Babka ziemniaczana

Dzisiaj zapraszam na prosty i sycący obiad: aromatyczną babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku, kiełbasy i całej masy świeżego tymianku. 

Babka wychodzi chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. W smaku i zapachu przewodzi boczek i kiełbasa, uzupełniane przez wyraźne nuty świeżego tymianku i suszonego majeranku. Bardzo prosty w przygotowany obiad, który świetnie smakuje zarówno na świeżo, jak i odsmażony następnego dnia na patelni.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 150 g kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kg mączystych ziemniaków (1.5 kg po obraniu)
  • 2 cebule (ok. 250 g)
  •  2 duże jajka
  • 80 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 gałązek świeżego tymianku (ok. 1 łyżka listków)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania

  1. Pokrój 150 g kiełbasy w półtalarki, a 250 g wędzonego boczku w małą kostkę. Opcjonalnie, rozgrzej na patelni łyżkę oleju rzepakowego. Wyłóż na patelnię pokrojony boczek i podsmażaj go przez kilka minut, aż nabierze lekko złotego koloru i wytopi się z niego tłuszcz. Do podsmażonego boczku dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż ją przez kolejne trzy, cztery minuty na średnio niskim ogniu. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na czas przygotowania masy ziemniaczanej.
  2. Na tarce o średnich oczkach zetrzyj 1.5 kg obranych ziemniaków oraz dwie średnie cebule. Jeśli Twoje ziemniaki puszczą dużo płynu, odcedź je na drobnym sitku.
  3. Starte ziemniaki i cebule przełóż do dużej miski, włączając w to skrobię, która wydzieliła się podczas ścierania. Dodaj do nich dwa duże jajka, 80 g mąki pszennej, cztery przeciśnięte przez praskę duże ząbki czosnku i listki świeżego tymianku z sześciu średnich łodyżek. Całość dopraw czubatą łyżką suszonego majeranku, mielonego czarnego pieprzu i soli. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę wraz z tłuszczem, który wytopił się z nich w trakcie smażenia. Zawartość naczynia wymieszaj do równego rozprowadzenia dodatków w ziemniakach.
  4. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przełóż do natłuszczonego i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego o rozmiarach 20 x 31 cm. Masę wyrównaj i posyp jej wierzch łyżką bułki tartej
  5. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 70 – 80 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru i chrupiącej skórki na wierzchu babki.
  6. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podaj ją w towarzystwie gęstej kwaśnej śmietany lub ulubionego sosu.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 151 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 483 kcal
  • Węglowodany: 56 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 21 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze