Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który urozmaici Wasz obiad: kalafiorem zapiekanym w sosie serowym.
Kalafior wychodzi mięciutki, o idealnej konsystencji. Wyrazisty sos nie tylko nadaje całości smaku, ale też tworzy wraz z bułką tartą chrupiącą skórkę, która przyjemnie przełamuje teksturę całości. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu rzecz, która sprawdza się i jako dodatek do mięs, i jako samodzielny posiłek.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm)
- 800-1000 g kalafiora (po pokrojeniu)
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- 120 g sera żółtego (ja użyłem 60 g cheddara, 60 g red leicester)
-
20 g musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 15 g bułki tartej
- Masło do wysmarowania naczynia
- Świeża pietruszka
Sposób przygotowania
- Opłucz jedną średnią główkę kalafiora i usuń zielone części. Oddziel poszczególne różyczki od łodygi i pokrój je w kawałki wielkości jednego kęsa.
- Kalafiora przełóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj go pod przykryciem. Garnek zdejmij z ognia po pięciu minutach i przełóż kalafiora na durszlak, żeby odparowała woda.
- W średniej wielkości rondelku rozpuść 30 g masła. Na gorący tłuszcz wyłóż 30 g mąki pszennej i podsmaż ją na średnio niskim ogniu przez około dwie – trzy minuty, aż straci surowość i zacznie uwalniać przyjemny, lekko orzechowy zapach. Nie przerywaj przy tym mieszania. Kiedy mąka uwolni aromat, zmniejsz grzanie pod garnkiem na niskie i dodaj w dwóch partiach 500 ml mleka. Dokładnie mieszaj zawartość garnka do uzyskania jednolitego płynu, bez grudek. Po dodaniu całego mleka ponownie zwiększ grzanie na średnie i gotuj całość przez kilka minut, stale mieszając, aż sos trochę zgęstnieje.
- Wyłącz grzanie pod garnkiem i dodaj do sosu 120 g sera oraz łyżkę musztardy Dijon. Krótko wymieszaj sos do całkowitego rozpuszczenia serów i dopraw go do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.
- Przełóż kalafiora do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i rozprowadź go w miarę równą warstwą po całej powierzchni. Na warzywa wylej przygotowany przed chwilą sos serowy. Posyp wszystko łyżką bułki tartej.
- Tak przygotowanego kalafiora wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 20 minut, tylko do chwili, aż góra lekko się zarumieni, a sos zacznie się gotować. Nie przeciągaj pieczenia dłużej; jeśli kalafior spędzi w piekarniku za dużo czasu, może podejść wodą.
- Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do przestudzenia na około 10 minut. Udekoruj kalafiora odrobiną świeżej pietruszki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 99 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 337 kcal
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 17 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz