Dzisiaj zapraszam na wyjątkowe w smaku ciasto z kremem, które uświetni Wasze specjalne okazje. Kawowo-orzechowe blaty przełożymy lekkim kremem kawowym na bazie mascarpone i ozdobimy kruszonymi orzechami.
Smak kawy w cieście jest wyraźny, ale nie przytłaczający. Do tego mamy orzechy, które przyjemnie chrupią pod zębami i przełamują strukturę ciasta, a całość jest wilgotna i rozpływa się w ustach. Piękne, pyszne ciasto, które zachwyci każdego.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę o średnicy 20 cm)
Ciasto
- 2 łyżki kawy instant
- 1 łyżka gorącej wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 50 g orzechów włoskich
Krem i zdobienie
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki kawy instant
- 1 łyżeczka gorącej wody
- 2 łyżki (ok. 50 g) cukru pudru
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Do niewielkiego naczynia wsyp dwie łyżki kawy rozpuszczalnej i wlej do niej jedną łyżkę gorącej wody. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego połączenia i odstaw do wystudzenia na czas przygotowania pozostałych składników ciasta.
- Dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia do 200 g mąki pszennej. Składniki suche przemieszaj za pomocą rózgi.
- Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i dodaj do niego 200 g brązowego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Kiedy masło i cukier są już utarte, dodaj do nich pojedynczo trzy jajka, za każdym dokładnie łącząc ze sobą składniki przed dodaniem kolejnego. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypując po dwie, trzy łyżki naraz. Postaraj się to zrobić to w miarę szybko, na niskich obrotach miksera. Po dodaniu całej mąki ciasto powinno stać jednolite, gęste i zachowywać kształt nadany mu przez łopatki miksera. Na końcu dodaj do ciasta wystudzoną kawę i krótko przemieszaj, tylko do całkowitego rozprowadzenia w cieście.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich i wmieszaj je krótko mieszam za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do równego rozprowadzenia orzechów w cieście.
- Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni formy i wyrównaj jego górę za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra-dół, na około 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po 10 minutach wyjmij je na kratkę i odstawiam do całkowitego wystudzenia, na około dwie godziny.
- Kiedy ciasto wystygnie, wsyp do niewielkiego naczynia wsypuje dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wlej do niej łyżeczkę gorącej wody. Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej, gęstej esencji. Odstaw naczynie na około 5 minut, do całkowitego wystudzenia.
- Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone i 50 cukru pudru. Składniki ubij ze sobą za pomocą miksera na wysokich obrotach do uzyskania gęstego, prawie sztywnego kremu, na którym łopatki miksera pozostawiają wyraźny ślad.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do kremu wystudzoną kawę. Zawartość miski połącz ze sobą, już na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia kawy w kremie.
- Pokrój wystudzone ciasto na dwa w miarę równe blaty, używając długiego noża z ząbkami lub noża strunowego. Dolną część ciasta przełóż na podkładkę, wyłóż na nią mniej więcej ¼ kremu i rozprowadź go po całej powierzchni. Na tak przygotowanym spodzie ułóż drugą połowę ciasta, wyrównaj i delikatnie dociśnij, żeby krem mógł się rozprowadzić i skleić obie połowy. Na górę ciasta wyłóż kolejną ¼ kremu, rozprowadź go w taki sposób, żeby pokryć całą powierzchnię, i wyrównaj. Następnie pokryj kremem boki i zaklej wolne przestrzenie pomiędzy dwoma blatami. Po pokryciu boków odstaw ciasto do lodówki na około 15 minut, żeby krem stężał. Resztę kremu pozostaw na blacie, żeby pozostał elastyczny.
- Po 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki i pokryj resztą kremu niedoskonałości i prześwity. Nadmiar kremu na bokach zdejmij przy pomocy skrobaczki do ciasta, jednocześnie wygładzając nią powierzchnię. Wyrównaj również górę ciasta i ozdób ją 50 g pokruszonych orzechów włoskich. Ciasto można podawać od razu lub odstawić do lodówki. Jeśli przygotowujesz ciasto dzień wcześniej, w lodówce trzymaj je pod przykryciem i wyjmij około pół godziny przed podaniem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 454 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 34 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 363 kcal
- Węglowodany: 26 g
- Tłuszcze: 27 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz