Wilgotne brownie z cukinią

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie ciasto, które przy odrobinie dobrej woli można uznać za sałatkę – niesamowicie wilgotne i mocno czekoladowe brownie z cukinią. 

 

To właśnie dzięki dodatkowi cukinii brownie wychodzi niesamowicie wilgotne. Brzegi ciasta są zapieczone, a środek przypomina konsystencją krówkę, która na początku stawia lekki opór, ale po chwili rozpływa się w ustach. Wszystko to uzupełniają groszki czekoladowe, które jeszcze wzmacniają mocno czekoladowy smak ciasta.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 1 średnia cukinia (ok. 200 g)
  • 100 g masła
  • 125 g ciemnej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 60 g (ok. 1/3 szklanki) białego cukru
  • 60 g (ok. ½ szklanki) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 90 g (ok. 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 15 g (1 łyżka) ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g groszków czekoladowych

Sposób przygotowania

  1. Jedną średnią cukinię umyj, usuń z niej szypułkę i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Startą cukinię przełóż na drobne sitko i odstaw na około 15 – 20 minut, żeby spłynął z niej sok. 
  2. W międzyczasie postaw szklaną miskę na rondelku z niewielką ilością gorącej wody i przełóż do niej 100 g masła oraz 125 g ciemnej czekolady. Rozpuść masło i czekoladę, stale mieszając, tylko do chwili, aż całkowicie się połączą. Wtedy zdejmij naczynie z garnka i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Kiedy roztopiona czekolada jest już chłodna, wlej do dużej miski wlej 2 duże jajka i dodaj do nich 60 g brązowego oraz 60 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Całość jest gotowa, kiedy jajka podwoją swoją objętość, a łopatki miksera zostawiają na nich wyraźny ślad.
  4. Dodaj do jajek wystudzony syrop czekoladowy. Składniki krótko przemieszaj ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia. Wtedy dodaj do ciasta odsączoną z płynu cukinię i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia ponownie krótko przemieszaj mikserem na niskich obrotach, do równego rozprowadzenia cukinii i ekstraktu w cieście.
  5. Dodaj do ciasta 90 g mąki pszennej, 15 g ciemnego kakao, jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady. Składniki suche wmieszaj do ciasta, tylko do momentu, aż przestaniesz widzieć suchy proszek.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej blaszki o boku 20 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni.
  7. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut. Ciasto jest gotowe, gdy jego góra jest zapieczona.
  8. Gotowe brownie wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około godzinę, do wystudzenia i zestalenia.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 415 kcal
  • Węglowodany: 40 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 184 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze