Krem sułtański - klasyk rodem z PRL-u

Dzisiaj zapraszam na prawdziwy klasyk rodem z PRL-u. Przygotujemy krem sułtański, czyli pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser składający się z ciemnej i jasnej warstwy bitej śmietany, odrobiny bezików i nasączonych w rumie rodzynek. 

 

Jasna, lekka część kremu jest idealną przeciwwagą dla cięższej, pełnej smaku części kakaowej, a rodzynki wprowadzają naturalną słodycz i lekkie, rumowe nuty. Prawdziwe niebo w gębie!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (4 desery w pucharkach 400 ml)

  • 80 g rodzynek
  • 100 g rumu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 60 g (4 łyżki) cukru pudru
  • 15 g (1 łyżka) ciemnego kakao
  • 50 g bez
  • 4 rurki z kremem, do ozdoby
  • 10 g (1 kostka) ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. 80 g rodzynek sułtańskich opłucz pod ciepłą wodą, przełóż do niewielkiego naczynia i dodaj do nich 100 ml ciemnego rumu. Owoce przemieszaj i odstaw pod przykryciem na przynajmniej 30 minut lub na noc. Rodzynki po namoczeniu odcedź na drobnym sitku i odstaw na kilka minut, żeby pozbyć się reszty płynu.
  2. Do dużej miski wlej 500 ml zimnej śmietanki kremówki i dodaj do niej 60 g cukru pudru. Śmietankę ubij za pomocą miksera do uzyskania puszystej, prawie sztywnej masy. Podziel śmietankę na dwie równe części. Jedną połowę pozostaw czystą, bez żadnych dodatków. Do drugiej część przesiej łyżkę ciemnego kakao i wmieszaj je w masę za pomocą miksera na najniższych obrotach, tylko do rozprowadzenia kakao w śmietanie. Na koniec dodaj do masy kakaowej mniej więcej ¾ nasączonych rodzynek i krótko rozprowadź je przy pomocy łyżki.
  3. Do złożenia deserów używam pucharków o pojemności 400 ml. Na dno każdego pucharka pokrusz trochę bezy. Na bezę wyłóż jedną czwartą kremu kakaowego i delikatnie rozprowadź go na bezie w taki sposób, żeby stworzył w miarę równą warstwę. Na ciemną część kremu wyłóż jedną czwartą białej śmietanki i rozprowadź ją tak jak warstwę kakaową. Powtórz czynności z pozostałymi porcjami.
  4. Udekoruj desery. Zetrzyj na wierzch kostkę czekolady, posyp górę deseru drugą połową gniazdka bezowego i zachowanymi wcześniej rodzynkami oraz włóż w deser przekrojoną na pół rurkę z kremem. Krem sułtański podaj od razu po złożeniu.
  5. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 702 kcal
  • Węglowodany: 46 g 
  • Tłuszcze: 52 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze