Kalafior zapiekany w sosie serowym

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który urozmaici Wasz obiad: kalafiorem zapiekanym w sosie serowym. 


Kalafior wychodzi mięciutki, o idealnej konsystencji. Wyrazisty sos nie tylko nadaje całości smaku, ale też tworzy wraz z bułką tartą chrupiącą skórkę, która przyjemnie przełamuje teksturę całości. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu rzecz, która sprawdza się i jako dodatek do mięs, i jako samodzielny posiłek.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm)

  • 800-1000 g kalafiora (po pokrojeniu)
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 120 g sera żółtego (ja użyłem 60 g cheddara, 60 g red leicester)
  • 20 g musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 15 g bułki tartej
  • Masło do wysmarowania naczynia
  • Świeża pietruszka

Sposób przygotowania

  1. Opłucz jedną średnią główkę kalafiora i usuń zielone części. Oddziel poszczególne różyczki od łodygi i pokrój je w kawałki wielkości jednego kęsa.
  2. Kalafiora przełóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj go pod przykryciem. Garnek zdejmij z ognia po pięciu minutach i przełóż kalafiora na durszlak, żeby odparowała woda.
  3. W średniej wielkości rondelku rozpuść 30 g masła. Na gorący tłuszcz wyłóż 30 g mąki pszennej i podsmaż ją na średnio niskim ogniu przez około dwie – trzy minuty, aż straci surowość i zacznie uwalniać przyjemny, lekko orzechowy zapach. Nie przerywaj przy tym mieszania. Kiedy mąka uwolni aromat, zmniejsz grzanie pod garnkiem na niskie i dodaj w dwóch partiach 500 ml mleka. Dokładnie mieszaj zawartość garnka do uzyskania jednolitego płynu, bez grudek. Po dodaniu całego mleka ponownie zwiększ grzanie na średnie i gotuj całość przez kilka minut, stale mieszając, aż sos trochę zgęstnieje.
  4. Wyłącz grzanie pod garnkiem i dodaj do sosu 120 g sera oraz łyżkę musztardy Dijon. Krótko wymieszaj sos do całkowitego rozpuszczenia serów i dopraw go do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.
  5. Przełóż kalafiora do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i rozprowadź go w miarę równą warstwą po całej powierzchni. Na warzywa wylej przygotowany przed chwilą sos serowy. Posyp wszystko łyżką bułki tartej.
  6. Tak przygotowanego kalafiora wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 20 minut, tylko do chwili, aż góra lekko się zarumieni, a sos zacznie się gotować. Nie przeciągaj pieczenia dłużej; jeśli kalafior spędzi w piekarniku za dużo czasu, może podejść wodą.
  7. Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do przestudzenia na około 10 minut. Udekoruj kalafiora odrobiną świeżej pietruszki.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 99 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 337 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 17 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze