Ciasto kawowe z kremem i orzechami

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowe w smaku ciasto z kremem, które uświetni Wasze specjalne okazje. Kawowo-orzechowe blaty przełożymy lekkim kremem kawowym na bazie mascarpone i ozdobimy kruszonymi orzechami. 

 

Smak kawy w cieście jest wyraźny, ale nie przytłaczający. Do tego mamy orzechy, które przyjemnie chrupią pod zębami i przełamują strukturę ciasta, a całość jest wilgotna i rozpływa się w ustach. Piękne, pyszne ciasto, które zachwyci każdego.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę o średnicy 20 cm)

Ciasto

  • 2 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 50 g orzechów włoskich

Krem i zdobienie

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 2 łyżki (ok. 50 g) cukru pudru
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Do niewielkiego naczynia wsyp dwie łyżki kawy rozpuszczalnej i wlej do niej jedną łyżkę gorącej wody. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego połączenia i odstaw do wystudzenia na czas przygotowania pozostałych składników ciasta.  
  2. Dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia do 200 g mąki pszennej. Składniki suche przemieszaj za pomocą rózgi.
  3. Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i dodaj do niego 200 g brązowego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
  4. Kiedy masło i cukier są już utarte, dodaj do nich pojedynczo trzy jajka, za każdym dokładnie łącząc ze sobą składniki przed dodaniem kolejnego. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypując po dwie, trzy łyżki naraz. Postaraj się to zrobić to w miarę szybko, na niskich obrotach miksera. Po dodaniu całej mąki ciasto powinno stać jednolite, gęste i zachowywać kształt nadany mu przez łopatki miksera. Na końcu dodaj do ciasta wystudzoną kawę i krótko przemieszaj, tylko do całkowitego rozprowadzenia w cieście.
  5. Do tak przygotowanego ciasta dodaj 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich i wmieszaj je krótko mieszam za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do równego rozprowadzenia orzechów w cieście.
  6. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni formy i wyrównaj jego górę za pomocą sylikonowej szpatułki.
  7. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra-dół, na około 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po 10 minutach wyjmij je na kratkę i odstawiam do całkowitego wystudzenia, na około dwie godziny.
  8. Kiedy ciasto wystygnie, wsyp do niewielkiego naczynia wsypuje dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wlej do niej łyżeczkę gorącej wody. Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej, gęstej esencji. Odstaw naczynie na około 5 minut, do całkowitego wystudzenia.
  9. Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone i 50 cukru pudru. Składniki ubij ze sobą za pomocą miksera na wysokich obrotach do uzyskania gęstego, prawie sztywnego kremu, na którym łopatki miksera pozostawiają wyraźny ślad.
  10. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do kremu wystudzoną kawę. Zawartość miski połącz ze sobą, już na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia kawy w kremie.
  11. Pokrój wystudzone ciasto na dwa w miarę równe blaty, używając długiego noża z ząbkami lub noża strunowego. Dolną część ciasta przełóż na podkładkę, wyłóż na nią mniej więcej ¼ kremu i rozprowadź go po całej powierzchni. Na tak przygotowanym spodzie ułóż drugą połowę ciasta, wyrównaj i delikatnie dociśnij, żeby krem mógł się rozprowadzić i skleić obie połowy. Na górę ciasta wyłóż kolejną ¼ kremu, rozprowadź go w taki sposób, żeby pokryć całą powierzchnię, i wyrównaj. Następnie pokryj kremem boki i zaklej wolne przestrzenie pomiędzy dwoma blatami. Po pokryciu boków odstaw ciasto do lodówki na około 15 minut, żeby krem stężał. Resztę kremu pozostaw na blacie, żeby pozostał elastyczny.
  12. Po 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki i pokryj resztą kremu niedoskonałości i prześwity. Nadmiar kremu na bokach zdejmij przy pomocy skrobaczki do ciasta, jednocześnie wygładzając nią powierzchnię. Wyrównaj również górę ciasta i ozdób ją 50 g pokruszonych orzechów włoskich. Ciasto można podawać od razu lub odstawić do lodówki. Jeśli przygotowujesz ciasto dzień wcześniej, w lodówce trzymaj je pod przykryciem i wyjmij około pół godziny przed podaniem.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 454 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 363 kcal
  • Węglowodany: 26 g 
  • Tłuszcze: 27 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze