Dzisiaj zapraszam Was na szybkie ciasto, które przy odrobinie dobrej woli można uznać za sałatkę – niesamowicie wilgotne i mocno czekoladowe brownie z cukinią.
To właśnie dzięki dodatkowi cukinii brownie wychodzi niesamowicie wilgotne. Brzegi ciasta są zapieczone, a środek przypomina konsystencją krówkę, która na początku stawia lekki opór, ale po chwili rozpływa się w ustach. Wszystko to uzupełniają groszki czekoladowe, które jeszcze wzmacniają mocno czekoladowy smak ciasta.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 średnia cukinia (ok. 200 g)
- 100 g masła
- 125 g ciemnej czekolady
- 2 duże jajka
- 60 g (ok. 1/3 szklanki) białego cukru
- 60 g (ok. ½ szklanki) brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 90 g (ok. 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 15 g (1 łyżka) ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g groszków czekoladowych
Sposób przygotowania
- Jedną średnią cukinię umyj, usuń z niej szypułkę i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Startą cukinię przełóż na drobne sitko i odstaw na około 15 – 20 minut, żeby spłynął z niej sok.
- W międzyczasie postaw szklaną miskę na rondelku z niewielką ilością gorącej wody i przełóż do niej 100 g masła oraz 125 g ciemnej czekolady. Rozpuść masło i czekoladę, stale mieszając, tylko do chwili, aż całkowicie się połączą. Wtedy zdejmij naczynie z garnka i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy roztopiona czekolada jest już chłodna, wlej do dużej miski wlej 2 duże jajka i dodaj do nich 60 g brązowego oraz 60 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Całość jest gotowa, kiedy jajka podwoją swoją objętość, a łopatki miksera zostawiają na nich wyraźny ślad.
- Dodaj do jajek wystudzony syrop czekoladowy. Składniki krótko przemieszaj ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia. Wtedy dodaj do ciasta odsączoną z płynu cukinię i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia ponownie krótko przemieszaj mikserem na niskich obrotach, do równego rozprowadzenia cukinii i ekstraktu w cieście.
- Dodaj do ciasta 90 g mąki pszennej, 15 g ciemnego kakao, jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady. Składniki suche wmieszaj do ciasta, tylko do momentu, aż przestaniesz widzieć suchy proszek.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej blaszki o boku 20 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut. Ciasto jest gotowe, gdy jego góra jest zapieczona.
- Gotowe brownie wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około godzinę, do wystudzenia i zestalenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 415 kcal
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 184 kcal
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz