiazdą imprezy, chrupiącą kolacją lub dodatkiem do dań z grilla czy pieczonych mięs. Serdecznie polecam!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Sałatka
- 250 g wędzonego bekonu
- 3 małe, czerwone cebule (ok. 200 g)
- 1 mała główka sałaty rzymskiej (ok. 200 g)
- 2-3 papryki (ok. 300-400 g)
- 300 g groszku
- 4 duże jajka
- 70 g świeżo tartego żółtego sera
Dressing
- 100 g majonezu (ja używam Light)
- 200 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki cukru
- 45 g świeżo tartego parmezanu
- Pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj bekon. 250 g wędzonego bekonu wyłóż na rozgrzaną patelnie i smaż na średnim ogniu, po około 2 minuty na stronę. Zdejmij bekon z patelni, kiedy jest jeszcze trochę miękki, i przełóż go na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Ugotuj na twardo cztery duże jajka.
- Trzy małe, czerwone cebule pokrój w około półcentymetrową kostkę, przełóż do małej miseczki i zalej zimną wodą. Zalaną cebulę odstaw na około 20 minut.
- Przygotuj sos. Do niewielkiej miski przełóż 100 g majonezu, 200 g jogurtu greckiego, pół łyżeczki białego cukru oraz 45 g świeżo startego parmezanu. Zawartość naczynia przemieszaj do równego rozprowadzenia sera i rozpuszczenia cukru. Sos dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Usuń gniazda nasienne z trzech papryk i pokrój je w około centymetrową kostkę. Jedną małą główkę sałaty rzymskiej rozdziel w osobne listki i pokrój w paski o szerokości około jednego centymetra. Plasterki bekonu przekrój wzdłuż na pół i pokrój go w niewielką kostkę. W ten sposób nie tylko udekoruje sałatkę, ale też zachowa swoją chrupkość. Pokrój jajka w dużą kostkę. Wymoczoną cebulę odsącz z wody na drobnym sitku i lekko osusz kawałkiem ręcznika papierowego.
- Na dno płaskiego naczynia wyłóż kolejno pokrojoną w paski sałatę, paprykę, czerwoną cebulę, 300 g groszku i pokrojone w kostkę jajka. Jajka przykryj sosem i rozprowadź go równą warstwą. Na sos wysypuje świeżo starty żółty ser oraz chipsy z bekonu. Sałatkę podaj od razu lub odstaw na godzinę do lodówki, żeby sos lekko stężał.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 144 kcal
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 8 porcji)
- 317 kcal
- Węglowodany: 11 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 19 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz